Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madziejki

Anemizujące miesiączki

Polecane posty

Gość madziejki

Jak już tu jestem, to zapytam, czemu nie;) Drugie dziecko urodziłam 4 lata temu i od tamtej pory nie mogę pozbyć się anemii, mam bardzo obfite, krwotoczne wręcz miesiączki. Największy tampon i tu przysięgam z ręką na sercu po około 20 min cały przesiaka. Leczyłam się i badałam na krzepliwość krwi, jednak nic z trych rzeczy mi nie dolega. Dostałam wreszcie tabletki anty i jest trochę spokoj, ale co jakiś czas i tak krwotoki się zdarzają. Moje miesiączki mnie anemizują, czy to tylko ja tam mam ?

Gość kasinka...
mnie kiedys lekarz (nie ginekolog) patrzac na moje wyniki badan krwi zapytal, czy ich czasem zaraz po miesiaczce nie robilam (zelaza bylo malo)? Zalecil wtedy dbanie o diete w tym okresie, by uzupelnic niedobor. Tez mam obfite mieiaczki, ale...u mnie najwiekszy tampon wystarcza na 3 godziny, nie 20 minut... I jest to taki jeden- dwa dni. Pigulki zatrzymuja owulacje, wiec krawawienia miesiecznego, jako takiego, teraz nie masz. To tylko wynik przerwy w przyjmowaniu hormonow. Prawdopodobnie po odstawieniu pigulek wroca obfite miesiaczki... Probowalas szukac ginekologa-ednokrynologa? Moze te Twoje krawwienia to wynik zaburzen hormonalnych? Poki sie zabezpieczasz pigulkami, na jakis czas, masz spokoj, ale co potem? Te Twoje miesiaczki nie wydaja mi sie miescic w granicach normy...

Gość kasinka...
jest taka strona www.znanylekarz.pl poszukaj tam specjalisty z Twojej okolicy i poczytaj co pisza o nim inne pacjentki. Moze w ten sposob znajdziesz dobrego lekarza, ktory poradzi cos na Twoj problem...

Gość kasinka...
i jeszcze jedno - badal Cie ginekolog, tak? Wykluczyl miesniaki? ...przypomnialo mi sie, ze kolezanka (gdy zaczela miewac takie miesiaczki-potopy) miala usuwane miesniaki wlasnie. W takiej samej sytuacji...

Gość madziejki
BAdał mie ginekolog w różnych kierunkach, jedyne co odkrył, (wiedziałam o tym, bo umnie to rodzinne, od strony mamy wszystkie kobiety mają tak) to to, że moja macica jest tyłoskrętna, czyli nie jest jak u większości kobiet nad pęcherzem moczowym a nad odbytem. Stąd może dziać się tak że krew miesiączkowa zbiera się tam i chlupie sobie raz na jakiś czas jak sie uzbiera, zalecił spanie na brzuchu. Ale ta moja odwrotna macica nie jest powiązana z tymi krwotokami. Ani mama ani siostra tego nie miały. Czasami aż robiłam się sina. Poszukam na tej stronie jakiegoś lekarza. Bo przeraża mnie wizja ciągłych hormonów. Nie mogę nawet założyć normalnej spiralki, tylko hormonalną...

Gość kasinka...
"normalna", czyli miedziana to juz przezytek. I dziala wczesnoporonnie, czyli obfite krwawienia przy jej stosowaniu to norma nawet u zdrowych kobiet. Spirale hormonalne sa duzo bezpieczniejsze. Oczywiscie, jesli nie ma zadnych przeciwskazan. Nie kazda kobieta moze przyjmowac hormony, nawet z pominieciem uk.pokarmowego (jak w klasycznym przyjmowaniu pigulek). Szukaj lekarza, ktory Cie porzadnie zdiagnozuje. Nie poddawaj sie. Jednemu sie nie udalo, ale moze kolejny bedzie wiedzial o co tu chodzi..? Ja jestem pod opieka lekarza z tytulem naukowym, bedacego pracownikiem kliniki, najlepszej w naszym wojewodztwie. Trafilam do niego z powaznym probleme, z ktorym inni sobie nie radzili. I teraz, choc wszystko juz jest w porzadku, nadal chodze na kontrole do niego. Prywatnie jiz teraz. I choc tani nie jest, wole jego niz kogos "na Fundusz"...

Gość kasinka...
errata ;) z problemem juz