Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaciekawiona Stanem Rzeczy

Czym można oddać psa?

Polecane posty

Mam proste pytanie. Pomijając okoliczności ( bo bywają różne) czy człowiek ma prawo oddać psa. Chodzi mi o instytucje które taką możliwość stwarzają. Schroniska są dla zwierząt bezdomnych, nie dla niechcianych( niemal że cytat ze strony schroniska NA PALUCHU). Dochodzę do wniosku że łatwiej jest oddać dziecko niż psa ( chodzi mi o stronę formalną). Nie pytam o słuszność takich decyzji ( nie da się ukryć że często jest to dobre rozwiązanie, zwłaszcza kiedy zwierzak jest maltretowany) a o stan prawny.

Tyle to słyszałam. Ale na stronach schronisk tłustym drukiem " przyjmujemy tylko zwierzęta bezdomne" ( chyba że zwierze w momencie "porzucenia" w schronisku staje się bezdomne) O fundacjach słyszałam dla psów rasowych na przykład. Wiem że w Warszawie powstało rozwiązanie tego problemu ( porzucania zwierząt zamiast ich "formalnego" oddania. Okno życia przy straży dla zwierząt. Ale nie o to mi chodzi, nie o anonimowe oddanie, tylko hmm świadome, rzetelne ( przekazanie informacji, dokumentacji itp)