Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Despina

Moje wielkie greckie wesele.I chrzest!!

Polecane posty

Go艣膰 Despina

s膮 na forum polki,偶ony grek贸w, kt贸re zechcia艂y by opowiedzie膰 o swoich przezyciach z greckiego wesela:)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Despina
ja bior臋 艣lub 26 sierpnia po艂膮czony z chrztem naszej c贸reczki i juz zyje tym dniem...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ninka6473
Ostatnio jest to cz臋ste 偶e ludzie Chrzcz膮dziecko i bior膮 艣lub ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dorociczka
To zalezy jekiego wyznania jest Tw贸j wybranek,wesele u katolik贸w wygl膮da innaczej a u prawos艂awnych te偶 jest innaczej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
prawos艂awny jest

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ludzie co si臋 z wami dzieje
nie potraficie oddziela膰 uroczysto艣ci ? Jak to wygl膮da 偶eby panna m艂oda sta艂a przed o艂tarzem z dzieckiem na r臋kach a za moment je ochrzci艂a. Najpierw kobiety chodzi艂y z brzuchami przed o艂tarz, teraz ju偶 z dzie膰mi a jeszcze troch臋 zaczniecie 艂膮czy膰, wesele, chrzest, pogrzeb i co jeszcze ? A mo偶e dziecko b臋dzie ochrzczone podczas pierwszej komunii 艣wi臋tej, wy przy okazji we藕miecie 艣lub i sprawa za艂atwiona. Cyrki ! Tylko to mi si臋 nasuwa na my艣l :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
w Grecji taki zwyczaj, 偶e chrzest jest/moze byc razem z weselem Dziwi mo偶e tylko Ciebie bo tego nie widzia艂a艣 i nie wiesz jak to jest. Najpierw zostanie ochrzczona c贸reczka a potem 艣lub. Cyrk to wtedy gdy ksi膮dz w Polsce nie chce dziecka ochrzci膰 bo rodzice sa bez slubu!艢mieszne.Bo tutaj nie ma czego艣 takiego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
a i najpierw mo偶e obejrzyj sobie jak wygl膮da grecki chrzest a potem sie wypowiadaj. Chrzestni bior膮 czynny udzia艂 w chrzcie-smarowanie cia艂ko oliwa po zanurzeniu w wodzie a potem ubieranie dziecka itp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciekawy jest twoj slub
a powiedz suknie bedziesz miala w stylu greckim?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
a jaka to w stylu greckim? bierzemy slub w greko-katolickim ko艣ciele

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Oficjalny chuligan J.CH.
A opowiedz co艣 wi臋cej o planowanym weselu? S膮 jakie艣 tradycje jak np u nas witanie pary m艂odej chlebem i sol膮 albo oczepiny po p贸艂nocy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a czy ty jeste艣
autorko Polk膮 czy Greczynk膮 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
o 偶adnym stylu greckim tu nie s艂ysza艂am i nie widzia艂am. Polka jestem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
O艣wiadczyny i planowanie 艣lubu wygl膮da tak samo jak w Polsce.S艂owa przysi臋gi te偶 s膮 takie same. 艢wiadkowie m艂odych przez ca艂y slub trzymaja nad ich g艂owami koron臋/wianek- znak czysto艣ci W czasie ceremonii slubnej m艂odzi ze swiadkiami robia trzy razy k贸艂ko.Rodzice i roddzina przyklejaj膮 na czo艂o pieni膮zki.Stukaja ich g艂owami i skladaja zyczenia.Ale nie wsz臋dzie i zawsze dok艂adnie tak to wygl膮da.. Wesele trwa 3 dni.A pierwszy toast wznosi ojciec panny m艂odej:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hahahahaaa
To jest dobre: 艢wiadkowie m艂odych przez ca艂y slub trzymaja nad ich g艂owami koron臋/wianek- znak czysto艣ci szczyt hipokryzji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
to sie smiej.Tyle twojego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 te偶 mi si臋 z tego chce 艣mia膰
dlatego nie mam m臋偶a obcokrajowca bo moja rodzina posika艂aby sie ze 艣miechu na tym weselu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 greczynka z G
ale zreszta jak sama powiedzialas wianek to znak czystosci, a Ty juz masz dziecko? naprawde osoba udzielajaca slubu na to pozwoli? dla mnie dziwne jest to ze sama chcesz zeby Ci ten wianek nad glowa trzymali, przeciez masz juz dziecko. Bez sensu PS sluby w Grecji sa piekne :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
greczynka bzdury piszesz to taki zwyczaj a nie 偶e mam dziecko to jestem nieczysta.Przeciez znak czysto艣ci to te偶 cnota.A czy ka偶da greczynka trzyma dziewictwo do slubu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
a czy chce by mi ten wianek trzymano nad g艂owa no wiesz to g艂upie pytanie wi臋c zostaw..:P Pisalam jakie panuja zwyczaje na greckich weselach a nie to co chc臋 a czego nie chc臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 trzymaj ty si臋 dziewczyno
lepiej polskich tradycji a nie wymy艣laj nie wiadomo czego W og贸le nie podoba mi si臋 to wszystko co si臋 teraz dzieje. W ci膮偶y do 艣lubu, z dzie膰mi ju偶 nawet do 艣lubu i jeszcze chrzest do tego GRATIS. Totalna wariacja i g艂upota

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
gdyby m贸j narzeczony by艂 polakiem to bym sie trzyma艂a a tak to niby co zlego w greckim weselu.Jakby艣 mia艂a za m臋偶a cudzoziemca to inaczej bys gada艂.Wiadomo:P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Despina
a co ja kobieto niby wymyslam? Nie polskie to juz z艂e.呕enada.Wsp贸lczuje takim ludziom.呕yl sobie w tej Polsce z jej tradycjami i nie wtr膮caj sie.艢mieszne to sa zasady jakie panuja w polskich ko艣cio艂ach:P I te warunki jakie ksi臋偶a zarzucaj膮 przy chrztach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 za to nie jest 艣mieszne
jak si臋 bierze w pakiecie 艣lub i chrzest, dorzu膰 do tego jeszcze pogrzeb mr贸wki i b臋dzie wszystko na raz

Udost臋pnij ten post