Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no nie wiemmmm

jaka przypowieść mówi o pomocy potrzebującym??

Polecane posty

Gość no nie wiemmmm

może znacie jakieś cytaty z Biblii?

Gość wuwuwu,peerel
znam cytat z biblii Nie będziesz pokazywał siusiaka swego bliźniemu swemu

Gość no nie wiemmmm
a powaznie?

Gość Bruks Elka
poważnie

Gość Kaśśśśśśśśśśka_______1
Głodnego nakarmić Spragnionego napoić.

Gość gość
Nie znam, ale przyłączyłam sie do akcji szlachetna paczka i ciesze sie, ze w tym roku mogę pomóc. Pomaganie jest fajne .

Księga Kapłańska 19,9-10: "A gdy będziecie żąć zboże w waszej ziemi, nie będziesz żął do samego skraju swego pola i nie będziesz zbierał pokłosia po swoim żniwie. Także swojej winnicy nie obieraj doszczętnie i nie zbieraj winogron pozostałych po winobraniu. Pozostaw je dla ubogiego i dla obcego przybysza. Ja, Pan, jestem Bogiem twoim."

Księga Izajasza 1,17: "Uczcie się dobrze czynić, przestrzegajcie prawa, brońcie pokrzywdzonego, wymierzajcie sprawiedliwość sierocie, wstawiajcie się za wdową!"

Ewangelia Łukasza 3,9-11: "A już i siekiera do korzenia drzew jest przyłożona; wszelkie więc drzewo, które nie wydaje owocu dobrego, zostaje wycięte i w ogień wrzucone. I pytały go tłumy: Cóż więc mamy czynić? A on odpowiadając, rzekł im: Kto ma dwie suknie, niechaj da temu, który nie ma, a kto ma żywność, niech uczyni podobnie."

Udzielaj twego chleba głodnemu, a szat swoich użycz nagim! Ze wszystkiego, co ci zbywa, dawaj jałmużnę, a oko twoje niech nie będzie skąpe, gdy ją dajesz (Tb 4, 16); Nie odwracaj swego oka od potrzebującego (Syr 4, 5).

Daj proszącemu cię i nie odwracaj się od chcącego pożyczyć od ciebie! (Mt 5, 42); Mający dwie tuniki niech odda nie mającemu żadnej, a mający pożywienie niech czyni podobnie (Łk 3, 10); Nie zapominajcie o dobroczynności i wzajemnej więzi! (Hbr 13, 16); Bogatym na tym świecie nakazuj, niech czynią dobrze, bogacą się w dobre czyny, niech będą h/o/j/n/i, uspołecznieni (1 Tm 6, 17-18).

Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę