Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba nie normalna jest

mam w domu własne kury... czy mogę podać to mięso niemowlakowi ?

Polecane posty

hej córka ma 8 msc i do tej pory kupowałam sloiczki ale teraz nie długo mam zamiar sama gotować... i mam w domu własne kury bo mieszkam na wsi. ALe ja chyba będę kupować piersi z kurczaka lub udka w sklepie dla dziecka... ;/ chyba to nie normalane ? i raczej mogę gotować dziecku na swoim kuraku ?

a dlaczego nie, jak bym miała swoje kuraki, to tylko na nich czasami mam takowe od rodziny, ale rzadko

Dziewczyno - masz swoje kury i chcesz kupować piersi nafaszerowane chemią i sterydami - pomyśl trochę !!!!!! Wiadomo że swoje Albo to jest provo

Gość lepiej na swoim
niż na kupnym, w którym pełno hormonów i innego syfu.

Piersi i udka z Twoich kur są o niebo lepsze dla dziecka niż te ze sklepu. To już lepiej sobie kupuj ze sklepu a dziecku dawaj swojskie :D

no tak macie racje :) ale kupne jest takie... ładne białe a swoje to takie ciemne ;p dobra nie wydziwiam :) a czy gotujecie swoim dzieciom albo gotowałyście również królika tak jak jest w schemacie ? bo jagnięcinę czy królika to w mojej miejscowości trudno dostać i kiedy mogę podać córce schab gotowany albo pulpety ? i bardzo proszę powiedzcie jak robicie pulpety dla takiego malucha bo z tego co wiem to jajka jeszcze całego dać nie mogę

grejs keli - właśnie dla mnie lepsze są ze sklepu niż te swojskie :)

Gość gr tr
Nie powinnas podawac dziecku kupnego drobiu, gdyz jest nafaszerowany chemia i sterydami. Ktore moga spowodowac u Twojej corki zaburzenia wzrostu, w przyszlosci miesiaczkowania, przedwczesna dojrzalosc, raka. Natomiast wlasne kurki powinny byc zdrowe. Jesli jest to chow wolnowybiegowy, to podaj wlasne

Autorko- to że one wyglądają ładniej nie świadczy ze są zdrowsze :) Ja gotowałam tylko na swoich kurczakach , ale wiedziałam na czym one są chowane :) Ja schab swój gotowałam i podawałam w wieku około 11-12 mieś Ale jak widać po twoich wpisach ty naprawdę wolisz kupować dla dziecka niż dawać swoje :(

Gość olalalllllllllllllllllllll
autorka ma siano w głowie i tyle w sklepie sa białe i ładniejsze, większej głupty tu juz dawno nie widziałam

Gość efhnbad
chciałabym mieć własne kury, nie wiem nad czym się zastanawiasz heh

W sklepie są białe, bo klient widząc żółtą skórę (taka jest zwykle u kurczaków) kojarzy ją z nieświeżością, dlatego też hodowcy selekcjonują kurczaki by miały białą skórę. Chodzi tylko o walory estetyczne a nie smakowe, czy zdrowotne. To samo jest z żółtkami jajek. Klient chce mieć mocno żółte, więc w karmie są barwniki by je zabarwić bo ciemne kojarzone jest z lepszą wartościowością tego żółtka niż jasne. Choć kury swojskie mają zwykle zimą i wiosną blade żółtka z braku naturalnych barwników pochodzących z roślin.

Tak jak i skorupki jaj. Zobaczcie, że teraz rzadko można spotkać jaja z białymi skorupkami bo konsumentom wydaje się, że jak biała skorupka to i blade żółtko. Dziwaczne, ale tak jest. Wszystko by sprzedaż była lepsza i przystosowane pod to co ludzie myślą o danym produkcie.

Gość tez mloda mama
jejku to ja specjalnie od moich dziadków biorę drób i jajka a Ty się zastanawiasz czy dawać swoje? Naprawdę wydziwiasz

Pewnie że wydziwiasz, ja chciałam nawet kupić kurę czy królika ze wsi, ale nikt nie chciał sprzedawać, a rodzinę mam daleko... nie ma nawet porównania jeśli chodzi o smak. Miałam tylko spory zapas marchewki ze wsi, i aż pachniała... a jajka do jedzenia w jajecznicy czy na miękko tylko wiejskie kupuję. Zaczynałam od indyka, jeśi chodzi o mięso, ale to dlatego że ponoć mniej faszerowany. Królika bym dała bez zastanowienia. Schab widziałam w słoiczkach po 8 mcu, więc wydaje mi się że też, ale pulpetów nigdy nie robiłam to nie poradzę.