Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eniena

Pominięcie tabletek, ciąza?

Polecane posty

Gość eniena

Witam. Mam pytanie odnośnie ciąży. Od pół roku przyjmuję tabletki YAZ i niestety zdarzyło mi się tak, że zapomniałam dówch tabletek w trzecim tygodniu ( numer 19, 20) i stąd moje pytanie, czy jest możliwość zajścia w ciąże, jak tak to jaka?

Gość eniena
Wzięłam normalnie tabletkę jak gdyby tamte pominięcia się nie zdarzyły, w sumie zrobiłam tak za poradą mamy mojego chłopaka... Nie wzięłam na raz wszystkich zapomnianych.

Gość eniena
Chciałabym tylko wiedzieć czy jest duża możliwośc tego, że zaszłam w ciąże...

Gość rthtr
spokotragedii raczej nie bedzie bo to nie pierwsze 7 tabletek , ale na przyszłość czytaj ulotki i włącz sobie jakieś przypomnienia bo niepotrzebnego stresu sobie robisz

Nie pierwsze tabletki, ale ostatnie. Najpierw przerwa dwudniowa, potem 4 tabletki z hormonami, potem znowu przerwa czterodniowa. :o :o :o

Gdybyś postąpiła tak jak zostało napisane w ulotce to skuteczność antykoncepcyjna zostałaby zachowana, ale Ty posłuchałaś pani Iksińskiej. 🖐️

Gość eniena
Bierze te same tabletki co ja, więc jej zaufałam. Stąd wnioskuję, że jest duże prawdopodobieństwo zajścia w ciążę?

Gość rthtr
jesteś na tyle mało kumata,czy udajesz?

Nie. W ulotce jest napisane, że największe niebezpieczeństwo niesie za sobą pominięcie tabletek 1-7 i 15-24. Dodatkowo w ulotce jest napisane: "Pominięto więcej niż jedną tabletkę w blistrze-należy skontaktować się e lekarzem." Wystarczyło pominąć pozostałe tabletki różowe i przyjąć dwie białe, a następnie przejść do następnego opakowania albo w ogóle nie przyjmować białych tabletek. To jest bardzo proste. :o "no ale krwawnienie z odstawienia dostanie normalnie" Jeśli nie zaszła w ciążę to oczywiście, że dostanie. Zamieszanie może się wiązać z pojawieniem się plamień.

"albo w ogóle nie przyjmować białych tabletek" i przejść od razu do kolejnego opakowania.

Ale ja nie potrzebuję ulotki w pdf, bo mam ją w wersji papierowej, zawsze pod ręką. Jest tam napisane, że przy pominięciu więcej niż jednej tabletki należy skontaktować się z lekarzem. Przy pominięciu jednej w dniach 15-24 i ZASTOSOWANIU się do tego co jest napisane w ulotce ochrona antykoncepcyjna jest zachowana. Ja doskonale wiem jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przy postępowaniu autorki, ale zamierzam zawsze wzbudzać u tępych małolat jak najwięcej stresu, żeby się czegoś na przyszłość nauczyły. 🖐️

Gość rthtrfrv
cykl przyjmowania tabletek może i masz rację, że coś ją to nauczy bo jedną to w sumie rozumiem można zapomniec ale 2 pod rząd? zresztą mój tata jest ginekologiem i różne reczy już slyszałam;/