Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BCN BCN BCN

PILNE. HISZPANIA.

Polecane posty

Gość BCN BCN BCN

Witam, mam do Was następujące pytanie: czy ktoś może orientuje się, jak wygląda procedura wyrabiania numeru N.I.E w Hiszpanii, a konkretnie w Barcelonie? Ile to trwa?? (w jednym miejscu powiedziano mi,że miesiąc, w innym, że 1 dzień, a muszę to załatwić jak najszybciej) Mam już informacje, ale są one trochę....sprzeczne.Tak więc jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłabym niezmiernie wdzięczna :) Pozdrawiam

Gość BCN BCN BCN
Witam ponownie :) Dzisiaj załatwiłam sobie numer NIE. Dlatego chcę podzielić się informacją, jak to wszystko wygląda: 1)potrzebna jest fotokopia ID albo paszportu i orginał 2)adres Oficina de Extranjeros to Carrer Balmes 192, najbliższa stacja metra to Diagonal 3)instytucja otwarta od 9, ale ludzie zaczynają ustawiać się w kolejce już od 8 rano, więc warto być wcześnie, ja byłam o 8.15 i okazało się, ze przede mną jest ok.5 osób 4)przebieg: -wchodzi sie do środka -dostaje się formularz do wypełnienia (po hiszpańsku) -dostaje się "numerek" od pani przy biurku :) -czeka się na swoją kolej -przy biurku na odpowiednim stanowisku należy podać dowód osobisty + wypełniony formularz -otrzymuje się kartkę, którą należy wypełnić danymi /adres, imię, nazwisko, data/ -z kartką należy udać się do banku /jest po drugiej stronie ulicy, Sabadell bodajże/i zapłacić kwotę 10,20 euro /nie jest potrzebne konto bankowe hiszpańskie, można płacić gotówką/ -z otrzymanym potwierdzeniem wpłaty nalezy udac się z powrotem do instytucji -tam pobrać kolejny ticket, tym razem ticket "B" -czeka się na swoją kolej, potem tylko urzędnik wklepuje coś do komputera i drukuje naszą kartę z numer NIE Urzędnicy mówią po angielsku, nie ma problemu z porozumiewaniem się. To wszystko. Mam nadzieję, że komuś te informacje się kiedyś przydadzą. :) Pzdr