Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

inga23

podwyższona przezierność karkowa a aminopunkcja

Polecane posty

jestem w 13 tc ciązy dzisiaj miałm robione usg genetyczne i lekarz wykrył przeziernosc karkowa powyżej normy. przy CRL 58mm NT wynosi 3mm a norma jest do 2,5mm zaproponowal mi aminopunkcje jaka jest sznsa że dziecko bedzie zdrowe? dodam że kośn\ć nosowa jest widoczna co zmniejsz ryzyko wystąpienia zespołu downa.

Gość nikt nie odpowie Ci na to
pytanie znam przypadki, gdy przy NT 9 kariotyp był prawidłowy zastanów się co da Ci wiedza i co z nią zrobisz po amniopunkcji

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
moja przyajaciółka tez miała taki wynik, 2 amniopunkcje tygodnie stresu, a synek urodził sie zdrowy

Gość nikt nie odpowie Ci na to
a w ogóle to który to u Ciebie tydzień i dzień ciąży? tak dokładnie

Gość do rybci
3 to nie jest źle- dziewczyny po 5 i więcej mają a dzieciaczki zdrowe odpwiedź jest prosta- masz trochę większe ryzyko, a robiłaś test pappa? wiesz amino ma sens jeśli np. w razie złego wyniku zdecydowałabyś się na usunięcie w przeciwnym razie, hmmm niektórzy mówią że są spokojniejsi, tylko że ryzyko jest - małe bo małe ale zawsze

13tc +1 dzień niw eim co mi da teraz liczy sie pewność czy na 100% będzie chore tyle jestem pewna że chce wiedziec bo nie wytrzymam do porodu niepewności a potem po wyniku zobacze teraz chce tylko pewności. Wydaje mi sie że skoro sa wskazania do aminopunkcji to warto ja zrobic

Gość słyszałam ze amniopunkcjia
moze spowodowac poronienie...a test pappa miałas robiony?

Gość Jo-------anna
Nie wyliczyli Ci prawdopodobieństwa? Zrób test Pappa, poproś o wyliczenie prawdopodobieństwa razem z danymi z usg. Ile masz lat? Bo w przypadku wysokiego wieku Pappa tez może przekłamywać, to statystyka. Ja chyba zdecydowałabym się na amniopunkcję. Z drugiej strony. Jesli dziecko jest większe, to i CRL jest większe. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/13fc4a4c18e08e5a.html

Gość Jo-------anna
Tzn NT. A to na pewno był 13 tc? Ja sięw sumie nie znam,ale jak na moje oko to dzieciaczek ma CRL gdzieś na 12 tc.

według OM był 13tc+1dzień a według obrazu usg 12tc+6dni. nie nic mi nie wyliczali testów też nie robili. ja jestem strasznie nerwowa i miałam juz problemy z ciązą i 1 poronienie i z uwagi na to nie chce narażać mnie na dodatkowe stresy testy i wyniki, które nie dokońca są miarodajne a amino jest na 100%. nie mam w rodzinie chorób gen a jestem młoda 23lata

moja kolezanka tez miala podwyzszony wynik przeziernosci. urodzila zdrowa dziewczynke. najpierw chodzila do ginekologa kobiety, gdy jej ta przeziernosc zle wyszla skonsultowala to z innym lekarzem. okazalo sie ze w ogole dziecko bylo duze i lekarz jak robil jej to usg (11-13 tydz) to stwierdzil ze moze byc wczesiejsza ciaza o 2 tyg i prawodopodobnie tak bylo bo dziewczyna urodzila tydzien przed terminem i wody byly juz zielone. a u ciebie termin porodu wg usg idzie w parze z termiem porodu wg miesiaczki?

a wiesz ze z amniopunkcja wiaze sie pewne ryzyko poronienia? moja znajoma zrobila ze wzg na swoj wiek - cos kolo 38 lat i zaczely jej sie saczyc wody, lezala w szpitalu ale nie udalo sie dziecka uratowac. zaluje do dzisiaj bo mialaby zdrowa (jak sie okazalo) coreczke a tak nieco na wlasne zyczenie.... :(

wiem o tym ryzyku i to mnie najbardziej martwi... rozmawiałam jeszcze raz z moim lekarzem i we wtorek mam isc i powtórzyć badanie usg nie wiem juz sama co myśleć 0,5mm ponad normę to niby nie duzo ale ryzyko jest

rozumiem, że się martwisz, ja bym powtórzyła badania jeszcze raz u kogoś, kto ma bardzo dobry sprzęt.

Gość vddf
popieram wredniaka, tez bym poszła do kogos na konsultacje, 3 to nie jest az tak duzo, szczegolnie ze kosc nosowa jest widoczna,

Ja u jednego gina miałam 2mm, poszłam do drugiego, który miał lepszy sprzęt i sprawdzał dokładnie przezierność i wyszło 1mm.

Gość ja miałam NT 2,7 w 13 tygodniu
Nie miałam amniopunkcji, test pappa bardzo obniżył ryzyko. Drżałam do końca ciąży o zdrowie dziecka, ale całe szczęście córeczka urodziła się zdrowa. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie też tak było.

dziękuje tak zrobie powtórze badanie ale nie wiem czy jest lepsze usg od 4d ... mój lekarz takie właśnie ma

Gość ja miałam NT 2,7 w 13 tygodniu
Autorko, to nie chodzi o rodzaj usg. 4D to nie gwarancja sukcesu, liczy się doświadczenie lekarza w takim badaniu. Dziecko w tym okresie jest bardzo ruchliwe, nie jest łatwo o właściwy pomiar, odnalezienie prawidłowego ułożenia ciała, nie przygięcia główki itp. To nie są proste sprawy, a świadczyć może o tym fakt, że są lekarze, którzy specjalizują się wyłącznie w badaniach prenatalnych nieinwazyjnych i inwazyjnych. Nie prowadzą ciąż, nie przyjmują porodów, nie zajmują się innymi zagadnieniami ginekologicznymi. Wszystkiego dobrego.

Gość jonnysss
inga, skad jestes?

Gość pamietaj, że to usg możesz pow
tórzyć, ale najpóźniej do 13 t i 6 d ciąży później nie ma ono sensu

Gość pamietaj, że to usg możesz pow
poza tym tego badania nie robi się w 4D tylko w 2D i wiele ma do rzeczy precyzja osoby, która wykonuje pomiar

mam iść we wtorek na powtórne usg według om będzie 13tc+5dni a według obrazu usg 13tc+2 dni mieszkam 50km od warszawy i mój lekarz ma bardzo dobra opinie jest ginekologiem, endokrynologiem i andrologiem a nie ma w mojej okolicy typowego specjalisty od badań genetycznych

trzymam kciuki za wizyte we wtorek, mam nadzieje, ze wyniki wyjda poprawne. daj znak jak bedziesz mogła.

byłam dzisiaj na powtórnym Usg i NT wynosi 1,9mm :) lekarz mówi że wszystko jest w porząku wymiary główki, obwodu brzuszka, kości udowej i nosowej w porządku. waży 72g :) mówił że tamten lekarz mógł zmierzć fałd karkowy razem z błoną która znajduje się miedzy dzieckiem a łozyskiem

no widzisz! :) jednak błąd lekarza :) cieszę się, wszystko będzie dobrze. dbaj o siebie

Gość GosiaqKR
Kuzynka męża też tak miała ,,,, i później masę innych badań, przed wynikami ostatnich jeszcze na wakacje pojechała,,,, i cały wypoczynek jej diabli wzięli bo się martwiła, jej syn ma teraz 6albo 7 lat jest zdrowy i wesoły ,,, po prostu był dużym dzieckiem :)

Gość margaretka1979
Witam, obiecałam sobie, że jak moja historia skończy się szczęśliwie, to się nią podzielę, aby podnieść na duchu innych, których ten problem dotknął. Sama znalazłam tu wiele historii, które kończyły się dobrze i dzięki temu uwierzyłam, że mi też się tak uda. Z synkiem 4 lata temu tego problemu nie miałam, bo wyniki I USG prenatalnego wręcz książkowe, a i tak zrobiłam Pappa i ryzyko było jeszcze mniejsze. Natomiast z córeczką(jak się później okazało) przezierność na I USG pren. 3.2, inne parametry w normie, ale to + mój wiek 34 lata dało ryzyko ZD 1:18 !. Byłam w głębokim szoku, no bo jak to możliwe. Zrobiłam Pappa i ryzyko spadło do ... 1:22. Szok. Więc u nas decyzja o amniopunkcji była oczywista, ponieważ ja wiedziałam co zrobię, gdyby czarny scenariusz się potwierdził. W międzyczasie wertowałam fora internetowe i szukałam pocieszenia, że mimo wszystko może być dobrze i też w to wierzyłam. Po 3 tygodniach telefon i wynik: prawidłowa dziewczynka :))) I ulga, ale wciąż mieszana z obawami, bo jeszcze zostały do wykluczenia wady serduszka. Ale tu też wszystko było prawidłowo, na IIUSG prenatalne dalej wszystko pięknie, III nie robiliśmy, bo już stwierdziliśmy, że to i tak już nic nie zmieni. Urodziłam trzy dni temu, a od wczoraj jesteśmy w domu z naszą prześliczną i co najważniejsze całkowicie zdrową córeczką :) Życzę podobnych szczęśliwych zakończeń.

Gość gość
U mojego maleństwa również wyszła zwiększona przezierność 3mm. Reszta parametrów była w normie, kość nosowa obecna, przepływy w normie. Ryzyko trisomii 21 podstawowe 1:499 skorygowane 1:76 trisomii 18 1:1241 1:606 trisomii 13 1:3887 1:962 Wyniki PAPP-A i B-freeHCG również nie wyszły rewelacyjne. Ryzyko trisomii 21 wzrosło do 1:52. W 16 tygodniu miałam wykonaną amniopunkcje w Genomie Ruda Śląska ( polecam bardzo ) a potem 3 tygodnie czekania. Cały ten koszmar od momenty badania prenatalnego, na którym wyszła zwiększona przezierność do dziś kiedy otrzymałam wyniki badania, trwał 6 strasznych tygodni. W 19 dniu po amnio dostałam telefonicznie wynik Zdrowa Córeczka :)Radość nie do opisania.