Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość falafele

Piękny balkon - poradźcie coś amatorce takiej jak ja :)

Polecane posty

Gość falafele

Chcę w tym roku posadzić kwiatuszki na balkonie, jednakże nie bardzo się na tym znam... Chciałabym zasadzić surfinie, jednak nie wiem kiedy sadzonki pojawiają się w sklepach? W kwietniu? Dodatkowo chcialabym postawić na parapecie skrzynki z kwiatami mieszanymi, jakieś bratki itp. Wyczytałam, że w kwietniu mogę spokojnie wystawić skrzynki z kwiatami, pytanie tylko, czy mam kupić gotowe sadzonki, czy takie cebulki, które teraz pojawiają się w sklepach i posadzić je w skrzynce w domu, a końcem kwietnia wyniesc na balkon? No i chciałabym róże, czy róża pnąca urośnie mi w doniczce? Proszę o wyrozumiałość. Nie każdy od razu był ekspertem w dziedzinie kwiatów ;p

Gość dfghjkfghjklfghjk
a mozesz kupic bratko gotowe juz bo tutaj ja kupilam? rozy nie polecam na balkon bo jak sporo urosnie zasloni slonce robie filmiki o swoim zyciu w los angeles : http://www.youtube.com/watch?v=jNJoDUpzEvg

Gość falafele
ale ja mam duzy balkon i na pewno słońca nie zabiorą :) a poza tym chcę się pozbyć gołębi i pomyślałam, że może kolce róży je odstraszą :/

Gość Ja buduje swój ogród...
A balkon masz od południa? Bo róże potrzebują sporo słońca. Może też być południowy-wschód, może nawet lepiej...

W naprawdę dużym pojemniku róża pnąca może być. Aczkolwiek, jeśli ma tam być zimowana, pojemnik musi być ocieplony styropianem od środka.

Ja mam 3 balkony, więc potrzebuję kwiatów od groma... W dodatku duży taras... i ogród.. Zatem nie kupuję gotowych, bo to majątek by kosztowało. Tylko wysiewam. Petunie już mi wzeszły oraz werbeny z tych balkonowych zwisających.

I przy róży musisz się liczyć z tym, że dużo chorób może ją atakować. Mszyce to na porządku dziennym. Sama wsadziłam róże pnącą do pojemnika, bo mamy zamiar malować elewację, więc do tego czasu wolę aby była bezpieczna w pojemniku. Choć pojemnik jest wkopany w ziemię, więc nie straszy...

Ja mam wiele pnących - wilec (ładnie wygląda tylko do południa) groszek pachnący raczej ładny wieczorem. Róża pnąca - dość wymagająca. Mam jeszcze winobluszcz, bluszcze, kobee, dynię ozdobną... i pewnie jeszcze parę o których w tej chwili nie pamiętam...

Gość gość
Dużo oryginalnych roślin mają w ofercie na allegro, jest tam trochę sklepów ogrodniczych. Ja mam zaufanie do Ogrod-Marzen (allegro.pl/listing/user/listing.php?order=qd&us_id=17390038). Kupowałem tu już kilka razy i zawsze robili wysyłkę zgodnie z terminem.

Gość gość
Jakiś czas temu bardzo ładne trawy kolorowe – białe, różowe, niebieskie mieli w sklepie ogrod-marzen z allegro. Nie wiem jak teraz ta oferta wygląda, bo dawno już nic do ogrodu nowego nie zamawiałem. Powiem szczerze, że mi czasu brakuje, żeby się jakoś porządniej roślinami zajmować.