Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

darkika

mycie zabkow dzieciakom!!!!!

Polecane posty

Gość gryczka
Pomału i konsekwentnie próbowałam, ale nie siłą. Obecnie syn ma 15 miesięcy, od około 4 miesięcy myjemy pastą (bez fluoru, choc teoretycznie już można z fluorem, tylko że z małą dawką). Pasta na pewno go zachęciła, bo ma truskawkowy smak (Nenedent). Poza tym myję mu jednocześnie ze sobą - albo ja myję sobie i jemu daję szczoteczkę do ręki, żeby sobie popróbował albo daję mu swoją i on "myje" mnie zęby, a ja jemu ;-) Takie mycie nie trwa przepisowe "minimum 2 minuty", ale zawsze parę razy po tych zębach się przejedzie i powoli przyzwyczaja się.

Gość brakbrakbrak
moja droga - musze napisac jeszcze raz bo widze ze masz problemy ze zrozumieniem. do niczego dzieci nie zmuszam.. myja zeby z przyjemnoscia codziennie.. nauczylam bowiem dzieci mycia zebow kiedy byly bardzo male .. Wiadomo male dzieci prostestuja i poplakuja przy tym przez kilka pierwszych razy .. Ale nie znaczy to ze krew im leciala i ze im szorowalam zeby na sile;) To moja droga jest twoje wyobrazenie ;) po kilku myciach i mojej cierpliwosci i konsekwencji dzieci nie protestowaly juz tak malutkie przy myciu zebow i do dzis tego nie robia :)) Zero prochnicy i problemow.. A raczej dla nich to jest taka sama codziennosc jak jedzenie , kapiel czy robienie siku;) Dziewczynki sa usmiechniete , radosne i maja ladne biale zabki :))) ze wzgledu na to ze ktos tu jak pani wyzej przyzwyczajenie do mycia zebow kojarzy z przemoca czy zmuszaniem musialam dokladniej to opisac i sie powtorzyc ;) wiadomo kazdy ma inne podejscie do sprawy - mozna ulegac chuchać i dmuchać na dziecko bo placze ( jak kazde na poczaatku bez nawykow) przy myciu zebow ale to wiele nie pomaga . To jak napisalam jakbyscie na szybko dziecko myli lub wcale bo placze przy tym - jednak myc je trzeba by brudem nie zarosly to samo z zebami. a skoro ktos jest na tyle tępy i tego nie rozumie juz nie moja wina... sama mam 25 lat i uwaga nigdy nie mialam prochnicy bo od poczatku matka myla mi zeby i nigdy ale to nigdy dzieki temu nie kojarzylo mi sie to z nieprzyjemnoscia ale wasz wybor jakie zeby beda mialy wasze dzieci

Gość brakbrakbrak
i powtarzam - nie zmuszalam dzieci sila do mycia zebow i nie robilam tego na szybko mocno z krwi;) bylam bardzo deliktana a konsekwentna - i wszystko w trosce o ich dobro. dzis jestem z tego dumna a to co innych przeraza dla mnie i dzieci jest przyjemnoscia:)

Gość 4edde54
brakbrakbrak to jaki prawem wielce sie oburzylas gdy napsialam ze dziecko przy myciu zebow nie powinno odczuwac bolu ale przyjemnosc,??? i ty na mnie atak zrobilas ze niech najlepiej zarasta brudem ,mam laskac po glowce, najpeliepj piorkiem myc zabki aby nie bolalo, Tak,nie ma prawa bolec i tyle, naskok na mnie zronilas tylko dlatego ze napisalam ze dziecko nie powinno to bolec ale czerpac z mycia zebow samą przyjemnosc Po cholere ten naskok na mnie???

Gość brakbrakbrak
bo dziecko nie boli mycie zebow a placze bo protestuje - wiadomo jakie sa dzieci. Nie powie tego slowami a powoduje to na poczatku dyskomfort ktory okazuje poprzez placz , protest bo jak inaczej ?? a ty od razu zalozylas ze jak ktos myje zeby konsekwentnie to juz dziecku krzywde robi;) tak nie jest.. urazic cie nie chcialam na pewno a jednak jestem wielka zwolenniczką mycia zabkow od pocztaku bo wiem wlasnie jak w przykladzie powyzej ( po znajomych) ze im pozniej zaczn ie sie przyzwyczajac tym dalej w las... pozniej sa placze i problemy

Gość 4edde54
zreszta autorce jasno dalas odpowiedz ,oto twoj pomocny wpis: ..a jak ktos sie zabiera do mycia przy 8 zebach nie nasz problem teraz radz sobie sama......." gratuluje postawy, super dajesz dzieciom przyklad typu "nie nasz problem,radz sobie sam" wychowasz w ten zcas bande kompelnych egoistow na ktorych nikt liczyc nie bedzie mogl jesli wsiąkną twoją posatwe :o

Gość brakbrakbrak
ale po co te komentarze ?? TAKA JEST PRAWDA. A o moje dzieci sie nie martw ;) Jak na razie ja problemow nie mam tylko inni ;) nie mam zamiaru w dalszym ciagu wchodzic w zbedna dyskusje ;) jak chcesz sie wyżyć to nie na mnie moja droga