Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alicja151991

Informacje proszę!

Polecane posty

Mam pytanie. Zaczęłam pierwsze opakowanie plastrów antykoncepcyjnych EVRA czyli pierwszy przylepiłam pierwszego dnia okresu, po 5 dniach niby skończył mi się okres, a potem przyszło mi zmienić plaster i tego dnia dostałam okres znów. Byłam u lekarza i powiedział, ze to normalne, więc bez obaw i z nadzieją, ze sie za parę dni skończy krwawienie wyjechałam za granice. Tu miałam kupić następne opakowanie ale nie kupiłam, bo przyszedł dzień zmiany plastra 3 ostatniego z opakowania w ciągu całego tygodnia niesamowicie bolało mnie podbrzusze i na 3 dzień noszenia 3 plastra przy zwijaniu się z bólu zerwałam ten plaster, bo krwawienie nie ustało, ale boję się co teraz będzie...

To normalne, że przez pierwsze trzy miesiące stosowania antykoncepcji hormonalnej występuje krwawienie. A co do tego: "ale boję się co teraz będzie..." to w ogóle nie wiem o co Ci chodzi.

No bo jak odlepiłam 3 plaster przed końcem tygodnia nie wiem co teraz z tym zrobić. czy mogę jakoś wrócić do antykoncepcji teraz, czy coś mi się może stać? czy kwawienie które występuje w tej przerwie po zarzywaniu antykoncepcji wystąpi, czy nie?

Zażywaniu. Według mnie powinnaś teraz poczekać do wystąpienia pierwszej miesiączki i dopiero wtedy, pierwszego dnia krwawienia przykleić ponownie plaster. I nie ma to być krwawienie z odstawienia, które powinno wystąpić, tylko dopiero to kolejne, bo to będzie prawdziwa, fizjologiczna miesiączka. Poza tym nie umrzesz, ale jeśli uprawiałaś seks bez zabezpieczenia po odklejeniu plastra to oczywiście jest szansa na ciążę.