Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stanka....

USUNIECE MACICY

Polecane posty

Gość stanka....

Lekarz po ostatniej wizycie zaprobonowal mi zabieg usuniecia macicy.Dodam ze od kilku lat mecze sie z bolem z powodu endometriozy ktorej ogniska sa wlasnie w macicy.Zgodzilabym sie na to bo naprawde jestem juz tym umeczona.Moze w miesiacu mam 3 dni bez bolu.Jednak boje sie ze zaczne sie szybko starzec, takie nagle klimakterium.Mam dopiero 40 lat.Moze ktoras kobieta miala podobny problem jak ja?

Gość wiktorijja
nie obawiaj sie, ja mialam 44 lata, biore hormony i czuje sie rewelacyjnie :)

Gość wiktorijja
dodam jeszcze, ze wygladam mlodziej niz niejedna 40 tka powodzenia

Gość ullala...
ja sie zawsze zle czuje po hormonach a poza tym nie moge brac ze wzgledu na migreny.Myslalam zeby jeszcze zaryzykowac z tymi hormonami.Sama juz nie wiem. Proponowal mi tez jakis zastrzyk ktory na 5 miesiecy wstrzyma miesiaczke co da mi troche odpoczac.Powiedz mi czy tez mialas caly czas bol w brzuchu? Ja tez wygladam bardzo mlodo dlatego boje sie to stracic po operacji.

Gość wiktorijja
nie, nie mialam prawie zadnych objawow, endom. wykryto podczas rutynowego usg. kazdy przypadek jest inny, pytasz, czy nie stracisz mlodego wygladu, odpowiadam, ze ja nie stracilam jestem nadal szczupla i czuje sie b. dobrze :)

Gość ullala...
le Ty masz macice tak jak ja teraz tez ale co bedzie jak ja wytne?

Gość Uroczy Roman
Jak trzeba to trzeba.

Gość wiktorijja
napisalam, ze mialam 44 lata jak mialam operacje minelo od tego 10 lat :)

Gość usiadz
Jesli usuna ci tylko macice a zostawia jajniki to nie musisz brac hormonow.twoj organizm dalej je produkuje

Gość usiadz
Mialam taka operacje prawie rok temu i jest ok.Nic mnie nie boli,nie biore zadnych hormonow,nie wygladam starzej,nie musze sie zapezpieczac,nie mam okresu,a wiec same plusy.

Gość miglanc jak nic
endometrioza w macicy ? z tego co wiem endometrioza jest wtedy gdy komórki endometrium zagnieżdżają sie poza macicą.... macicy usuwa sie w przypadku mięśniaków lub raka

Gość ullala...
Jajnikow nie trzeba mi usowac bo nic sie zlego z nimi nie dzieje.Mowil ze macicy tez nie trzeba ale poniewaz mam caly czas bol w dole brzucha wiec jest to najlepsze rozwiazanie.Sama nie wiem co robic.A jak z Waszymi obiawamo menopauzy, czy sa jakies?

Gość miglanc jak nic
jesteś pewna że lekarz faktycznie twierdził że to endometrioza ? zazwyczaj w wieku menopauzalnym problemem są mięśniaki

Gość szyjka macicy
to poza macica, ale usuwaja razem

Gość ullala...
miglanc jak nic DlaTwojej informacji dodam ze wlasnie istnieje cos takiego i dokladnie nazywa sie to ADENOMIOZA czyli endometrioza umieszczona w blonie sluzowej macicy. Teraz jestes troche madzejszy co?;)

Gość ullala...
* madrzejszy

Gość nie chcę czarnego nicku
No nie wiem czy to dobry argument, ból skądeś się bierze, nie można tego zlokalizować? Jak nie masz mięśniaków, raka macicy itp to chyba nie ma powodu usuwania macicy. Ja mam prawie 50 lat i nie mam typowych objawów menopauzy, a mój gin na siłe mi wmawia że powinnam brać hormony, bo jestem juz w "takim wieku\", że to nie możliwe, żebym miesiączkowała regularnie. Moja rada - zasięgnij opinii jeszcze innego lekarza a najlepiej dwóch róznych.

Gość ullala...
moje bole umiejscowione sa w macicy .Zwlaszcza po miesiaczce i utrzymuja sie do kilku dni przed miesiaczka ( mam co 28 dni). Czuje wtedy wzdecia i bolesne parcie w macicy jakby mi cos przeszkadzalo.Potem zaraz mam bole miesiaczkowe i miesiaczke wiec tak jak wspominalam moze tylko 3 dni w miesiacu mam nie bolesne.Robilam dopochwowe usg brzucha jak rowniez skaner i wszedzie to widac. Takie male ogniska.Podobno nie jest to niebezpieczne ale cholernie uciazliwe.