Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

scarlettaa

Jak przekonać dziecko do nocnika

Polecane posty

Mój synek za nic nie chce siadać na nocniku. Macie jakieś sposoby aby przekonać dziecko do załatwiania się na nocnik?

Gość jhgfgdfs
Kupiłam synkowi 11 miesiecznemu nocnik w piątek,nocnik z pozytywka :D jako ze dziecko jest na etapie przepadania za muzyką... narazie sadzanie na nocnik bylo dwa razy po 2 minuty :D dluzej nie chcial siedziec,i sugerując mu zeby zrobił kupkę nic z tego sobie nie robił... :P wiec tez nie wiem jak go przekonac... :). Od jakiegoś czasu jak robi kupkę w piluchę to sie napina i wtedy mówie ,,rób kupkę,, tak aby potem na nocniku wiedzial o co mi chodzi.. ale sama nie wiem czy to ma sens ??

Na siłe nie sadzaj bo sie zniechęci tylko. Według mnie, każde dziecko ma swój rytm i na wszytko przychodzi odpowiednia pora:) Moją za nic nie mogłam przekonac i nie sadzałam na siłe. W lecie biegała po ogrodzie bez pieluszki i tak pomalutku sie oduczyła ale nocnika i tak nie chciała tylko na trawke albo na sedes:)

za siadanie na nocniku była nagroda - malutki cukiereczek lub ciasteczko. Potem jak siadała bez problemu to nagroda była za siusiu. Z czasem naturalnie nagrody zniknęły.

Gość Ja myślę że choć to wydaje się
Moja córka ma 13 miesięcy i tydzień temu kupiliśmy zwykły nocniczek z ikei (tak by był w domu i by sie z nim odwajała;) ). Pierwsza próba była taka że po ściągnięciu pieluchy posadziliśmy ją na nocniku i mówiliśmy sisisisisii (ona wie co to znaczy bo od miesiąca lub więcej przy każdej zmianie pieluszki sikała bez przykrytej pupki i wtedy wyrażalismy zadowolenie i mówiliśly to samo sisisiisssi aż potem ona sama zaczęła powtarzać kiedy miała ochotę zrobić siusiu (całe doświadczenie na przewijaku albo w wannie kiedy siusiała po umyciu pupki po kupie). Dziś robimy to samo plus, jak tylko zmieniamy pieluchę to przed umyciem pupki albo po umyciu sadzamy ją jeszcze na nocniczek i robi siusiu (częściej robi wtedy w nocnik). Wysadzamy ją tak 3 razy dziennie i do tej pory ma już z kilkanaście takich udanych prób plus dwie grubsze sprawy ;D. Nocnik jest zaraz myty i dezynfekowany i stoi sobie przy łóżeczku i choć wcześniej się nim bawiła to teraz straciła zainteresowanie i zostawiła go w spokoju. Zawsze jak zrobi to siusiu to pokazujemy jej i cię cieszymy. Ona wie że tam robi się siusiu ale wie też że bezkarnie może robić w pieluchy (wiadoma rzecz;) ) oraz że nocnik to nie przymus ale zwyczaj .

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa4444444444
Pierwszy nocnik kupiłam córce jak miałam 10 mieś. i nie wiem skąd wiedziała, ale jak ją ledwo na niego posadziłam to zrobiła siku i kupę ;) potem bardzo chętnie na niego siadała i się załatwiała po czym przyszedł okres wstrętu do nocnika i odpuściłam na dobry miesiąc, dosłownie wyła jak miała na nim siedzieć, a teraz znowu go lubi i się cieszy jak coś do niego zrobi , teraz praktycznie prawie zawsze kupa ląduje do nocnika, niestety jeszcze nie daje mi znać, że się jej chce tylko tak postękuje, ma 15mieś. mam nadzieję, że do 2 roku uda mi się ja odpieluchować. Zdarzają się noce (rzadko, ale jednak) że pielucha po nocy jest sucha i wtedy wszystko wysika do nocnika :) Ogólnie jeśli Twój synek to nie chce to nie jest do niego gotowy i nie zmuszaj, bo wtedy się zrazi i raczej będziesz mogła zapomnieć o nocniku na dłuuugi czas. Odczekaj trochę :)