Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jam oto tu.

Pompa insulinowa pytanie :)

Polecane posty

Gość jam oto tu.

Witajcie. Mam pytanie do osób korzystających z pompy insulinowej. Mam 26 lat i od 6 lat mam cukrzyce. Do tej pory brałam zastrzyki, ale słyszałam wiele dobrych opinii na temat pompy. Powiedzcie jak sie żyję z taką pompą? Faktycznie jest lepiej? łatwiej utrzymac cukier w normie? nie przeszkadza ona w codziennych czynnościach?

Gość jestem bez sensu
z pompą zapomnij o seksie,poważnie

Gość jam oto tu.
no własnie to też mnie interesuje... czy to mozna odłączyć na czas seksu chociaż ?? ;)

Gość jam oto tu.
czy to nie działa zniechęcająco na partnera?

Gość jam oto tu.
"jestem bez sensu " - jak to jest u Ciebie? masz pompę? jak długo? jak się z nią żyje?

Gość jam oto tu.
Godejwa - wiesz co ostatnio miałam niezbyt ciekawie bo glikemia 8,2% , ale ostro sie biorę za siebie bo mam dla kogo :) wychodze za maż i pragnę urodzic zrowego dzidziusia :) dlatego tak pomyslałam że może warto do ciąży przydotowywac sie właśnie z pompą...

Gość jam oto tu.
Godejwa - wiesz co ostatnio miałam niezbyt ciekawie bo glikemia 8,2% , ale ostro sie biorę za siebie bo mam dla kogo :) wychodze za maż i pragnę urodzic zrowego dzidziusia :) dlatego tak pomyslałam że może warto do ciąży przydotowywac sie właśnie z pompą...

Gość Godejwa
w takim razie powodzenia i życzę zdrowego dzidziusia:D U mnie w rodzinie jest jest diabetyczka na pompie i właśnie niedawno urodziła zdrowego chłopczyka:D

Gość jam oto tu.
to piękne, kurcze jak słysze że chore osoby rodzą zdrowe dziecko to aż serce się cieszy że ja też mogę :)

Gość jam oto tu.
nikt nie jest na pompie?? Prosze jakie zdrowe forum ;)

Gość Godejwa
nie przeszkadza w codziennych czynnościach , niektóre pompy są nawet wodoszczelne:) , pompę nosisz na pasku jak niektórzy komórkę:D nie wiem jaką będziesz mieć , sa takie co to pilnują cukrów i piszczą jak sa za niskie bądź wa wyskokie:)

Gość jam oto tu.
i wtedy nie muszę juz robic pomiarów? :)

Gość Godejwa
trzeba robic pomiary ,żeby wiedzieć ile jednostek (bolusów) insuliny trzeba podac do posiłku.

Gość Godejwa
w tych pompach ustala się widełki od - do ile możesz mieć cukru by nie doprowadzić do kwasicy ketonowej.

Gość jam oto tu.
o matko jak to poważnie brzmi.... czyli z tego co rozumiem, mierze normalnie tylko że nie robie sobie zastrzyków sama tylko na pompie ustalam podawana ilość i ona mi wstrzykuje tak?

Gość Godejwa
tak, masz ustaloną dzienną stawkę którą podaje ci caly czas , ale do posiłków nastawiasz sobie konkretna ilość tak zwanych bolusów , sa jeszcze dodatkowe bolusy naprzykład na uroczystości rodzinne gdzie nastawiasz pompę na podanie insuliny w odstępach czasowych np. 1 jednostkę na godzine przez 5 godzin. Pompy maja różne funkcję , które trzeba opanować, najłatwiej przychodzi to dzieciakom 10 lat w zwyż:D dorosłym wydaje sie na początku ,ze to czarna magia:D

Gość jam oto tu.
acha... troszke mi rozjaśniłas ale powiem że łatwe to nie jest... ;) kwestai czasu żeby to ogarnąć do perfekcji a powiedz mi jeszcze Ty masz pompe czy ktoś w rodzinie?

Gość U mnie.e
Dwie moje szwagierki mają pompy. Jedna ma 12 lat dostała ją jakieś 2 lata temu od fundacji Owsiaka. A druga szwagierka ma 28 lat, wypożyczyła pompę na czas przed ciążą i po. Wypozyczyla w królowie w szpitalu i przez całą ciążę była pod opieką diabetologa i ginekologa w krakowie, specjalnych dla kobiet w ciąży z cukrzyca. Jednak rodziła naturalnie u swojego ginekologa w Tarnowie w szpitalu. Chcesz coś więcej wiedzieć to pytaj:)

Gość U mnie.e
Przepraszam- błąd. Wypożyczyła w Krakowie w szpitalu.

Gość jam oto tu.
ale fajnie :) jejku aż miło takie rzeczy czytać :D i jaka miała opinię o pompie? zadowolona? lepsza pompa od robienia zastrzyków? zdejmowała na noc?

Gość jam oto tu.
jaka miła glikemię przed i wczasie ciąży?

Gość U mnie.e
Wiesz co z tego co wiem to dużo lepiej z pompa jej było. W ciąży cukry miała dobre, z tym że im bardziej rósł jej brzuszek tym musiała ustawiać większą bazę insuliny. Po porodzie jeszcze w szpitalu cukry jej skakały ale unormowalo się wszystko. Tylko jakbyś chciała mieć dzidziusia to pamiętaj że musicie to dobrze zaplanować. Cukry musisz mieć wyrównane przynajmniej pół roku wcześniej no i po pompę też musisz wcześniej jechać

Gość U mnie.e
Na noc pompy nie zdejmowała, nie wolno na tak długo. W dzień zapinala z przodu stanika pod biustem. Ale penem insulinę też się daje mimo pompy. Tak jak zawsze przed jedzeniem.

Gość jam oto tu.
tak wiem.... slub w sierpniu a dzidziusia planujemy pod koniec roku więc juz sie za siebie biorę... :) skoro ta pompa była wyporzyzona to musiała ja teraz oddac tak? czy jest szansa na wykupienie?

Gość U mnie.e
Pompa nowa kosztuje kilkanaście tysięcy, możesz szukać na allegro, czasem są, za grosze, można powiedzieć w porównaniu z ceną nowej. Synka urodziła 10 lutego, pompy jeszcze nie oddała, nie wiem kiedy odda, niby mówili jej że zaraz po porodzie ale ona powiedziała że nie będzie od razu do krakowa z dzieckiem jechać 100 km żeby pompę oddać. A co do odkupienia to od szpitala nie kupisz bo oni wypożyczaja tylko przyszłym matkom. Jest specjalna poradnia w krakowie, ale nie wiem w którym szpitalu

Gość jam oto tu.
musze lecieć, dziękuje bardzo :)

Gość U mnie.e
No ja też:) spoko. Cieszę się że mogłam ci pomoc:) powodzenia.

Gość gość
Ja sie kocham z pompa taki trio