Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka pytającaa

przyczyny nieplodnosci

Polecane posty

Gość taka pytającaa

sluchajcie chciałabym poczytac wasze opinie - dlaczego obecnie coraz więcej par ma problemy z płodnością? z czego to wynika, że kiedyś jakoś nasze mamy, babcie nie miały z tym problemu a pary nie mające dzieci zdarzały sie sporadycznie. chyba ze się mylę i wcześniej nie mówiło się o tym? to jest przerażające ze tyle par nie moze miec dzieci bez pomocy lekarskiej. Zastanawiam się co konkretnie moze miec na to wpływ. Czy tylko stres i wyścig szczurów? Myslicie ze to co jemy (chemia) az tak bardzo wpłyywa na organizam? czy moze niepłodnośc wynikać też z zanieczyszczenia powietrza? (?!) jak uwazacie? Czy w obecnym pokoleniu nastąpiły az tak duze zmiany genetyczne ze jesteśmy po prostu mniej płodni? zastanawialiście się do czego to prowadzi? tak sobie czasem myslę ze czy za 50-100 lat posiadanie dziecka nie będzie fenomenem i nie ziści się ten film Ludzkie Dzieci - choć fantastyczny to czasem obawiam się ze moze tak być kiedyś ze kobiety będą nieplodne aż w końcu ludzie się przestaną rodzic...

Gość cos o tym wiemm
hmm rozne przyczyna sa nie zajscia i niestety nic sie na to nie poradzi sama staram sie 4 lata leczymy sie z mezem przeszlismy mnustwo badan ratuje nas inseminacja a ty pytasz z czystej ciekawosci czy sama sie starasz?

Gość taka pytającaa
wiesz pytam i z ciekawości i ze względu na to, że staramy się również. wiadomo co para to przypadek, ale zastanawia mnie społeczny wymiar tego problemu tzn. dlaczego niepłodność wciąż rośnie, dlaczego tak się dzieje, że problem narasta i czy nie będzie tylko gorzej i trudniej w przyszłości dla następnych pokoleń

"Zastanawiam się co konkretnie moze miec na to wpływ. Czy tylko stres i wyścig szczurów? Myslicie ze to co jemy (chemia) az tak bardzo wpływa na organizm? czy moze niepłodnośc wynikać też z zanieczyszczenia powietrza?" Według mnie to wszystko co wymieniłaś. A co do ilości par, na pewno teraz jest ich o wiele, wiele więcej niż kiedyś, ale nie bez znaczenia na pewno jest też to, że kiedyś mniej się wiedziało i mniej mówiło o problemach z płodnością.

Gość cos o tym wiemm
byc moze tak bedzie co 5 para ma problemy coraz wiecej par musi sie leczyc w kliniakach a nie oszykujmy sie leczenie nie plodnosci w PL jest cholernie drogie sama juz wydalam mnustwo pieniedzy na leczenie, IUI kosztuje IVF kosztuje byc moze i znieczyszcze ,to co jemy ma wpływ itd itd jest wiele czynnikow na to ze tyle par ma problemy nie tyle moze co zajsciem ale bez interwencji dobrego lekarza od nieplodnosci nie ma co liczyc na ciaza

Gość gorilka
Również zgadzam się z tym, że jest wiele czynników wpływających na problemy z płodnością. Słyszałam, że przeciętna para stara się o dziecko ok 6 miesięcy. Ja staram się od roku, mimo że prowadzę zdrowy tryb życia, nigdy nie paliłam, biorę kwas foliowy...już powoli tracę siły. Lekarz mówi, że wszystko z moim organizmem jest w porządku. Nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna. Znacie może jakieś wspomagacze naturalne?

Zdrowy tryb życia...o innych musisz porozmawiać ze swoim lekarzem. Ja zaszłam w ciążę przy pomocy olejku z wiesiołka. Regularnie brałam też kwas foliowy - folik. Dni płodne określałam sobie mikroskopem owulacyjnym - afrodyta

Gość tez sie ostatnio nad tym
zastanawiałam. Sama lecze sie na PCO i staram o dziecko. Wśród moim znajomych i rodziny połowa par ma problem z poczęciem dziecka. Nie wiem jak ta sytuacja wyglada w skali całego kraju lub świata ale w moim najbliższym otoczeniu to jakas plaga