Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muszę zacząć ćwiczyć

Wysiłek fizyczny a odchudzanie!

Polecane posty

Gość muszę zacząć ćwiczyć

Jaki wysiłek podczas odchudzania jest najefektywniejszy? Bo słyszałam, że bieganie i basen. To jedne aktywności fizyczne podczas których pracują WSZYSTKIE części ciała naraz. No i krótkie ale intensywne pobudki z aerobikiem na dzień dobry. 10 - 15 minut porządnego wycisku. Do pań z DUŻĄ nadwagą. Ile ćwiczycie i jak wytrzymujecie fizycznie?

Cześć :) Najlepszy wysiłek fiyczny,, który spowoduje spalanie tłuszczu to trening aerobowy z tetnem około 65%-70% tętna maksymalnego. Powyżej tego tętna nie będziesz spalać tłuszczu tylko cukry, bo stanie się anaerobowy. Jak wyliczyc tętno max? od 120 odejmujesz swój wiek: np ja mam 26 lat czyli 220-26=194 65% z 194 (194x0.65) = 126 Takie tętno powinnaś utzrymywać przez co najmniej 45 minut, a najlepiej godzinę (ale nie więcej,wystarczy ta godzina). Powiem Ci że w moim przypadku tetno 126 to szybki marsz więc aeroby to dla mnie właśnie taki marsz :) Z kolei wieczorami czasami robie 20-30 minut treningu wytrzymałoścowego w zakresie 85-90% tętna max, na zmianę z marszem. To taki trening"pseudo-interwałowy'dla poczatkujących. Prawidłowe interwały (świetny spalacz tłuszczu) to sprint i trucht na zmianę przez 20 minut. Po takim ćwiczeniu masz wyższe spalanie powysiłkowe, mimo że sam trening tłuszczu nie spalił. Ponadto ćwiczenia siłowe :) Polecam, chociażby trening domatora jak nie chodzisz na siłkę. Rózne przysiady, pompki etc. Poszukaj na kulturystyka.pl * Jak masz kasę to kup BCAA (aminokwasy rozgałęzione), które bierzesz przed aerobami np na czczo i ewentualnie po równiez. To przyspiezy regeneracje miesni i zmniejszy ryzyko katabolizmu powysiłkowego. Cena za pol kilo BCAA w Wawie-ja płaciłam w hurtowni za Activlab jakies 6 dych za pol kilo a to starcza na dlugo bo sie bierze ok 10 g na raz :) Jak kasy nie masz to tuż po aerobach szybko zjedz mały owoc. Po poł godzinie zjedz juz normalny posiłek: białko+węgle :) Powodzenia :)

Gość o co loto???
to od 120 czy 220

Gość *liliann
Od 220. Logiczne.