Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gayagaya

L4 po wychowawczym - jak ZUS wyliczy średnią?

Polecane posty

Gość gayagaya

Witam forumowiczów Sytuacja wygląda tak: osoba przebywała od grudnia 2010 do listopada 2011 na urlopie wychowawczym. W grudniu 2012 miała wrócić do pracy ale w związku z drugą ciążą i komplikacjami poszła na L4. Nasuwa się kilka pytań. Jeśli ZUS przejmie wypłatę wynagrodzenia jak wyliczy średnią do wypłaty jeśli przez 12 miesięcy poprzedzających L4 osoba była na urlopie wychowawczym? Jeśli będzie brane pod uwagę wynagrodzenie z umowy o pracę, na które składała się podstawa i ściśle określona premia uznaniowa dająca przed pierwszą ciążą miesięcznie tą samą kwotę wypłaty, to czy ta premia będzie brana przez ZUS pod uwagę? Oczywiście pracodawca przez pierwsze dni L4 wypłacał wynagrodzenie bez premii uznaniowej - uznał, że się już nie należy.. Jeśli ktoś się orientuje jak to wygląda proszę o informację i z góry dziękuję :)

Gość ludzie, ale wy jesteście
naciągaczami, aż strach. Co chwila temat z jakąś babą, która na wychowawczym zachodzi w ciążę, buch na jeden dzień do pracy i na L4 na całą ciążę. Aż mnie trzęsie na takie baby. Też mam dwoje dzieci i jakoś nie chodzę na wychowawczy, ani na L4 nie chodziła. Normalnie, uczciwie w ciąży PRACOWAŁAM!!!!!

Gość do ludzie ale wy jestescie
Sama tez nie bylam na l4 ani na wychowawczym-ale kilka dni po powrocie do pracy zostałam zwolniona!!!!! uratowało mnie to,że byłam w 2giej ciąży!!! U nas w kraju nie ma warunkow do wychowywania dzieci,jeśli nie masz babci i nei stac Cie na opiekunkę to koniec-u nas żłobek lub przedszkole państwowe należy sie tylko patologicznej ropdzinie bez dochodó!!!! (jaki sens pytam) albo chorym i niepełnosprawnym samotynym matkom ... wkurzaja mnie takie osoby jak Ty,które nie zanją sytuacji i oceniaja innych,jesli autorka zaszłą w ciąże na wych. to co miała iść do pracy,zwolnić się i życ z jednej wypłaty? eh

Gość jschsdkcjsklcjskl
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią,sama zaszłam na wychowawczym w ciąże,miałam liczone z poprzedniej wypłaty

Gość alikop0
zycie j atez tak z robilam bo nie iplacalo mi sie za 1200 wracac a zlobka brak wiec ciaza nastepna i znow ok 4 lata wychowawczego

Gość gayagaya
do 'jschsdkcjsklcjskl' dziękuję za odpowiedź ale może jest ktoś kto wie jak to wygląda w przypadku wynagrodzenia złożonego z podstawy i premii? do 'ludzie, ale wy jesteście' pozwól, że pozostawię bez dalszej dyskusji bo jak napisała 'do ludzie ale wy jestescie' nie znasz sytuacji a oceniasz

Gość Zagrlhhkjha
Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie Autorki? Na jakiej podstawie ZUS wyliczy średnia? Interesuje mnie odpowiedź na konkretne pytanie, a nie wyzwiska, krytykanctwo i pouczenia.

Gość gayagaya
ZUS bierze pod uwagę do wypłaty 12 miesięcy poprzedzających L4. W tym konkretnym przypadku ZUS uwzględnił wynagrodzenie z umowy, ponieważ przez 12 miesięcy poprzedzających wynagrodzenia nie było i nie można było wyliczyć średniej. Dodatkowo uwzględnił także premię uznaniową, mimo iż zakład pracy nie wypłacał jej na L4 - była ona kwotowo określona w umowie - tylko dlatego.