Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nanuko

tabletki anty- problem... pomocy!!!

Polecane posty

Gość nanuko

witam... może miał ktoś podobny problem... mianowicie przyjmuję Mercilon, właśnie zaczęłam nowe opakowanie i jak wiadomo tabletki bierze się tego samego dnia, rozpoczynając blister od góry.. trzeci dzień biorę tabletki i zauważyłam, że przy pierwszej tabletce listek musiałam chwycić odwrotnie (do góry nogami) i tak też biorę tabletki.. czyli wychodzi na to, że tabletki rozpoczęłam w złym dniu, bo powinno się je przyjmować zawsze w tym samym i przez kolejne dni. Czyli rozpoczynam we środę następnie czwartek, piątek itd. z tego co ja teraz narobiłam to z tej mojej pomyłki rozpoczęłam opakowanie we właściwym dniu, czyli po 7 dniach przerwy ale zamiast wziąć tabletkę ze "środą" wzięłam "sobotę" i skoro opakowanie odwrócone to następnego dnia wzięłam "piątek" i następnego "czwartek"... mam nadzieje, że da się zrozumieć to co napisałam... Oczywiście zasadnicze pytanie, czy skuteczność antykoncepcyjna jest zachowana? mnie samej wydaje się, że raczej nie bo po coś na ulotce jest zalecenie by zawsze tego samego dnia rozpocząć opakowanie...

Tabletki rozpoczęłaś w odpowiednim dniu. Wzięłaś tylko tabletkę oznaczoną innym dniem tygodnia, ale to nie problem. W przypadku Mercilonu wszystkie tabletki z opakowania mają taki sam skład, więc nie ma znaczenia to, że pomyliłaś tabletki. Dni tygodnia są tylko po to, żebyś pamiętała o przyjęciu tabletki i mogła się zorientować czy o żadnej nie zapomniałaś. Dlatego teraz musisz szczególnie na to uważać. Skuteczność antykoncepcyjna bez zmian.

Gość nanuko
właśnie zastanawiałam się czy aby zawartość hormonów jest taka sama we wszystkich tabletkach... gdy rano zobaczyłam, że namieszałam nieźle się zdenerwowałam :)

Gość nanuko
no i jest jak byk w ulotce napisane "monofazowy środek antykoncepcyjny" no to z ulgą odetchnąć teraz mogę :)