Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gonitwa mysli

Kraków - chrzest dziecka bez slubu

Polecane posty

Gość gonitwa mysli

witam, Mam pytanie gdzie ochrzscic dziecko kiedy rodzice nie maja slubu? Mieszkamy w Krakowie. Nie chce chodzic na slepo i nie chce wysluchiwac umoralniajacych wywodow. Chce przyjsc i od reki zalatwic sprawe. Czy ktos byl w takiej sytuacji i gdzie polecacie sie udac?

Gość tez mloda mama
ja niestety nie z Krakowa i Cię rozumiem. Bo my się przy pierwszym dziecku naprosiliśmy choć bez przesady, ale przy drugim to już była masakra. Mieszkamy w małej miejscowości i ksiądz nam łaskawie córkę ochrzcił, ale już zapowiedział, że komunii naszym dzieicom nie udzieli jak slubu nie weźmiemy.

Hej, jestem na świeżo w temacie - chrzest był w niedzielę ;-) co prawda my mamy ślub, ale rodzice obok byli bez ślubu i ksiądz nie robił im żadnego problemu (musieli tylko przynieść zaświadczenie o bierzmowaniu) i ważne było żeby rodzice chrzestni mieli wszystkie sakramenty - tak mówił ksiądz na spotkaniu przedchrzcielnym. Chrzest odbył się w Nowej Hucie

Gość gonitwa mysli
dzieki za odpowiedz Ja myslalam o jakies parafii w centrum Krakowa, wiem ze na pewno znajda sie tu jakies placowki postepowe. Ale ktora? DOmonikanie wiem ze nie chrzcza, wiec gdzie sie udac?

Właśnie miałam pisać o Dominikanach (wydają się być bardziej liberalni) ale nie wiedziałam, że nie chrzczą dzieci. Nie wiem dlaczego tak bardzo obawiasz się, że usłyszysz jakieś uwagi, coraz więcej osób żyje bez ślubu - dlatego w takich sytuacjach tak ważny jest wybór rodziców chrzestnych, którzy mają dawać świadectwo wiary dziecku. Jak chrzestni będą mieli sakramenty to będzie w porządku.

Gość gonitwa mysli
oczywiscie ze beda mileli sakramenty, ja tez mam , nawet o jeden za duzo..... nie chce wysluchiwac, nienawidze ksiezy, mam alergie na glupote, dlatego wolalabym trafic na kogos swiatlego