Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze kiedys kto wie

Znacie kogos, kto skonczyl studia za granica i wrocil do Polski?

Polecane posty

Gość moze kiedys kto wie

Albo kogos, kto pracowal (ale nie jako sprzataczka czy malarz) za granica, robil kariere i wrocil do Polski? Jak zyja tacy ludzie, jak im sie powodzi? I z jakich powodow wrocili do kraju? Dzieki za odpowiedzi:)

Gość Ja znam, i piszę
Znam architektkę, programistę i drugiego programistę, który jest moim narzeczonym. Wszystkim się teraz żyje dobrze, za granicą też im się żyło dobrze :) Wszyscy pracowali i pracują w zawodzie. Do Polski wrócili, bo to ich kraj, i tu chcą mieszkać ( tak w skrócie )

Gość moze kiedys kto wie
acha, dzieki za odpowiedz:) wlasnie chyba powody prywatne/rodzinne przewazaja o powrocie do kraju,hm? ;) bo rzadko sie slyszy, zeby Polak/Polka (jak juz to Polka wlasnie) wiazali sie z obcokrajowcem... a co z praca i placa? wiesz moze, czy zarabiaja wiecej, majac w cv studia/doswiadczenie za granica?

Gość Ja znam, i piszę
Ile zarabia dziewczyna, nie wiem. Panowie programiści zarabiają bardzo dobrze. Oni mają dość wąską specjalizację, i ich usługi, na całym świecie są podobnie wyceniane. Tzn. nie bardzo jest różnica, czy pracują tu, czy np. w Austrii czy Szwajcarii, a dodatkowym plusem jest to, że w Polsce koszty życia są mniejsze. Pensja( na ich stanowiskach-ok 5 lat pracy w zawodzie) taka podstawowa to ok 12 tyś na rękę, plus dodatkowe premie i bonusy.