Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oleckowa

Jak chodzić o kulach?

Polecane posty

Gość oleckowa

Hej złamałam nogę, na 6 tygodni gips. Muszę chodzić o kulach, a zupełnie nie potrafię - męczy mi się zdrowa noga, bolą barki i ramiona. W dodatku boję się zejść po schodach, bo po prostu nie wiem jak. Mógłby ktoś udzielić mi jakichś instrukcji? Dzięki :)

Gość decyduje lekarz
Wybierz się do rahabilitanta a tak naprawdę tam skad brałas kule powinni ci dopasować do wzrostu i pokazac jak się chodzi o kulach. Kule - jeśli masz dwie - zastępuja chorą nogę, więc stojąc na zdrowej nodze wysuwasz kule do przodu, podpierasz sie na nich i wtedy przedosisz obie nogi do przodu, podpierasz się na zdrowej nodze i znów kule do przodu. Jeśli bolą cię barki to masz źle dobraną długość kul.

Gość oleckowa
kule kupili mi znajomi, mają regulowaną długość więc tu mogę pokombinować. Do sklepu ani rehabilitanta dobry pomysł, ale z realizacją gorzej - mieszkam sama, nie mam tu w mieście znajomych ani rodziny którzy mogliby pomóc ;/

Gość sobota17
A wpisz sobie w YT "how use crutches" i zobacz :p

Gość gość
Duzo zalezy od tego co ma sie na tej nodze. Czy normalny ciezki gips, czy orteze albo stabilizator. Sama techniak nie jest problemem. Bardziej trudne moze byc pokonywanie schodow :) - http://www.sprawnymbyc.pl/jak-chodzic-o-kulach/ Pare fajnych filmikow z instrukcjami.

Gość gość
Zakup odpowiednich i solidnych kul jest ważny gdy musimy zacząć się o nich poruszać. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście to polecam wam zajrzeć na stronę www.medicallsklep.pl Firma ta sprzedaje sprzęt medyczny dla osób, które mają problemy z poruszaniem.