Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak_z_tym_kwasem

dawkowanie kwasu foliowego - bardzo proszę o porady

Polecane posty

Gość jak_z_tym_kwasem

witajcie, Mam taki problem z kwasem foliowym: otóż od początku ciąży brałam kwas 5mg, bo taki mi zapisał lekarz. Ale już mi się skończył i nie mam możliwości pójść do lekarza po receptę. Kupiłam w aptece kwas w dawce 400 mcg. Jestem w 16 tygodniu ciąży. Czy w związku z tym, że wcześniej brałam aż 5 mg mogę teraz tak drastycznie obniżyć dawkę, czy lepiej będzie jak będę brać kilka tabletek dziennie? Jaką dawkę kwasu Wy przyjmowałyście/przyjmujecie?

Gość Podobnie
Ja brałam tylko do 16 tc, tak mi zalecił lekarz. Później nie brałam nawet żadnych witamin, ale jadłam dużo produktów bogatych w kwas foliowy.

Gość Jo-------anna
U mnie na witaminkach dla ciężarnej jest 400 % dziennego zapotrzebowania, czyli 800 ug (taki śmieszny znaczek zamiast u)

Gość jak_z_tym_kwasem
dziękuję Wam za odpowiedzi. No właśnie problem mam z tą dawką. Chciałabym brać do końca ciąży, ale nie wiem czy 400 czy 800 czy może jeszcze większą dawkę.

A nie najlepiej bylo zapytac farmaceutki przy zakupie? Przeciez ona takie rzeczy wie najlepiej- zaraz po lekarzu. Zreszta nawet juz po zakupie mozesz jej zapytc. Ja bym tam nie brala w ciemno.

Gość Jo-------anna
Skoro w Prenatalu jest 800 i w więkzości witamin dla cięzarnych również,to ja chyba brałabym 800.:)