Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Taka jedna mało sprytna

czasowniki dokonane i niedokonane moze mi ktos wytłumaczyc?

Polecane posty

moze mi ktos wytłumaczyc jak to rozróżnic?

cóz za wysublimowany przykłąd

a czy czasowniki dokonane- to czynnosci przeszłe lub przyszłe a czasowniki niedokonane- to czynnosci terazniejsze?

Gość Czasy dokonane i niedokonane
:(

Gość Masz tu na tacy podaję
Czasownikami niedokonanymi nazywamy te, które przekazują informację o trwającej czynności, odpowiadają one na pytanie "co robić?". - np. Chłopiec mył naczynia. Czasownikami dokonanymi nazywamy te, które mówią o zakończeniu czynności, odpowiadają one na pytanie "co zrobić?" - np. Chłopiec umył naczynia. UWAGA! CZASOWNIKI DOKONANE NIE MAJĄ CZASU TERAŹNIEJSZEGO I PRZYSZŁEGO ZŁOŻONEGO, A NIEDOKONANE - CZASU PRZYSZŁEGO PROSTEGO!

Gość ja właśnie skończyłam jeść
dojrzewa- czasownik niedokonany dojrzał- czasownik dokonany dojrzewać0 niedokonany dojrzeć dokonany kłamać niedokonany skłamać- doknany głupieć- niedokonany zgłupieć- dokonany głupieje- niedokonany zgłupiałam- dokonany czego tu nie rozumiesz??

Gość ja właśnie skończyłam jeść
pieprzyć się- niedokonany urodzić dziecko- dokonany :D szczeka zaszczekał

ja jestem jakaąś upośledzona, mam 20 lat i dalej tego nie czaje:O

Niedokonane to te, które były robione ale nie wiadomo czy się skończyły np uczył się (ale nie wiesz czy się nauczył) jadł (ale nie wiesz czy zjadłwszystko) A Dokonane to te, które się zakończyły napisał, pozmywał itp

A pytania pomocnicze które mozesz sobie zadawać NIEDOKONANE- co robił? kłamał DOKONANE co zrobił? skłamał

a powie mi ktoś jak bedzie forma niedokonana od czasownika: usiadł zatrzepotał otarł rozkołysał frunął rozpląsał proszę o pomoc

Gość czesc chciałam was zjeźdź
usiadł- to bedzie - siada czy siadł?

ania myla okna - rzecz, ktora sie dziala, ale nie wiadomo czy zostala dokonczona ania umyla okna - czynnosc zostala dokonczona bo okna zostaly umyte. Jak mozna tego nie rozumiec?

Gość rerterer
usiadł zatrzepotał otarł rozkołysał frunął rozpląsał napisze ci w tym samym czasie siadał trezpotał tarł kołysał frunął jest nieokonany, pofrunął to dokonany rozpląsał yyy co to ma niby znaczyć?

usiadl to jest czasownik dokonany a niedokonany to by bylo siadal/ Siadal - nie wiadomo czy usiadl usiadl - rzecz sie dokonala, bo facet najpierw siadal i wreszcie usiadl

Gość rerterer
zawsez rodzice się pytają " juz umiesz..?" a Ty" noooo uczyłam się.." a oni na To " a nauczyłaś sie wreszcie?"

Gość rerterer
mogłaś np gdzie jechać ,a le nie dojechać mogłaś jeść obiad, ale go nie zjeść bo np tel zadzonił dokonane oznaczaja czynnośc zakończoną

Gość paplapapla
Dokonane zrobiłaś to niedokonade robisz-robisz(może zrobisz(dokonany)a może nie XD) kumasz? np. Kasia ROBI lekcje. (ndk)- Kasia ZROBIŁA lekcje. nie wiem jak można tego nie rozumieć, ale ok. pzdrawiam:*

Gość mało kumaczka
ja też nie kumciam bejbaski;* dalej tuumaczyć. buziaaaaczken's;* pisacz-pisacz. mam 14lat i nie kumaaaaaam tego! jprdll:| nic, ziroł. pszesyłam buziaczken'sy

Gość gość
Co powiecie o czasowniku wziąć?