Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nnitaa

Uraz kolana -Rezonans magnetyczny.. Jak to rozumieć...???

Polecane posty

Witam proszę o proszę o pomoc i sugestie co powinnam zrobić w sytuacji jaka zaistniała z moim stawem kolanowym.., jak mam dbać o kolano i czego unikać by nie zaszkodzić sobie bardziej.. Moje dolegliwości rozpoczęły się od listopada..po którejś z kolejnych wizyt u ortopedy , lekarz skierował mnie na rezonans magnetyczny , który przedstawia się tak : Prawidłowa ilość płynu w jamie stawu. Drobna ilość płynu w kaletce m. półbłoniastego. Skośne , dochodzące do torebki uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej, bez przemieszczenia . Łękotka boczna bez ewidentnych zmian urazowych. ACL, PCL o miernie niejednorodnym sygnale , o zachowanej ciągłości i przebiegu. MCL i LCL , o nieco wyższym sygnale w okolicy przyudowej z zachowana ciągłością . Ś. m. prostego o podwyższonym sygnale przyrzepkowo . Wiązadło właściwe rzepki o nieco podwyższonym sygnale w odcinku przyrzepkowym . Pasmo piszczelowe biodrowe oraz ś. m. długowego w normie. Chrząstka stawowa bez ubytków , o niejednorodnym sygnale na powierzchniach obciążonych obu kłykci piszczelowych . Rzepka niesymetryczna , tendencja do bocznego podparcia . Fałd przyśrodkowy położony dośrodkowo , w niewielkim stopniu dochodzi do powierzchni rzepki .. Chrząstki rzepki o niejednorodnym sygnale . Troczki rzepki zachowanej ciągłości .. Proszę o opinie .. tego badania , bo chyba sprawa nie przedstawia się najlepiej Pozdrawiam / Aga

Gość oboboboc
to moze bys sie wybrala do lekarza :o

:) , Owszem jestem umowionas na wizyte i czekam .. zanim ona nastąpi ,to musze w jakis sposob zadbac o kolano , gdyz żyje bardzo aktywnie..prosiłam bym o jakies zetelna odp.

Gość Ból głowy-ay
Masz przeciążone kolano (ćwiczeniami, pracą w pozycji stojącej lub urazem? ). Nic złego nie dzieje się!

Gość pfnn[ofn2
kilka dni temu jezdzilam na rowerze nastepnego dnia obudzilam sie z bolem lydki duzym 3 dni poozniej lydka i kosta sa bardzo spuchniete stosuje altacet czy cos zlego sie moglo stac?

Gość dsghhfhgfd
artroskopia kolana Ciebie czeka, trzeba z łekotka zrobic porzadek, to nic strasnego 3 dni w szpitalu i dwie dziurki po rzepką

Czyli teoretycznie staw nie podlegam jakims zabiegom lub operacjom.. ?/

Gość pfnn[ofn2
a co ze mna??

Gość Ból głowy-ay
Staw jest ok.

Gość Ból głowy-ay
pfnn[ofn2 - może zerwałaś ścięgno Achillesa lub część jego włókien? Może przeforsowałaś się na pierwszy raz? Wybierz się do lekarza.

Gość dsghhfhgfd
"uszkodzenie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej" trzeba to usunąć, tę czesc lekotki, mialam taki zabieg w czerwcu, 3 dni w szpitalu 2mc rehabilitacji

dsghhfhgfd / Czyli altroskopia mnie teoretycznie czeka.. hmm jak rozumiem to ściegna mam nie naruszone ?? Tylko bezpośrednio z skruszona rzepka jest problem ..

Gość pfnn[ofn2
sciegno Achillesa nie bo nie boli mnie w tym miejscu a bolalo pod kolanem

Gość Ból głowy-ay
Rzepka niesymetryczna oznaczać może twoją tendencję do szpotawego ustawienia kończyn dolnych.

Gość pfnn[ofn2
jakby miesien moze przejdzie samo a jak nie za 2-3 dni lekarz

Gość dsghhfhgfd
nnita masz problem z lekotką, to bardzo czesty uraz, sciegna i rzepka jest ok, artroskopia to prosty zabieg , usuna uszkodzony róg lekotki, ogolnie oczyszczą staw ewentualnie schaving(to golenie łekotki) równanie jej powierzchni, powiem ci ze lepiej to zrobic teraz jak za X lat, ja zwlekalam az rozwalil mi sie caly staw, zwyrodnienia itp

zywokos nie jedna nogę uratował przed operacja http://zielnik.herbs2000.com/ziola/zywokost.htm Działanie. Wyciągi z żywokostu działają przeciwkaszlowo, osłaniająco, powlekająco, przeciwzapalnie, zmiękczająco, przeciwwrzodowo, rozkurczowo, gojąco, przeciwkrwotocznie, wzmacniająco, żółciopędnie; regulują wypróżnienia i metabolizm; przyśpieszają regenerację nabłonka, mięśni, kości i skóry właściwej. Wykazują działanie pojędrniające na skórę, przeciwzmarszczkowe, oczyszczające, nawilżające, odżywcze i przeciwropne.

Gość Ból głowy-ay
Pod kolanem ? No to albo przyczepy mięśni czyli ścięgna ponaciągałaś albo masz problem z samym stawem albo masz zakwasy " mega" albo to nie jest efekt jazdy na rowerze.

Gość dsghhfhgfd
po drugie ze scuiegnami jest taki problem ze zadne badanie prócz artsroskopii nie ujawni prawy w jakim stanie sa sciegna, powinnas wiedziec ze artroskopia to przedewszystkim zabieg diagnostyczny a potem leczniczy.Czyli po prostu tzreba zajzec do srodka aby miec 100% pewnosci

Gość pfnn[ofn2
tzn ten staw mam zapalny bo choruje na rzs i od wielu lat mam z nim problem ale po jedzie na rowerze takie cos sie stalo nastepnego dnia wiec na 100 procent to ten problem

Gość Ból głowy-ay
A nie jest to przypadkiem kolejny rzut twojej choroby?

Gość pfnn[ofn2
nie bo bolalo wlasnie pod tym kolanem dzien po godzinnej jezdzie na rowerze jestem panikara ogolnie ale tak spuchla mi kostka ze praktycznie jej nie widac stopa jest normalna ten bol pod kolanem ustapil ale opuchlizna sie utrzymuje juz 2 dzien na noc zrobie oklad z altacetu a jutro zasuwam do lekarze a co tam najwyzej wyjde na panikare

Gość Ból głowy-ay
Normalna rzecz udać się do lekarza. Lepiej zapobiegać niż potem leczyć po huraganie :D

Gość Ból głowy-ay
stawiam na przeciążenie mięśnia trójgłowego łydki( płaszczkowaty i brzuchaty łydki). jeden z nich zaczyna się nad kolanem i zgina ten staw, a obydwa kończą się ścięgnem Achillesa. :(

Gość gość
Ja niedługo mam konsultację w ArtroCenter, mam nadzieję, że będę mogła żyć w miarę swobodnie :D