Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytalskaa

co do kąpiei noworodka-oilatum, czy zwykle mydło

Polecane posty

Gość zapytalskaa

moje dziecko ma 10tyg. do tej pory uzywam do kąpieli oilatum, czy moge używać też mydła bambino, czy to jeszcze za wcześnie?? od kiedy ewentualnie można??

Gość nimma
noworodkiem to twoje dziecko już od dawna nie jest. :) Noworodek to tylko do skończenia 4tyg. życia. To już niemowlak. a co do mycia -spokojnie przetestuj mydło -jesli nie będzie złej reakcji to bez problemu możesz myć Bambino.

Gość lopmnng
Ją polecam mydło oliatium i wszystkie tego rodzaju bo mydło na dłużej wystarczą a taki płyn to po 2tyg się kończy. A do mycia od ok 4mies mydło biały jeleń w płynie. Naturalne hypoalergiczne.

Gość jollandzia
Mydlo i to malo. mnie pediatra nawet powiedzial,zeby sama woda myc,bo dziecko nie pracuje w kopalni i uwazam ze ma rqcje

ja używałam płynu do kapieli emolium i balsamu bo akurat miałam:P ale bardzo fajnie nawilżało skóre małego i szybko przestał się łuszczyć:P a przy pierwszym od początku bambino i było ok:P ale wolałam potem jednak coś w żelu np nivejkę bo po takim nie było takiego osadu z mydła:)

Ja w ogóle zaczynałam od płynu do kąpieli Nvvea, na Emolium przeszłam jak okazało się że synek ma ciągle suchą i podrażnioną skórę. Jeśli dziecko nie potrzebuje, nie ma potrzeby używania Emolium. Teraz ma roczek i problemy z delikatną skórą mijają, kąpię go w Białym Jeleniu. Od proszku też zaczynałam zwykłego, próbowałam też nie prasować ubranek i robiłam to tylko jak okazało się potrzebne.

Gość TakaSobieMama;)
"Jeśli dziecko nie potrzebuje, nie ma potrzeby używania Emolium" ... podpisuje sie pod tym obiema recyma :P ... i dodam jeszcze "jest to nawet niewskazane".

Gość Oczywiście że nie zaszkodzi
wszystkie emolienty są niezdrowe dla zdrowej skóry niemowlaka i stosuje je się tylko w przypadku egzem, atopowych zapaleń skóry i innych skutków alergicznych gdyż parafina ciekła jest z natury niealergizująca natomiast bardzo zatyka pory skóry co uniemożliwia jej prawidłowego oddychania i pracy. Jak masz zdrowe dziecko to daj jego skórze samej funkcjonować i nawilżać się bo jak zaczniesz paprać emolium albo jeszcze czymś podobnym o innej nazwie to skóra twojego malucha przestanie sama dbać o nawilżanie i będzie zbyt obciążona. Mydła odradzam , jest przecież tyle różnych dobrych kosmetyków dla niemowląt a mydło jedynie przesusza skórę . Proponuję kupić albo Hipp do kąpieli albo żel od stóp do głów albo Weledę - oba są bardzo dobre. Unikaj wszysktkiego co ma parafinę ciekłą czyli olej mineralny bo i tak większośc producentów już od niej odeszła i chyba oprócz bambino ma ją jeszcze johnson i penaten (penaten to też johnson)

a ja używam nivea nutri sensitive zel do mycia ciała i wlosów i jestem z niego bardzo zadowolona i do tego z tej samej seri mleczko nawilzajace do ciala po kapieli...:) swietnie nawilzają i myją delikatne cialko mojej corci a ma juz 5 tygodni z tej samej serii mam tez płyn do kąpieli z oliwką ale juz nie jest tak rewelacyjy jak żel i mam tez krem intensywnie nawilzają :)

Gość gość
Nie wiem czy pod noworodka również będzie ok, ale w naszym przypadku znakomicie się sprawdziło Mydło 7 ziół HB, przede wszystkim pielęgnuje skórę i utrzymuje ją w doskonałym stanie. W moim przypadku wszystko wygląda znakomicie.

Gość gość
też proponuję zacząć od zwykłych drogeryjnych kosmetykow dla dzieci. Zostaw sobie emolienty na czas gdy faktycznie będzie się coś działo. Ja od początku myję dziecko w hippie, nie ma problemów. Co do proszku do prania, bałam się używać dorosłego, aczkolwiek nam położna szk. rodzenia mówiła że można, tylkowybierać wersję sensitive.

Gość gość
wy wame mamuski niszczycie cere wlasnych dzieci eksperymentujac na wrazliwej skorze niemowlaka.A potem wielce zdziwione,ze skora sucha,ze problemy skorne....ta cala chemia dziala jak trucizna,ale nie przetlumaczysz

Gość gość
Ja odradzam wszelkie oilatum i emolium. Sama ich używałam bo wmawiano mi że dziecko ma egzeme, azs i tego typu rzeczy. A po prostu od malego jego skóra była zapychana oilatum i potem był problem kiedy próbowałam używac czegoś innego. Syn ma teraz prawie 6 lat i do niedawna nadal zmagaliśmy się z suchą skóra dzięki tym cudownym emolientom. Niedługo przywitam na świecie drugie dziecko i tym razem będę już mądrzejsza. Wybrałam jak narazie olejek ze słodkich migdałów.

Gość gość
chyba właśnie w kosmetykach hipp jest ten olejek. Zanim kupicie jakiś kosmetyk dla dzieci to poczytajcie trochę skład.Bo niby dla dzieci, niby z atestami z czd, a w środku syf, parabeny i pochodne ropy. Jest taka fajna strona www.srokao.pl, tam są analizy chemiczne produktów dla dzieci, warto zerknąć.

Gość gość
ale po co wy używacie tych oilatum i innych nawilżaczy? po co przyzwyczajacie skórę dziecka do nadmiernego nawilżania? nie rozumiem tych matek, które od pierwszych dni życia kąpią i samrują dzieciaka kosmetykami przeznaczonymi do azs tak na wszelki wypadek..

Gość gość
ja na samym początku myłam w samej wodzie i po kąpieli smarowałam oliwką aby nawilżyć. potem miałam płyn do kąpieli a od dłuższego czasu używam mydełka. po mydle mała ma puszyste włoski bo po płynie tak jej przylegały do główki i niezbyt to wyglądało :p