Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angie09

Jak to jest z tabletkami antykoncepcyjnymi?

Polecane posty

Gość angie09

Chodzi mi dokładnie o to od którego dnia powinno się zacząć je barć.Koleżanka mi powiedziała że ogółem bierze się je codziennie o tej samej porze i jak pojawia się okres to 7 dni przerwy a 8 dnia nowe opakowanie. Pytam sie czy to prawda bo niedługo ide na 1 wizytę do ginekologa(mam 17 lat) i chce zacząć brać tabletki anty a w necie czytalam ze 1 tabletke bierze sie dopiero od pojawienia sie okresu....

Prawie wszystko bzdury. Pierwszą tabletkę z pierwszego opakowania bierze się pierwszego dnia miesiączki. Tabletki bierze się przez 21 dni (są też tabletki o innym schemaci przyjmowania, ale większość przyjmuje się właśnie przez 21 dni), potem robi się 7 dni przerwy i podczas tych 7 dni pojawia się krwawienie z odstawienia, które przypomina miesiączkę, chociaż zazwyczaj jest mniej obfite i bywa krótsze niż ta miesiączka, która występowała przed przyjmowaniem tabletek. Po 7 dniach przerwy, 8. dnia rozpoczyna się przyjmowanie tabletek z kolejnego opakowania. Krwawienie z odstawienia może nadal trwać, może być już po krwawieniu, to nie ma znaczenia, kolejne opakowanie zawsze trzeba rozpocząć 8. dnia. Tabletki należy brać o tej samej porze, np. wieczorem czy rano, ale nie trzeba koniecznie pilnować się dokładnie tej samej godziny. Z przyjęciem tabletki można się spóźnić do 12h, wówczas ochrona antykoncepcyjna jest zachowana, jeśli opóźnienie jest dłuższe to trzeba się stosować do tego co jest napisane w ulotce. Generalnie ulotka dołączona do tabletek jest bardzo dobrym źródłem informacji i można tam znaleźć większość, jeśli nie wszystkie potrzebne informacje. A skoro idziesz do ginekologa to właśnie jemu powinnaś zadać wszystkie dręczące Cię pytania.

Gość angie09
No tak czyli pierwszą tabletkę od pojawienia się okresu. A ja zażyłam w poniedziałek pierwszą tabletkę a okres przypada mi 7 kwietnia. także już sama się pogubiłam.

No to się zdecyduj czy dopiero idziesz do ginekologa i chcesz zacząć brać tabletki czy już zażyłaś? :o

Gość Siq
Ulotkę przeczytaj. Przyjmuj je zgodnie z zaleceniami tam opisanymi. Jak poprzedniczka napisała, schemat przyjmowania zależny jest od rodzaju tabletek.