Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama dziewczynki

Łuszczyca u dziecka

Polecane posty

Gość mama dziewczynki

Witam, czy jest tu może jakas kobieta, która ma doświadczenie w leczeniu łuszczycy? Podejrzewam u córki własnie tą chorobę skóry:( Do dermatologa niestety kolejka, musimy więc trochę poczekać, a chciałabym córce jakos pomóc. Czym mogłabym zmianę smarować, zeby nie zaszkodziło? Może jakies okłady zrobić? Z góry dziękuję za dobre rady i pozdrawiam:)

Gość zosia z krynicy górskiej
poszukaj na necie. to niekoniecznie musi byc luszczyca. jakie ma dokladnie objawy?

Gość mama dziewczynki
No własnie wiem, ze to niekoniecznie łuszczyca, ale mam kolezankę, która sie z tym dziadostwem męczy i widzę jak to wygląda... córka ma na nodze plamę, intensywnie czerwoną, z wyrażnymi konturami. Myślałam, ze to moze otarcie, ale zamiast się goić, to pojawia się na tej plamie jakby jasniejszy (nalot). Nie swędzi, nie powiększa się, po prostu plama wielkości ok 5zł.

a zauwazylas ze to po jedzeniu jakims nasila sie? tylko i wylacznie w tym jednym miejscu to ma?

Gość Mloda żonaaa...
Witam. Może coś pomogę, choruje na to od dziecka. Smarować oczywiście trzeba, natłuzczać skórę jak najczęściej, zaleca ię również picie tranu, choć nie wiem czy jest to w tym wypadku skuteczne, ale na pewno nie zaszkodzi.Apowiedz ile córka ma lat?

tranu, dużo tłuszczy niech spożywa typu olej rydzowy, oliwa z oliwek, dodawaj jej do jedzenia. wiesz co, kup do mycia takie mydełko boniderm, do smarowania możesz kupić krem brzozowy. co by to nie bylo, to te dwie rzeczy na pewno nie zaszkodzą (no chyba ze dostanie reakcji alergicznej, ale to sa rzeczy ktore wlasnie nawet tez dla alergików są). i trzeba poczekać.

Gość mama dziewczynki
Corka ma 11 lat, nie zauważyłam zeby jakies jedzenie jej szkodziło. Tak tylko w tym jednym miejscu na nodze (z tyłu uda) to ma. Co z ta zmianą kiedy idziemy na basen? Czy chlor wpływa jakoś na łuszczycę? Mam naprawde nadzieję, ze to nie to.

Gość mama dziewczynki
Bardzo Wam dziękuję za dobre rady, miałam opory, zeby napisac akurat tutaj;) Miłe zaskoczenie:) Jutro pędze do apteki, nie chciałabym zaniedbac sprawy do wizyty u lekarza.

chlor o tyle może wpływać, że może wysuszać skórę, a chodzi o to, by ją natłuszczać jak najbardziej.

jedno Ci powiem - szukaj w necie jak to leczyć sama też, bo jest wiele metod, mniej i bardziej skutecznych, ale jedno Ci powiem - nie dawaj od razu przepisywać sterydów :( bo leczenie sterydami ma bardzo wiele skutków ubocznych :( lepiej próbować czy jakieś inne metody nie zadziałają.

krem brzozowy jest zwykłym tłustym kremem wspomagającym regenrację naskróka, można go stosować i na chorą i na zdroą skórę, to nie zadna masc. a boniderm to mydło lecznicze, ziolowe. nie zaszkodzi nawet zdrowej skorze.

elobaza Skład: Petrolatum, Aqua, Lanolin, Cetearyl Alkohol, Propylene Glycol, Sorbitam Sesquioleate. dzieki za takie leczenie :O🖐️

Gość Mloda żonaaa...
Ciężko nam tu mówić, skoro nie mamy pewności czy to na pewno łuszczyca, bo równie dobrze może to być inna choroba. uU mnie zaczęła się wcześniej i też od jednej zmiany, po dłuższym czaie doszły nowe niestety. Jeżeli chodzi o leki bez recepty to możesz próbować hasceral, alantan, linomag, zwykłą maść z witaminą lub d, krem wiesiołkowy. Zwłaszcza, że jest to jedna zmiana, więc nie ma potrzeby używania jakichś ciężkich leków(np. ze sterydami), chociaż te na receptę ale bez terydów też są skuteczne(maści robione). W łuszczycy skuteczne są naświetlania chorych miejsc, tzw. światłoterapia, ale to też przy dużych zmianach, no i ogólnie słońce ma dobry wpływ na zanikanie zmian. Co do basenu to nie pamiętam czy można, wiem,że ja chodziłam, ale nie miałam chyba wtedy dużych zmian. Chociaż jeżeli chodzio solankęteż dobrze działa.Skonsultuj to jak najszybciej i życzę aby córka jednak na to nie cierpiała.

Gość mama dziewczynki
O działaniu sterydów zdążylam się przekonac na własnej skórze- dosłownie. jeden lekarz (o bardzo dobrej opinii) na początku leczenia zmian skórnych mi przepisał maść ze sterydami i później już ani ta maść ani nic innego nie pomagało. Niestety tak się człowiek uczy, na błędach, zasady ograniczonego zaufania:) Nie chcę jej absolutnie leczyc na własną rękę, o takie własnie naturalne metody mi chodziło.

też kiedyś byłam leczona sterydami, ale ja mam inną chorobę, często myloną z łuszczycą, mówię Ci, unikaj tego u córeczki jak się da. te solanki, o których napisała, lampy, słońce, kąpiele w zielu uczepu, boniderm, i milion innych mieszanek ziołowych, mumijo, jest tego mnóstwo do przetestowania, zanim się zastosuje sterydy, coś musi zadziałać.

Gość mama dziewczynki
Dziękuję bardzo, będe próbowała. Tak mnie to męczy, ze chyba znajdę jakiegos lekarza, który nas prywatnie szybciej przyjmie.

Gość Sylwia678
Zdecydowanie odradzam sterydy...niestety jest to pierwsza forma leczenia jaką proponuje lekarz;/ Mówię niestety bo jest dużo skutecznych i naturalnych metod leczenia łuszczycy. Polecam zacząć od badań np. Kod Metaboliczny 200, i na ich podstawie dieta. Dodatkowo można wspomóc się komorami hiperbarycznymi, może Pani wchodzić do nich razem z dzieckiem. Pozdrawiam