Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasidorek

Problem z 4 latkiem

Polecane posty

Gość kasidorek

Co mam zrobić, jak zareagować? Moje dziecko za chwilę będzie miało 4,5 roku a wciąż sika w pieluchę w nocy. Rozmawiałam o tym z lekarzem ale on stwierdził, że to normalne i nie mam się co stresować. Jak normalne, skoro inne dzieci z rodziny, niektóre młodsze nie moczą się w nocy? Na początku myślałam, że może to rodzinne bo mąż też podobno dość długo sypiał w pieluchach ale teraz koleżanki mi nagadały, że to już najwyższy czas.

Gość daj mu czas
mój ma 4 i tez śpi z pieluchą.

Gość Kitekatka
Dziecko ma opanować trening czystości (moczenie) do 5 lat. Najpierw udajesz się do lekarza z prośbą o zbadanie problemu od strony urologicznej (wydanie potrzebnych skierowań na badania). Potem, ok. 5 lat - do psychologa-terapeuty zajmującego się terapią moczenia u dzieci.

Gość Kitekatka
może to rodzinne bo mąż też podobno dość długo sypiał w pieluchach To mozliwe. Jeśli to chłopiec, to także częstsza przypadłość, niż u dziewczynek.

Gość namii
moj syn miał 2,5 roku gdy ostatecznie pożegnał się z pieluszką. W nocy zdarzało się mu czasem zsiusiać ale nie dawałam już pieluchy tylko podkład do łóżka i uczyłam że gdy się chce to idzie do wc. przed snem prowadziłam go też do wc żeby się wysikał -mimo że mówił że mu się nie chce. wpadki czasem się potem zdarzały ale coraz rzadziej i teraz już jest ok. Pielucha nie pomaga dziecku -sika i nie czuje dyskomfortu z tego powodu.

A czemu dajesz mu do spania pieluche? Przyzwyczail sie ze nie musi wstawac wiec robi z wygody w pieluche. Pod przescieradlo rozluz folie i niech spi bez pampersa. Oczywiscie twoja rola to wstanie z 2 razy w nocy zeby go odsikac w toalecie. Musi minac sporo czasu zanim zalapie. Oczywiscie bedzie sie zdarzac ze zasika lozko. Im wiecej razy mu sie to zdarzy,tym bardziej zrozumie ze trzeba wstac w nocy. Bo nikt nie chce lezec w szczochach :)

Gość kasidorek
Daję pieluchę bo po prostu nie mam siły wstawać, brać go na nocnik, zmieniać piżamkę. Może i jestem leniwa, może zła mama ale po prostu nie daję rady. Może jednak to rodzinne, do 5 roku życia jeszcze trochę czasu zostało. Nawet zrobiłam kalendarz i liczymy kiedy uda się mieć suche łóżeczko. Do lekarza na badania? Tylko co ja powiem, jak się zacznie wypytywać o problemy? To tak trochę głupio mi.

Gość mamasynka 4latka
moj 4 latek skonczyl z pieluchami w dzien w wieku 2.5 roku, a w nocy nie uzywamy pampkow od ponad pol roku, bez wpadki, nad ranem jak sie krecil sadzalam na nocnik (bo do wc nie chce sie wstawac, bo normalnie synek nie robi na nocnik , tylko na wc z nakladka) a juz od pol roku w ogole sie nie budzi, tylko przespi ok 12 h bez siku, jak sie czasem przebudza to sie go pytam nad ranem, ale juz okresla sam, nie to nie, spimy dalej grunt sie nie stresowac, ani siebie ani dziecka, ale mysle ze to juz najwyzsza pora, bo dzieko juz duzo rozumie, po prostu wysmiej pieluchy, ze to dla dzidziusiow u nas podzialalo, raz czy dwwa jak sie zesika to sie nauczy, a tak czuje sie bezpiecznie z pielucha, ale jak odstawisz to zobaczysz, dzieci sa madrzejsze od nas, nie zakladaj mu juz, mysle ze ci tak wygodnie, kup podklady pod przescieradlo w aptece, materac w razie w bedzie suchy ja po prostu nie ubralam pewnej nocy mu pieluchy i on sam czul ,i sie kontroluje,

Gość mama 5latka
Moj synek ma juz 5,5 latek a ja nie pamietam kiedy przestal siusiac w pieluszke , wiadomo najpierw udalo mi sie zapanowac z siusianiem w dzien a pozniej dopiero w nocy , ale moj sposob to poprostu klasc dziecko spac bez pieluszki i to do skutku i przed pojsciem jego spac wysadzic go pozniej zanim ty pojdziesz spac tez go wysadzic no i oczywiscie w nocy , wiem ze to ciezko wstac ale warto kilka razy tak jak sie obudzisz to wysadz albo postaw gdzies w poblizu nocnik i zapalona mala lampeczke np. taka co sie prosto do kontaktu podlacza.Cierpliwosci troche i bedzie ok a nawet jak sie pare razy zesiusia w pizamke i tak chwilke polezy i zrobi mu sie zimno i mokro to sam z czasem bedzie sie budzil ze chce siusiu. Powodzenia i wytrwalosci.

Gość Taratara
Do lekarza na badania? Tylko co ja powiem, jak się zacznie wypytywać o problemy? Powiesz prawdę. Albo chcesz coś z tym zrobić, albo się wstydzisz. Wybieraj.

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
daj dziecku spokój ma jeszcze czas

Gość minni
to chcesz coś z tym zrobić czy nie? nie wiem na co liczysz czekając jeszcze te pół roku. dziecko jest w takim wieku że nie ma tu aż tak wielkich skoków rozwojowych jak wcześniej. więc po prostu musisz działać. ale ty najwyraźniej liczysz że samo się rozwiąże. Żebyś się nie przeliczyła.

Gość i sie wyda
spokojnie ,każde dziecko jest inne..wiem coś o tym bo mam trójkę:D przyjdzie czas sam się nauczy:D

Gość jak twój synek na pzrestać
sikać w nocy jak ty ubierasz mu kobito pieluchę! mój mały ma 3 lata i juz dawno nie sika w nocy...

Gość fkfrkg
Za długo go pieluchujesz.to normalne że leje w pieluchę, nie czuje nawet innnej potrzeby.Tak mu wygodnie.Musisz zabrać pieluchę.Pomęczysz się ze 2 tyg...i się szybko przyzwyczai.Na 100%.Nie można mówić o jakimś schorzeniu na razie, bo nie próbowałaś bez pieluchy.

Nie stresujmy kobiety, fakt dziecko ma prawo sie moczyc w nocy do ok 5 lub 6 lat nie pamietam dokładnie. Jeżeli nie uspokoił Cie ten lekarz co Ci powiedział, że ma jeszcze czas to idz prywatnie do jakiegos pediatry albo urologa dziecięcego i skonsultuj to i juz. A co do pieluch to fakt lepiej nie ubierac na noc. Moja jak tylko załapała sikanie w dzień to postanowiłam, że na noc jej nie bede zakładać i tylko 3 nocki sie zmoczyła a potem wstawała i mnie wołała ze chce siku. A też nie wiedziałam czy sie uda bo dokąd spałą w pieluchach to musiałam zminiac jej pampersy nawe 2 razy w nocy co tyle sikała! No ale musisz sie liczyc z tym że bedziez musiała wstac w nocy zaprowadzić na nocnik, bo to dziecko wkońcu! Jeżeli myslisz ze bedzie przesypiał od razu całe noce to nie łódź sie nawet!

Gość mamciuchna
Moja córka przestała sikać w pieluchy w dzień jak miała 1,5 roku, a w nocy lała równo kolejne 1,5 roku. Nie było siły,wiele razy próbowałam, ale poddawałam się, bo ja o północy ją wysikałam, a o 2 łóżko było zalane a mała zmarznięta, bo jej spanie w sikach nie ruszało w ogóle. I pewnego pięknego wieczoru (miała wtedy 3 lata i kilka miesięcy) po prostu zaspana wyleciała z łóżka jak z procy wrzeszcząc, że zaraz się zesika. Sikanie w pieluchy wtedy skończyło się.Zakładałam jeszcze kilka razy w nocy pieluchę, dopóki się paczka nie skończyła, ale i tak się sama budziła na siusianie. Nie powiem bo kilka razy jeszcze w ciągu kolejnego roku zdarzyło jej się nie obudzić i zesikać w łóżko jak była np przeziębiona, ale tragedii z tego nigdy nie robiłam. I nie uważam, żeby wyśmiewanie dziecka miało jakikolwiek sens.

Pewnie, że wyśmiewanie odpada, bo zamiast dziecko się uczyć to zamknie się w sobie, zestresuje i tym bardziej bedzie sikało. Po 2 przeciez co to moze dać, przeciez jak spi to nie jego wina ze sie nie moze obudzić! Moja tez spała tak na mokro:) Dupsko całe zimne:) Ale nie robiłam paniki i dopóki sama sie nie obudziła to ja nie wstawałam bo też spałam:) I 3 razy i po problemie:)

Gość z babydream
Myślę, żę zanim zaczniesz latać po specjalistach, zastosuj się do rad dziewczyn. Skończ z pieluchą, pod prześcieradło podkłąd i jazda. Nic się samo nie zrobi. Pomyślałaś co odpowiesz jak lekarz zapyta, co już zrobiłaś w tym kierunku, aby odzwyczaić dziecko od sikania w nocy? Odpowiesz wtedy, że nic, bo do 5-6 lat ma prawo sikać?

Gość do grzenia87
tylko że 3 lata, a 4,5 to spora różnica

Gość alicar 1
mój też ma skończone w lutym 4 lata i też sika w nocy właśnie robie mu badania 3 mieśiace nie zakładałam pieluchy i każda noc mokra on wcale się nie budzi nawet jak się zesika to spi dalej lekarz kazał czekać jeszcze bo u chłopców do 6 roku życia tak może byc . ale badania trzeba zrobic morfologia badanie moczu i usg u mojego wszystkie w normie czekamy tylko na usg .

Gość alicar 1
w dzień przestał sikac jak miał 20 miesięcy ,a noc niestety :-(

Gość bawidorka
Czyli uważacie, że pielucha to jest zły pomysł? Jeśli chodzi o nocne chodzenie z dzieckiem do toalety to zdania są różne. Spotykam się z opiniami, że to nie pomaga a wręcz czasem wydłuża czas pożegnania nocnej pieluchy. Jeśli chodzi o tę sytuację to na pewno nie może się niecierpliwić, obarczać dziecko winą bo to ani mamy ani dziecka wina. Powinnaś rozmawiać z dzieckiem, tak jak dziewczyny piszą, jeśli będziesz się denerwować to dziecko się w sobie zamknie. Sam fakt, że nadal sika w nocy mocno wpływa na jego emocje.