Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karinka12345

nosicielstwo gronkowca??co to?

Polecane posty

w pierwszej ciąży nie miałam takiego badania teraz maiłam i wynik pozytywny czy któraś tez to miała? groźne to jest?

Gość nimmi
ale ten gronkowiec to w wymazie z pochwy? który tc?

a nei wiem bo wyniki odebrala mi siostar jeszcze nei mam w reku dopiero wieczorm ale co to znaczy??cos grozi dzicku?

Gość nimmi
jak nie wiesz? chyba wiesz jakie badania miałaś robione?

Gość nimmi
no to tam ci wyszło. a który tydzień ciąży?

39 tydzien ciazy czekam na porod dzwonilam pytac lekarza mowil ze co druga pacjentka ma i zeby pokazac przy porodzie wtedy zaraz po podadza antybiotyk czy tak miałyscie>>>??

Gość Bulinka Bulego
podbijam bo też jestem ciekawa

czytam troche na necie wiec moze byc on przyczyna groznych chorób jak i tylko kataru wiec juz nei wiem co myslec zastanawiam sie tylko czy nei grozne dla dziecka

Gość nimmi
no raczej częściej jest paciorkowiec niż gronkowiec ale tak jak gin powiedział dostaniesz antybiotyk w czasie porodu. na leczenie już za późno. Swoją drogą czemu dopiero teraz ci ten wymaz zrobił?

podobno i tak w czasie ciazy sie nie leczy wiec robi sie go pod koniec ciazy zeby wiedziec czy po porodzie podac antybiotyk pocieszylo mnie tylko to ze co druga ma

w pierwszej ciazy nie maialma czegos takiego robionego wiec nie wiadomo czy mialam czy nie od przysżłego roku jest to obowiazkowe badanie swoja droga co roku dokładają jakies badanie ciekawe dlazcego

Gość nimmi
nieprawda że nie leczy się w ciąży. owszem leczy się ale badania o ile nie ma objawów chorobowych robi się ok 35tc właśnie z powodu takiego iż bakterie te dopiero pod koniec ciąży się uaktywniają i zaczynają mnożyć. jeśli więc posiew zrobiony jest wystarczająco wcześnie (wg zasad) to można przeleczyć wykryte bakterie z powodzeniem. wiem bo mnie wyszedł paciorkowiec i po leczeniu antybiotykiem został ubity. ale na powtórnym wymazie wyszła za to e.coli więc przy porodzie i tak dostałam antybiotyk na e.coli.

Gość nimmi
dołożyli to badanie bo jest bardzo ważne. własnie przez te bakterie były rózne problemy przy porodach -np. przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego, zapalenie płuc dziecka albo nawet sepsa. To bardzo ważne badanie. Teraz jeśli kobieta nie miała tego badania to obligatoryjnie dostanie przy porodzie antybiotyk aby nie było problemów u dziecka potem.

a to nie groźne dla dziecka??? no mi tak powiedział lekarz ze nie leczymy w ciazy tylko po porodzie dlatego robi badanie na sam koniec

Gość kjbh;kj
to w pochwie też możńamieć gronkowca? Co druga ma? Jak to sieobjawia?

mi sie nic nie objawialo zrobil wymaz i pisze ze nosicielstwo pozytywne wiec ja nei wime mi powoiedzial ze w tej chwili co druga rodzaca ma

Gość luminACJA SWIATLA
NO I COŻ SIE TAK PODNIECASZ TYM, ZE CO DRUGA MA? SYFA MASZ W CIPIE I TYLE!

Gość nimmi
nie musi być objawów bo normalnie to rózne bakterie i tak egzystują w ciele ludzkim ale ciąża a w zasadzie jej finał sprzyja namnożeniu się ich i problem może być dla dziecka podczas porodu a nie dla matki. dziecko wówczas ma pierwszy raz kontakt z tymi bakteriami i dlatego trzeba chronić je bo mogą być problemy jak już napisałam.

Gość Monikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
matce nic nie grozi ale dziecku owszem, jesli sie zarazi w czasie porodu to gronkowiec moze wywołac przeróżne infekcje z sepsa włącznie, więc pilnuj żebys ten abtybiotyk dostała

• NAJŚWIEŻSZE

• 3
      Hej