Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wqeqrq

Czy ktoś wie coś o flecie bocznym, jakie są przeciwskazania do nauki gry?

Polecane posty

Gość wqeqrq

Chcę posłać dziecko do szkoły muzycznej na flet boczny. Ale córka ma szparę między górnymi jedynkami. Czy to byłoby przeciwwskazanie do nauki gry na tym instrumencie?

Gość wqeqrq
Czekając zadam jeszcze jedno pytanie. To w nadziei że może ktoś stąd miał do czynienia z nauką gry na tym instrumencie. Jakie są minusy gdy na flecie? Może ręka boli dziecko od tego uniesienia wysoko, co wymusza przerwy w ćwiczeniu? Może wciąż trzeba zmieniać instrumenty (a widzę że są naprawdę drogie)? Czy ktoś coś wie na ten temat?

Gość Aktyn87
mozesz dostac zajeczej wargi :) haha

Gość ja ci pomoge w tym temacie
na flecie poprzecznym (boczny to nieprawidlowa nazwa) gram od 12 lat (zaczynalam jako 10 latka) i zadnej zajeczej wargi nie mam :P kazdy instrument ma plytke ustnikowa, ktora wlasnie ochrania usta, nic zlego sie nie dzieje ;) nie sadze zeby wada zgryzu byla przeszkoda do podjecia nauki, ale na 100% nie jestem pewna. jednak pomysl logicznie - usta do wydmuchu powietrza sklada sie w "ciup" i dmucha, zeby nie maja nic tu do tego ;) wiadomo,ze od bardzo intensywnych cwiczen reka moze rozbolec, wtedy trzeba zrobic nawet jednodniowa przerwe, ale to normlane - pianiste moze rozbolec nadgarstek, kontrabasiste kregoslup itp. ja flet zmienialam tylko raz w wieku 15 lat i to nie z powodu tego,ze uroslam, po prostu uzbieralam na ten jeden wymarzony ;) wszystko tu pisze z doswiadczenia, ale wiadomo - kazdy jest inny zachecam corke do gry, to cudowny i subtelny instrument pozdrawiam Nina