Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość play/pausze

7,5 miesięczne niemowle jeszcze nie siada :(

Polecane posty

Gość play/pausze

witajcie córka ma 7,5 miesiąca i jeszcze kurcze nie siedzi :( w spacerówce jak ją kładę na pół leżąco to próbuje siadać ale jej nie zbyt to wychodzi ale prawie prawie dzisiaj by już siadła tylko że ja głupia krzyknęłam z radości... ;/ i się zestresowała i położyła.... alt córka siada tak że jedną rękę zostawia z tyły czy to normalne ? gdyby nie ta ręka myślę że by już siedziała Siada tylko wtedy jak ja siedzę na krześle i mam ją na kolanach tak troszkę bardziej niż na pół leżąco i wtedy oczywiście rwie się do siadania i siedzi bez żadnej pomocy tylko czasami wezmę jej tą jedną rękę do przodu... na brzuszku uwielbia leżeć aby się odwrócę a ona już fik na brzuszek

moj synek siedział jak miał 9 m-cy i pediatra tłumaczyła ze to norma...córka w wieku 9 m-cy juz chodziła za rękę...każe dziecko ma swoje tempo...Dla własnego spokoju zabierz córke do pediatry niech ja zbada..i bedziesz spokojna:)

Gość doobra mamaa
to jest normalne moj ma 10 iesiecy i teraz zaczol wszystko naraz i siadac i raczkowac i stawac ehh

Gość spokospoko
mój synuś sam zaczął siadać po skończeniu 9.miesiąca

Gość play/pausze
o rety dopiero po 9 msc ? mam nadzieję że uda jej się wcześniej a próbowały wasze dzieci jak moja ? tzn jak lezy na pół leżąco to próbuje wstać i jak leży mi bardziej niż na pół leżąco to wtedy już ładnie siada i klepie w stół aha i jak może leżeć w spacerówce ? 1 bo jest na pół leżąco tzn chyba tak akurat jest w każdej spacerówce 2 i potem tak bardziej siedząco 3 i już całkowicie siedząco

Gość play/pausze
up

Gość mamuśkaMałejZuzi
moja też nie siedziała jeszcze, nawet chodziłam do pediatry, ale mnie uspokoiła wtedy. Sama usiadła jak miała skończone 8 miesięcy i wtedy zaczęła ładnie raczkować, chodzić pod pachy jak miała 10, a sama poszła sprawnie przed roczkiem....także spokojnie

Gość polololoa
a mój brak w ogóle nie siadał tylko od razu raczkował, wiec tutaj nie ma reguły

Gość mamama27
nie ma co panikować - mój synek sam usiadł z leżenia jak miał 11 m-cy - a od 7 już umiał siedzieć - wcześniej umiał chodzić za ręce niż usiąść - wszystkiego się nauczy -spokojnie

Gość play/pausze
dzieki a mozecie mi jeszcze odpowiedziec na pozostale pytania ?

Gość ale przecież...
Hej A czy Twoje dziecko potrafi już czworakować lub dojść do tej pozycji i w niej zostac?? Przecież dziecko wg fizjologicznych norm rozwoju nie siada z leżenia na plecach tylko z pozycji na czworakach dlatego często dzieje się to w podobnym czasie co raczkowanie. Normą rozwoju psychoruchowego dziecka jest po koleji przejście z leżenia na plecach do leżenia przodem, potem podnoszenie się na przedramionach i przejście do klęku podpartego i z tej pozycji do siadu. Z tego wynika, że nie należy podciągać dziecka do siadu z leżenia tyłem za ręce tylko zachęcać do czworaków... Rozpisałam się, ale nie mogę czytać po raz kolejny jak ktoś próbuje nauczyć dziecko siadać podciągając je za ręce...

Gość nicnic
7,5 m-cy i nie siedzi to przeciez jest w normie, wiec w czym problem, pediara nic nie pomoze, kaze czekac

Gość play/pausze
raczkować nie umie ale umie pełzać ale do tyłu lepiej jej to wychodzi ale ja nie ciągnę jej za ręce tylko czasami delikatnie biorę to rączkę do przodu co jej zostaje w tyle

Gość racccja to normalka :)
nie martw się. jeżeli siada ci samo na kolanach to może sobie tak posiedzieć i "poklepać" w stół :) ale sama jej nie sadzaj. A co do spacerówki to możesz ją czasami posadzić w tej pozycji bardziej siedzącej

Gość ale przecież...
Czyli jest na dobrej drodze żeby samodzielnie usiąść. Chodzi mi głównie o to żeby nie oczekiwać, że dzieci będą siadać z leżenia na plecach. Owszem, może się tak czasem zdarzyć, ale to raczej podciąganie na rękach, bo mięśnie brzucha takiego dziecka nie pracują jeszcze jak u dorosłej osoby. Z czworaków powinno zacząć skręcać pupę na bok aż na niej klapnie w końcu:) Pozycja półleżąca nie zaszkodzi raczej takiemu dziecko, ale ogólnie dziecko powinno przebywać w takich pozycjach do jakich umie już samo dojść, bo to daje gwarancję, że jego układ nerwowy i mięśniowo-szkieletowy jest do tego przygotowany :)

Gość racccja to normalka :)
no tak... ale autorka pisała że dziecko siada samodzielnie jak trzyma je na kolanach w pozycji pół leżącej to myślę że nie zaszkodzi tak samo kłaść w spacerówce jeszcze szybciej siądzie niż autorko sobie myślisz :) a któraś z was tutaj pisała że siedział już w 7 msc a sam siadł w podajże 10 ? czy że jak ? że sadzałaś go i siedział bez podtrzymywania ?

Gość play/pausze
a może by tak ktoś jeszcze się wypowiedział ?

Gość mamuśkaMałejZuzi
moja najpierw do tyłu raczkowała, do przodu jakiś czas później i długo to nie trwało bo wstała na nogi, nie przeżywaj

Gość wszystkie dzieci
Mój synek długo nie siadał sam, od 6 miesięcy był w chodziku, zasuwał jak stary, posadzony siedział pięknie, ale jak upadał nie umiał sie podniesć. Jak miał 8 mscy zaczął pełzać, a w 9 zaczął raczkować, siadać a teraz ma za pare dni 10 mscy i chodzi przy meblach, wózku, nawet puszcza sie juz i próbuje isc. Nie martw się. dzieci mają swoje tempo. Mój tak miał , martwiłam sie, a tu nagle w miesiąc tyle postępów,

Gość jdhfhd
Tak, to wszystko pięknie brzmi, ale czy ktoś próbował kłaść 7,5-miesięczniaka w spacerówce? Bo mój się drze w niebogłosy, chce siedzieć i koniec. A sam się nie potrafi podnieść jeszcze.

Gość jiiiiiiił
Mam w domu swoje stare zdjęcia gdzie elegancko siedzę bez pomocy w wieku 6 miesięcy. Myślałam, że z moimi dziećmi będzie tak samo, a tu córka siedziała dopiero po skończeniu 9, synek ma teraz prawie 8 i też jeszcze nie siedzi (chyba że u mnie na kolanach, tak jak u ciebie). Ale ja się nie przejmowałam i nie biegałam z dziećmi do 10 pediatrów. Przyjdzie czas na wszystko.

Gość wszystkie dzieci
Mój synek nie chciał za nic jeździć w gondoli. darł się jak obdzierany ze skory:) Każdy spacer to była trauma.... W wieku niecałych 5 miesięcy przełożyliśmy go do spacerowki i wszystko minęło. jezdził jak prezes bo wszystko widział. A czemu chcesz kłaść w wózku7,5 miesięczniaka? nie możesz tak na pół siedząco?? Może wrzeszczy bo leżąc nic nie widzi??? jak siądzie samo to wtedy najwyżej.