Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beata04

Alimenty na dorosłą córkę mojego męża

Polecane posty

Gość Do zniecierpliwionego
Fa wypłaca alimenty na podstawie zaświadczenia komornika o nieściągalności alimentów. Fa nie będzie mogło wypłacać alimentów jeżeli komornik nie wystawi zaświadczenia o nieściągalności. Komornik nie będzie mógł ściągać alimentów i tym samym wystawić zaświadczenia o nie ściągalności , jeżeli rodzic uchyli się od alimentów na pełnoletnie dziecko. Na zasadzie art. 133 par.3 KRIO. Zobowiązany nie składa sobie pisemka tylko korzysta z przysługującego mu prawa. Jeżeli komornik nie zastosuje się do tego ...to narazi się na odpowiedzialność cywilną oraz karną z tytułu przekroczenia uprawnień. Art. 138 KRIO dotyczy innych stron stosunku alimentacyjnego ...w tym rodzic -małoletnie dziecko . Ten art. jest artykułem ogólnym w stosunku do art.133 par.3 KRIO , który ma charakter szczególny, dotyczy on bowiem konkretnych stron stosunku alimentacyjnego ...rodzic - pełnoletnie dziecko. 1 Art .144 \1 \ a nie par.1 jest uzupełnieniem uprawnień zobowiązanego. oczywiście FA wypłaca w momencie kiedy rodzic mimo wyroku nie wywiązuje sie ze swoich obowiązków,komornik przejął sprawę i wydał zaświadczenie o nieściągalności! JASNE!!-podstawą jednak (aby w ogóle móc otrzymywać z FA ) jest wyrok Sądu opatrzony klauzulą natychmiastowej wykonalności!! Miałam na mysli,że bez wyroku FA nie wypłaci nikomu alimentów mimo,że takowe się by należały. Skoro jesteśmy przy wyroku i klauzuli to wbij sobie do głowy,że to jest podstawa prawna zarówno dla komornika jak i dla FA i tej podstawy prawnej nikt nie może sobie pominąć!! Nikt nie może działać wbrew tej podstawy prawnej!! Jest wyrok mający podstawę prawną więc żadne oświadczenie pisane odręcznie nie może byc ważniejsze od tej klauzuli!! Czy ty to rozumiesz? Dla komornika twoje pisemne oświadczenie będzie jedynie kartką do podtarcia sobie dupy!! Nie wprowadzaj nikogo w błąd, bo nawet nie zdajesz sobie sprawy, jaką wielka krzywdę możesz wyrządzić innym sugerując to co piszesz!! To jest karane!! Korzystać z art. 133 par.3 KRIO. można jedynie w sądzie!! Można powołać sie na ten art kiedy sąd rozpatruje wniosek rodzica, który ma podstawy do obniżenia alimentów lub w ogóle ich nie moze płacić a jego dziecko osiągnęło pełnoletność!! Art .144 \1 \ a nie par.1 jest uzupełnieniem uprawnień zobowiązanego. wklej co mówi powyższy art PS Dlaczego Beata nie skorzysta z rady jaka ty tu udzielasz?-Ona rezygnuje z leków na rzecz płacenia alimentów na dorosłą córkę swojego męża. Niech posłucha ciebie i niech skorzysta z prawa które twoim zdaniem ma moc prawną.

Gość zZ Zniecierpliwiony
Dlaczego ona \jej mąż \ nie skorzystała\ ł z przysługującemu jemu prawa.... i sprawa trafiła do sądu ...to ja tego nie rozumiem. Być może została wprowadzona w błąd....przez pożal się Boże prawnika. A jeżeli Beata mnie posłucha to tylko na tym wygra. Najpierw powinna zaskarżyć tego """" prawnika """" za niekompetencję oraz sąd \ skarb państwa \ za łamanie prawa w tym narażenie ją na utratę zaufania do organów państwa oraz narażenie jej na utratę zdrowia i życia. Pozostała wypowiedź nie zasługuje na komentarz.

Gość do zniecierpka
oczywiście FA wypłaca w momencie kiedy rodzic mimo wyroku nie wywiązuje sie ze swoich obowiązków,komornik przejął sprawę i wydał zaświadczenie o nieściągalności! JASNE!!-podstawą jednak (aby w ogóle móc otrzymywać z FA ) jest wyrok Sądu opatrzony klauzulą natychmiastowej wykonalności!! Miałam na mysli,że bez wyroku FA nie wypłaci nikomu alimentów mimo,że takowe się by należały. Skoro jesteśmy przy wyroku i klauzuli to wbij sobie do głowy,że to jest podstawa prawna zarówno dla komornika jak i dla FA i tej podstawy prawnej nikt nie może sobie pominąć!! Nikt nie może działać wbrew tej podstawy prawnej!! Jest wyrok mający podstawę prawną więc żadne oświadczenie pisane odręcznie nie może byc ważniejsze od tej klauzuli!! Czy ty to rozumiesz? Dla komornika twoje pisemne oświadczenie będzie jedynie kartką do podtarcia sobie d**y!! Nie wprowadzaj nikogo w błąd, bo nawet nie zdajesz sobie sprawy, jaką wielka krzywdę możesz wyrządzić innym sugerując to co piszesz!! To jest karane!! Korzystać z art. 133 par.3 KRIO. można jedynie w sądzie!! Można powołać sie na ten art kiedy sąd rozpatruje wniosek rodzica, który ma podstawy do obniżenia alimentów lub w ogóle ich nie moze płacić a jego dziecko osiągnęło pełnoletność!! Art .144 \1 \ a nie par.1 jest uzupełnieniem uprawnień zobowiązanego. wklej co mówi powyższy art PS Dlaczego Beata nie skorzysta z rady jaka ty tu udzielasz?-Ona rezygnuje z leków na rzecz płacenia alimentów na dorosłą córkę swojego męża. Niech posłucha ciebie i niech skorzysta z prawa które twoim zdaniem ma moc prawną. zZ Zniecierpliwiony Dlaczego ona \jej mąż \ nie skorzystała\ ł z przysługującemu jemu prawa.... i sprawa trafiła do sądu ...to ja tego nie rozumiem. Być może została wprowadzona w błąd....przez pożal się Boże prawnika. A jeżeli Beata mnie posłucha to tylko na tym wygra. Najpierw powinna zaskarżyć tego """" prawnika """" za niekompetencję oraz sąd \ skarb państwa \ za łamanie prawa w tym narażenie ją na utratę zaufania do organów państwa oraz narażenie jej na utratę zdrowia i życia. Pozostała wypowiedź nie zasługuje na komentarz. Nadal moze skorzystać z twojej świetnej rady. Wystarczy iść w poniedziałek do komornika,złożyć oświadczenie według twojego wzorku i zaprzestać płacić. Po co narażać się na dalszą utratę zdrowia i walczyć z prawnikami,sądami. To jedno oświadczenie rozwiąże problem Beaty raz na zawsze. Pozostałą wypowiedź którą pominąłeś i nie ustosunkowałeś się jest zbyt trudna do ogarnięcia, prawda? Wklejenie Art .144 \1 na który sie powołujesz również jest trudne.

Gość skąd ta pewność
ja mam nadzieję, że beata ciebie zniecierpliwiony nie posłucha, ty po prostu szukasz sobie ofiary, kogoś kto ci uwierzy w te brednie, które tutaj wypisujesz, a potem pewnie się cieszysz przed komputerem, że znalazłeś następnego naiwnego pisząc takie pismo do komornika tylko narazi się na ośmieszenie i jeśli tak zrobi to powinna ci potem podziękować ładnie wkręcasz ją, bo wiesz że zależy jej bardzo aby wygrać

Gość a ja mam nadzieje
ze skorzysta z jego rad .Głupota niech pasie głupote .Zostanie wiecej przestrzeni dla madrych ,myslacych . Nie wolno dawac przyzwolenia glupocie .I nie ma tak ze madry glupiemu ustapi . Madrosc ustapi, a glupota ogarnie wszystkich . Ksiega madrosci dla beaty wierzacej ,klania sie . Nie wolno dawac przyzwolenia glupocie .

Gość a ja mam nadzieje
A jak bedzie robila z siebie glupa ,niech powola sie na zniecierpliwionego z kafe .Niech sobie wydrukuje jego interpretacje prawa . Mam nadzieje ze jej maz ,ktory nie do konca ja rozumie ,zrozumie ze walnela jej na swiadomosc złosc do bylej zony i przez to do dziecka z pierwszego zwiazku .A on ogarnie sie ,nawiaze spokojne relacje z corka z wnukiem . Wszystko mozna odwrocic .Mozna byc, moze nie dobrym ojcem ,ale dziadkiem .Facet ma szanse pod warunkiem ze nie bedzie sluchal tej pani :(

Gość a ja mam nadzieje
niedobrym

Gość nadal trwa
rozkreciliście tamacik na maksa, co byscie nie napisali to i tak wyjdzie na wierzch to, że pasierbica beaty spi ze starym chlopem ma z nim dziecko a każe se placic kase staremu, czyli jaki wniosek ? ruchac potrafi, pracowac potrafi to niech sie weźmie za zarabianie, zreszta ona podobno pracuje tylko na czarno, wiec wniosek jest jeden SKORO NIE WZIELA SLUBU I PRACUJE NA CZARNO TZN ŻE CHCE OMINAC PRAWO - ZDAJE SOBIE SPRAWE ZE INACZEJ KASKI BY NIE DOSTALA. Cwana bestia. Mam nadzieje ze odbiora jej te pieniadze, ktore jej sie nie naleza. Nie cierpie pasożytnictwa.

Gość a ja mam nadzieje
z zniecierpliwiony wygral .Na jego sprawe mozna powolywac sie ,jako precedens .Tak wygrales ? Czy tez nie ?

Gość se myślę....
nadal trwa rozkreciliście tamacik na maksa, co byscie nie napisali to i tak wyjdzie na wierzch to, że pasierbica beaty spi ze starym chlopem ma z nim dziecko a każe se placic kase staremu, czyli jaki wniosek ? ruchac potrafi, pracowac potrafi to niech sie weźmie za zarabianie, zreszta ona podobno pracuje tylko na czarno, wiec wniosek jest jeden SKORO NIE WZIELA SLUBU I PRACUJE NA CZARNO TZN ŻE CHCE OMINAC PRAWO - ZDAJE SOBIE SPRAWE ZE INACZEJ KASKI BY NIE DOSTALA. Cwana bestia. Mam nadzieje ze odbiora jej te pieniadze, ktore jej sie nie naleza. Nie cierpie pasożytnictwa. Zdrowo myślący człowiek,szanujący siebie i innych nie popiera złodziejstwa,kłamstwa a juz w ogóle hipokryzji. W tym temacie hipokrytka zarzuca pasierbicy pasożytnictwo, kłamstwo, złodziejstwo i brak szacunku do rodzica (???) mimo,ze te wady nie sa jej obce. Mam nadzieję,że prawda się sama obroni :-D

Gość Ulkiulki
Se myślę przecież ta pasierbica nauczyła się od beaty która teraz ma wielki problem że uczennica była pojętna.

Gość nadal trwa
sluchaj wg mnie to nie chodzi w temacie co kto komu zarzuca tylko o to ze pasierbica nieprawnie pobiera kase od starego, wyciaga itd, uwazacie ze stalo sie zadoscuczynienie??????????? jestescie msciwym narodem, przeszlosc jest za nami, beata juz zostala (byc moze) ukarana za swoje postepownaie -choroba. zycie toczy sie dalej i pasierbica niech lepiej pomysli i wejdzie na prawa droge bo inaczej tezbedzie odpowiadala za swoje czyny - moze choroba....? a tak na marginesie to nie wierze ze wszyscy WY plujacy jadem jestescie tacy super czysci i nigdy w zyciu niczego nie ukradliscie, nie zrobiliscie niczego zlego, nie klamaliscie,nnie naciagaliscie nie nie nie wy wszytscy jestescie czysci jak lza i jedynie weszliscie tu zeby nabluzgac beacie - anonimowo mozna prawda TO SIE WTEDY NIE LICZY............. A TWOJ NICK PIJE DO MOJEJ WYPOWIEDZI MATOLKU - PISZE ZPECJALNIE TAKIM JEZYKIEM ZEBYS MNIE ZROZUMIAL...

Gość raz dwa
Temat dotyczy corki i ojca .Nie partnerki ,nowej zony ojca .W pierwszych postach beata pisala ze maz nie do konca rozumie jej postawe . Mam nadzieje ze zrozumial .Ojcem moze staral sie byc( dla corki z pierwszego zwiazku _) ,nie wyszlo .Moze byc jeszcze dziadkiem ,dobrym dziadkiem .Jezeli tylko bedzie chcial .

Gość se myślę....
nadal trwa sluchaj wg mnie to nie chodzi w temacie co kto komu zarzuca tylko o to ze pasierbica nieprawnie pobiera kase od starego, wyciaga itd, uwazacie ze stalo sie zadoscuczynienie??????????? jestescie msciwym narodem, przeszlosc jest za nami, beata juz zostala (byc moze) ukarana za swoje postepownaie -choroba. zycie toczy sie dalej i pasierbica niech lepiej pomysli i wejdzie na prawa droge bo inaczej tezbedzie odpowiadala za swoje czyny - moze choroba....? a tak na marginesie to nie wierze ze wszyscy WY plujacy jadem jestescie tacy super czysci i nigdy w zyciu niczego nie ukradliscie, nie zrobiliscie niczego zlego, nie klamaliscie,nnie naciagaliscie nie nie nie wy wszytscy jestescie czysci jak lza i jedynie weszliscie tu zeby nabluzgac beacie - anonimowo mozna prawda TO SIE WTEDY NIE LICZY............. A TWOJ NICK PIJE DO MOJEJ WYPOWIEDZI MATOLKU - PISZE ZPECJALNIE TAKIM JEZYKIEM ZEBYS MNIE ZROZUMIAL... Być może każdy z nas ma na swoim koncie kradzież cukierka,ołówka czy tez gumki. Byc może na tym forum sa osoby które również jak Beata żyja w konkubinacie a pobieraja wszelkie zasiłki. Byc może sa i tacy co pracuja na czarno i nie ujawniaja swoich dochodów. Nie wiem!! Wiem jedno-Nikt nie obraża innych,nikt nie poddaje ocenie cudzego życia,nikt nie przedstawia wręcz czysto osobistych i prywatnych spraw osób trzecich na publicznym forum. Nikt z nas tu piszących nie jest hipokrytą pokroju Beaty!! Widzisz różnicę?! Matoła masz wówczas gdy patrzysz w lustro!! Nie zniżaj sie do poziomu który przedstawia tu Beata!! Ona również wyzywa,przyrównuje,krytykuje itp Najpierw postaraj sie pisać bezbłędnie i stylistycznie-zrozumiana będziesz wówczas przez wszystkich

Gość do nadal trwa
Czytasz ze zrozumieniem ? Jadem to beata sie karmi . Od czasu do czasu tylko oziemble zegna :) Nie dziwota ze co piaty osobnik nie zdal w tym roku matury :(

Gość se myślę....
nadal trwa sluchaj wg mnie to nie chodzi w temacie co kto komu zarzuca tylko o to ze pasierbica nieprawnie pobiera kase od starego, wyciaga itd Czy pobiera nieprawnie? Sad nie odrzucił wniosku męża Beaty o zaprzestanie alimentacji. Skad tobie się wzięło,że to nieprawne. Uważasz,że Sady w Polsce reprezentowane sa przez blondynki? :-D

Gość se myślę....
nadal trwa sluchaj wg mnie to nie chodzi w temacie co kto komu zarzuca tylko o to ze pasierbica nieprawnie pobiera kase od starego, wyciaga itd Czy pobiera nieprawnie? Sad nie odrzucił wniosku męża Beaty o zaprzestanie alimentacji. Skad tobie się wzięło,że to nieprawne. Uważasz,że Sady w Polsce reprezentowane sa przez blondynki? :-D

Gość nadal trwa
co ty tu z dziadkiem wyjezdzasz, co maja alimenty do dziadkowania? a moze jak wnuk bedzie miec dziecko to i pradziadkiem....qurva moze w pierwszej kolejnosci spojrzy na swoje maloletnie dzieci i chora zone a pozniej na wnuka.....dlatego powinien odebrac corce kase i dac maloletnim a corka ma dwie rece i moze zarobic. dlaczego czlowiek zawsze musi patrzec na kogos - najpierw na corke potem na syna potem na zone na wnuka na prawnuka a gdzie czas zeby spojrzec na siebie i swoje potrzeby??????????

Gość nadal trwa
Najpierw postaraj sie pisać bezbłędnie i stylistycznie-zrozumiana będziesz wówczas przez wszystkich no widzisz skoro Ty mnie zrozumiales co do slowka tzn ze albo post napisany jest przywoicie albo jestes na tym samym poziomie co ja :-)

Gość se myślę....
nadal trwa co ty tu z dziadkiem wyjezdzasz, co maja alimenty do dziadkowania? a moze jak wnuk bedzie miec dziecko to i pradziadkiem....qurva moze w pierwszej kolejnosci spojrzy na swoje maloletnie dzieci i chora zone a pozniej na wnuka.....dlatego powinien odebrac corce kase i dac maloletnim a corka ma dwie rece i moze zarobic. dlaczego czlowiek zawsze musi patrzec na kogos - najpierw na corke potem na syna potem na zone na wnuka na prawnuka a gdzie czas zeby spojrzec na siebie i swoje potrzeby?????????? twój styl jak i zrozumienie pewnych zawartych tu kwestii swiadczy o niskim twoim intelekcie. Poczytaj głośno a byc może zrozumiesz dlaczego ktos poruszył osoba dziadka w temacie alimentów na pełnoletnia córke. Nie chce mi sie tobie tłumaczyć jednak uważam,że najpierw trzeba przeczytać,następnie zrozumieć a na końcu zabierać głos. PS: postaraj sie wstrzymać wulgaryzmy dla równych sobie

Gość nadal trwa
Piszesz sama ze soba ?

Gość nadal trwa
spadaj z mojego nicka baranie

Gość do se myslę
przyszedłeś osobniku prawić morały? wytykać błędy? styl? jesteś lepszy? w czym? idż spać.

Gość skąd ta pewnosć
beata będzie zachwycona, tyle wpisów wiesz kiedy człowiek myśli o sobie, jak ma 1 czy najwyżej 2 dzieci, jak ma się tak dużą rodzinę, rozwód jak w tym przypadku to niestety czas wolny będzie dopiero za kilkanaście lat. ponieważ "młodzi małżonkowie" postarali się po 40 o następne dzieci to nie jest czas na płacz, ale na zakasanie rękawów, a teksty takie, że mogła iść do zawodówki, a nie studiować, żeby ich odciążyć finansowo są bardzo, ale to bardzo nie w porządku beata a z czego opłaciliście trzecie podyplomowe męża, które niedawno skończył? i po co je kończył? przeczytałam wpis jak wysyłałaś ją do zawodówki, nie ma to jak kochająca i troskliwa macocha :-)

Gość gdzie bEtty
poniekad prawda, niektore dzieci 15 lat temu nie mogly pojsc na studia tylko do pracy od razu musialy zeby rodzicow odciazyc.

Gość duduelka
Problem w tym ,ze to maz beaty powinien tu pisac . Nie beata . Alimenty dotycza meza beaty i jego corki . Tak to jest jak w sprawe angazuja sie niepowolane do tego osoby . I nie ma ze sprawa dotyczy tez beaty bo zyje razem z mezem ,maja wspolne pieniadze .Zwiazala sie z mezczyzna ,ktory mial od lat zobowiazania .Wiedziala od 12 lat ,ze jej wybranek placi na corke alimenty .Nie zglaszala wtedy zastrzezen .Dzialo sie dobrze .Pieniadze byly . Dopiero teraz kiedy pogorszyly sie finanse ,bo choroba ,bo dzieci rosną . Dopiero teraz a nie kiedy corka meza skonczyla 18 lat . A moze 21 lat ? Punkt widzenia zalezy od pnkt siedzenia . Beata byla samotna matka ? Była .Brała alimenty na dzieci ? Brala .Byla roszczeniowa matka ? Nie tak samo jak inne matki ,ktore biora alimenty nie na waciki i na kosmetyczke ,ale na i dla dzieci .Tak to juz jest ,ze to Rodzice zapewniaja dzieciom zycie .Nie jeden rodzic .Do smierci Rodzic jest i bedzie rodzicem i do smierci dziecko bedzie dzieckiem Rodzicow .Gumka sie tego nie wymaze . Wiek beaty nie tlumaczy .51 lat to jeszcze nie starosc .Rak nie wyklucza aktywnosci .Mozna pracowac .Ograniczenia sa ,napewno i wiek robi swoje .Rozumiem ciezko znalezc prace . Zreszta Sad pewnie orzeknie ,ze skoro corka meza zakonczyla juz nuke to alimenty jej sie nie naleza .

Gość masz w sumie racje
tylko ze ja mysle, ze beata nie bylaby wkurzona na mloda gdyby ta nie miala dziecka i nie zyla w konkubinacie. bylaby normalna dziewczyna ktora sie uczy i pobiera alimenty a tak??? oszukuje wszystkich i to jest wku....

Gość duduelka
Ale wiesz beata tez zyla w konkuinacie przez pare lat .I to chyba nie w tym problem .Problemem jest "kasa " Gdyby dobrze z ta pania kasą bylo to beata nie zajaknela by sie nawet .

Gość duduelka
w konkubinacie ,( czas klawiature zmienic :))

Gość duduelka
Sami wiecie ,ze jezeli nie wiadomo o co chodzi ,to napewno chodzi o pieniadze .Bo niby pieniadze szczescia nie daja ,ale tez mowi sie chcesz sie pozbyc przyjaciol ,pozycz im pieniadze . I tu wlasnie nie chodzi o to kto oszukuje ,kto pierwszy ,kto ostatni . Brak pieniedzy warunkuje takie wlasnie zachowania .Kazdy orze jak moze .