Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Loara25

jak odróznic atopowe zapalenie skóry od laergi pokarmowej?????

Polecane posty

Gość Loara25

witajcie:) moj synek ma prawie 5 miesiecy,podobno jest alergikiem(pisze podobno bo nie ma na to zadnych zrobionych badan). ma stwierdzone atopowe zapalenie skory,juz dugo. teraz lecze go srodkami do ustyymi i masciami. zaczelam zroszerzac diete-wczoraj podalam mu kszke ryzowa-jablkowo bobowita (robiona na mm)wybralam ja dlatego bo ejst jedna z niewileu ktore mozna dawac po 4 mies i mozna robic na melku mm a mojmu malemu dajemy bebilon pepti. teraz pytanie: czy jezeli mial by alergie na ta kszke byly by jakie krostki czy cos???

Gość Loara25
up up

Gość Loara25
proszę o wypowiedz,bede wdzieczna pytam bo wizyte mam dopiero w piatek u dermmatolga:/

Gość Loara25
up up

Gość ulaaalalllllll
ale azp to jest alergiczna reakcja na pokarm wiec co tu odróżniać?

Gość ulaaalalllllll
azs miało być

Gość 5 przemian
gotuj wg 5 przemian to bedziesz miec zdrowe dziecko.

Gość Atopia alergia
Ja mam AZS od dziecka. Nie podawaj za dużo leków przeciw histaminowych, bo po ich odstawieniu objawy się nasilają. Najlepiej kup mu jakieś leki do nawilżania skóry, bo będzie bardzo szybko wysychać w okresach uczulenia. La Roche ma serie Lipikar dla osób z atopią. Kup mu jakiś dobry krem pod oczy do skóry atopowej, z atopią często idą w parze "oczy Pandy" czyli wysuszona skóra w okolicach powiek.

Gość cokolwiekja
możesz mieć alergię pokarmową i wysypkę/krostki/zaczerwienienia na skórze, itp. które trwają krótko po spożyciu jakiegoś pokarmu i wkrótce znikają. atopowe zapalenie skóry to bardziej trwała wysypka/krostki/zaczerwienienia na skórze, która też ma swoje źródło w alergii pokarmowej. więc dziecko może mieć na coś alergię, jeść coś i skóra będzie go swędzieć przez np. 2h po spożyciu alergenu. a jak ma atopowe zapalenie skóry, to takie swędzenie będzie się utrzymywać przez parę dni, niezależnie od dalszego spożywania alergenu. mam 24 lata i całe życie mam skazę białkową + atopowe zapalenie skóry. skazę białkową miałam od urodzenia, a atopowe zapalenie skóry przyszło mi ok. 15 roku życia i zostało do dzisiaj.

Gość Loara25
po lipikarze mial wysypke:( dermotolog przepisala nam macs na miejscowe zmiany skorne. kropelki fenistil. dermatolog twierdzila ze mozna to wyleczyc albo mu minie z wiekiem

Gość Loara25
on ma takie czerwone suche plamy,kroski mial jak sie okazalo ze jest uczulony na krowie melko,ktore bylo w mleku NAN

Gość Loara25
ulllalll-chodzi mi o to ze mam wprowadzac nowe produkty do diety,i obserwowoac czy nic sie nie dzieje,ale jak mam obserwowoac jezeli ona ma azs?? stad moje pytanie jak odroznic wypke przez marchew od azs

Gość Atopia alergia
Raczej nie mija;/ Jam prawie 30 lat. Trzeba się nauczyć dbać o siebie i wykryć na co się ma alergię. Bez problemu da się z tym żyć;)

Gość cokolwiekja
jeżeli ma czerwone suche plamy, które utrzymują się długo - parę dni, albo w ogóle nie znikają - to jest to atopowe zapalenie skóry. reakcje alergiczne nigdy nie utrzymują się tak długo. tak czy siak trzeba wyeliminować wszelkie alergeny z jego diety, i zacząć po stokroć dbać o skórę. i nie przejmować się, że nie ma efektów po paru dniach, zaleczanie azs trwa wieki... http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Strona_główna polecam!

Gość Loara25
a widac Ci te palmy czy cos?? bo po tej masci mojemu synkowi znikaja ale jak tylko nie posmaruje to znow je ma:(:(:(:(

Gość ulaaalalllllll
no to wtedy odróżnisz wysypkę od plam suchych, ale musisz pamiętać, ze azs moze byc wynikiem też zjedzenia czegoś tam, takie błędne kółko

Gość Loara25
dlatego ja sie boje wprowadzac czegos nowego,pediatra mowi-po co jeszcze czas a alergolog zeby marchew zimniaczki,jabuszko

Gość ulaaalalllllll
ja bym zaczęła od jabłka, później ziemniak itd. kaszkę dałabym na końcu, jeśli w ogóle bym dała

Gość Loara25
a co zmaiast kaszki??? bo moj maly juz sie mlekiem nie najada:/

Gość kotka kotka
nie najada? moze zwiększ mu porcje i wprowadź te produkty, o których ci napisałam

Gość Loara25
tzn on nie dojada melka powinien 180 a je max 150, chcialam powiedziec ze widze ze mleko mu juz nie wystracza kochane dlaczego nie dawac kaszki??

Gość ulaalllllllallll
moze jest przekarmiony w takim razie jak nie dojada tzn. że mu coś nie pasi, albo je za dużo

Gość Loara25
wlasnie je melka max 150,ale przewaznie tak po 100 120 i od wczoraj daje mu wlasnie kaszke. nie wiem co mu nie pasi dlatego eksperymentuje,aale soe boje,tzn o jego skore:(

Gość ulaaalllalllll
no, bo już nie pamiętam ile w tym wieku powinno jeść mleka dziecko? mój chyba jadł właśnie 150 dosyć długo wiec u ciebie może się najada i skąd wiesz, ze się nie najada

Gość Loara25
takie mam wrazenie,zreszta wszytscy mi mowia"daj juz jaszke""rozszerz diete" a ty dlaczego odrazdzasz kaszke?

Gość agula8
nie chyba niczego złego w kaszce, jeśli nie ma dodatków smakowych i jest na nie-uczulajacym dziecko mleku. Ale program rozszerzania diety faktycznie zaczyna się chyba od warzyw. najważniejsze żeby wszystko wprowadzać powoli-nie częściej niż raz na tydzień. Ja przy rozszerzaniu diety dawałam córce probiotyk dla alergików-latopic-możesz dopytac pediatry i wszystkie reakcje notowałam.

Gość lady bronka
spróbuj zamiast kaszki na początek sinlac, jest bez mleka i dobry dla alergików. jesli alergolog mówi żeby wprowadzać nowości to wprowadzaj, tylko po podaniu jabłka odczekaj pare dni z następnym produktem. ja tak robiłam i wiedziałam co córkę uczula. podawałam do tego latopic, to probiotyk dla dzieci z alergia pokarmowa i azs. a azs widac od razu u dziecka, suche plamy na zgieciach rąk i nóg, łokciach, często tez na buzi. polecam na to krem cetaphil da, alergolog mi go poleciła i sprawdził się na medal.