ptyzia 0 Napisano Marzec 29, 2012 Witajcie, zdaję sobie sprawę z tego, że temat był wielokrotnie poruszany, ale proszę o wypowiedzenie się w tej sprawie. Otóż dotychczas zabezpieczałam się z moim partnerem tylko i wyłącznie prezerwatywą, trwa to już ok. 2 lata, i powiem szczerze, że mamy już dość. Sami wiecie, że nie jest to komfortowy sposob zabezpieczania się. Mam zamiar zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, nawet mój ginekolog mi to sugeruje,ale bardzo niepokoi mnie to, że chce mi sie wypisać bez badań hormonalnych. Do tego mam problem z nadmiernym owłosieniem i obawiam się, że mój problem pogłębi się jak zacznę brać te tabletki. Obawiam sie też skutków ubocznych, chcę mieć kiedyś zdrowe dzieci.. Co o tym sądzicie? A, naturalnych metod planowania rodziny nie biorę pod uwagę. Czy warto zatem zacząć brać tabletki anty? Czy mogę zasugerować ginekologowi skierowanie mnie na badania hormonalne przed ich wypisaniem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ptyzia 0 Napisano Marzec 29, 2012 ponawiam wątek i proszę o odpowiedź :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Perwersja 0 Napisano Marzec 29, 2012 Większość "nowych" tabletek antykoncepcyjnych ma działanie antyandrogenne. Może z 5% lekarzy zleca badania hormonalne przed przepisaniem tabletek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ptyzia 0 Napisano Marzec 29, 2012 dziękuję za odpowiedź ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość może spróbuj się upomnieć Napisano Marzec 29, 2012 o badania hormonalne. Lekarze zazwyczaj przepisują pierwsze lepsze tabletki a dopiero potem jak sa jakieś skutki uboczne to zmieniają i tak do skutku. Nie powinno tak być ale niestety takie sa realia. Nawet jak przyniesiesz zrobione badania to nie jest powiedziane że nie wypisze ci takich tabletek jak mu się podoba a nie takich jakie będą dobre dla ciebie. Chociaż fakt faktem badania hormonalne sa bardziej przydatne jak sa problemy z cyklem, bo przy antykoncepcji ciężko jest przewidzieć nawet z badaniami jakie tabletki będą dobre. Co do skutków ubocznych, możesz je mieć zarówno w trakcie brania tabletek, możesz ich się nabawić dopiero po jakimś czasie i możesz je mieć też po ich odstawieniu jak cykl będzie chciał wrócić do normy i nie przewidzisz tego. Dużo ważniejsze niż badania hormonalne będą inne badania które powinno się zrobić przed braniem tabletek: próby wątroby, cytologia, usg chyba, krzepliwość krwi i wywiad (choroby w rodzinie i twoja skłonność do różnych schorzeń). Nie wiem co tam jeszcze może być z tych badań. I te badania należy wykonywać co pół roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bialamasajka Napisano Marzec 30, 2012 Badania hormonalne powinnaś mieć zrobione. Poproś lekarza by cię na nie skierował. Swoją drogą ja stosuję metody naturalne i jestem z nich zadowolona. Od roku używam cyclotestu i wszystko jest ok. Przynajmniej zdrowo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach