Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość StasiowaMama

dziecko mało przybiera na wadze

Polecane posty

Gość StasiowaMama

Witam! mam problem z synem, który mało przybiera na wadze. dzisiaj byłam na wizycie u lekarza i okazało się, że synek przybrał na wadze tylko nie całe ćwierć kg w przeciągu miesiąca;( je normalnie,przynajmniej mi się tak wydaje. lekarka zleciła zrobienie morfologii i sprawdzenie poziomu żelaza. we środe wyniki. martwię się, łapię doła.. co robię źle? staram się go karmić zgodnie ze schematem żywienia dla dzieci w jego wieku. piszę staram się, bo czasem nie wychodzi...jak np. wypada akurat godzina karmienia to mały śpi. załamka!! czy może ktoś mi coś poradzić?

Gość Polecam zebys sie zagłębiła
w zywienie dziecka wg 5 przemian. Polecam ksiązki: Anny Ciesielskiej Filozofia Zycia, i Filozofia zZdrowia oraz Ksiązki Moniki Biblis i Magdy Dudek. Pozdrawiam i powodzenia. pamietaj: Jestesmy tym co jemy. Wiecej nie pisze bo róznie ludzie reaguja na ZMIANY i zaraz mnie zjadą.

Gość xdxd
a ile maly ma miesiecy?? i ile wazy?? moja si eurodzila mala bo niecale 2 kg ma 9 miesiecy i wazy niecale 7 kg... puki co nikt nas nigdzie na badania nie wysyla.... dziecko ladnie je spi jest pogodne i energiczne... a co do schematu zywienia ja nawet nie wiem jak on wyglada... karmie intuicyjnie, tym co dziecko lubi... a lubi zupy i nie daje jej zadnych sloikow tylko sama gotuje... dodam ze do tej pory karmie piersia.

Gość hoggacia
A w jakim jest wieku?miesci sie w siatce centylowej? Niektorzy lekarze sieja panike niepotrzebnie nic.sie nie martw

Gość hoggacia
A w jakim jest wieku?miesci sie w siatce centylowej? Niektorzy lekarze sieja panike niepotrzebnie nic.sie nie martw

Gość StasiowaMama
mały skończył niedawno 7 miesięcy, wazy dokladnie 8990. ja już niestety nie karmie piersia, karmilam 5 miesięcy. mało przybierała na wadze i musialam go dokarmiac MM i z czasem mleko w piersi sie skonczylo. Stasiek wazyl przy urodzeniu 4180, mial ponoc 60 cm, chociaz watpie, bo dlugo sie jeszcze miesicl w ubranka na 56cm

Gość StasiowaMama
w siatce centylowej miesci sie jak najbardziej. chodzi mi glownie o to ze powinien podobno przybierac na wadze pol kg na miesiac, a on teraz przybral tylko polowe tego... no i z jedzenie czasami jest roznie, bo np jak go nakarmie w nocy tak 2-3 to rano jest problem z jedzeniem. je dopiero kolo 7 a czasami o 8 czy 9. wczesniej nie ma opcji zeby cos w niego wcisnac:) i wtedy caly plan karmienia w dzien wali sie na leb na szyje... ja juz zyje tylko tym kiedy Stasia trzeba nakarmic, non stop w glowie mam godziny karmienia...o niczym innym myslec nie moge;(

a ile ma wzrostu? prawie 9 kg na 7 miesięcy to moim zdaniem nie jest mało. Mój ma 11 miesięcy wazy 11 kg i nikt go na badania nie wysyla. Co prawda jest z tych szuplejszych dzieci ale ladnie je, duzo sie rusza to i spala.

Gość StasiowaMama
tylko ze lekarze patrza i licza przyrost wagi od wagi urodzeniowej, i wedlug tego moje dziecko wazy za malo... ;(

Gość xdxd
Stasiowa mamo dzieci po 5 miesiacu juz nie przybieraja 500 gram miesiecznie a waga twojego dziecka jest ok i nie martw sie... a lekarz to jakis panikarz niedouczony moim zdaniem nie chce go tu obrazac bron boze ale po jasnego diabla cie straszy i te badania robi... z twoim dzieckiem wszystko jest w porzadku

Gość hoggacia
Ja bym zmienila lekarza na jakiegos mniej histerycznego. twoj syn ma porzadna wage. te piersoly ze tyle.a tyle ma przubrac w miesiacu dzialaja mi na nerwy. Moj lekarz nigdy nie chrzanil nic na temat przyboerania. moja corka rosnie w zwyz ko.kretnie,a tyje niespecjalnie -i co z tego?jest silna sprawna wiec po co ja tuczyc?jest bardzo amlo doroslych z niedowaga za to caly multum grubasow -po co juz dziecko tuczyc na sile. moja kolezanka za to ma lekarke,ktora jej robi stresy i kaze cuda z corka wyczyniac,choc ta przybiera mpcniej niz nasza. i tak sie produkuje stres i wyrzuty sumieniau rodzicow,podczas gdy nie ma ku temu zadnych powodow.

Gość hoggacia
Ja bym zmienila lekarza na jakiegos mniej histerycznego. twoj syn ma porzadna wage. te piersoly ze tyle.a tyle ma przubrac w miesiacu dzialaja mi na nerwy. Moj lekarz nigdy nie chrzanil nic na temat przyboerania. moja corka rosnie w zwyz ko.kretnie,a tyje niespecjalnie -i co z tego?jest silna sprawna wiec po co ja tuczyc?jest bardzo amlo doroslych z niedowaga za to caly multum grubasow -po co juz dziecko tuczyc na sile. moja kolezanka za to ma lekarke,ktora jej robi stresy i kaze cuda z corka wyczyniac,choc ta przybiera mpcniej niz nasza. i tak sie produkuje stres i wyrzuty sumieniau rodzicow,podczas gdy nie ma ku temu zadnych powodow.

dziewczyno wyluzuj, dziecko to nie maszyna. moze po prostu za często go karmisz i mały sie buntuje. może już nie chce jeść w nocy a ty mu wpychasz. każde dziecko ma czasami przestój, raz je wiecej raz mniej. ty też zawsze tyle samo zjadasz? w tym wieku dzieci mniej przybierają na wadze niż na początku jeden miesiąc przytył trochę mniej a ty panikujesz. a chorował niedawno? może przez to. nie piszę tak żeby ci "dokopać" ale sama miałam takie schizy jak mi córka nagle zaczeła bardzo mało jesc i mało przybierać. cały dzien się stresowałam i próbowałam w nią coś wcisnąć. efekt odwrotny. za często karmiłam i mała nigdy nie byłą głodna. szkoda że mną wtedy ktoś nie potrząsnął. na szczęscie samo przeszło.

Gość StasiowaMama
mam nadzieje... boprzeciez jak nie chce jesc to nie wepchne mu na sile:( staram sie robic mu przerwy tak 3-4 godzinne w jedzeniu ale jest to momentami trudne, bo jak juz pisalam jak wypada pora karmienia to Stas spi...a nie bede gobudzic. i jak widze ze jest zmeczone,trze oczy i ogolnie wiele wskazuje na to ze chce spac, to wtedy daje mu jesc i bywa ze te odstepy sie skracaja np do 2 godzin... juz durnieje naprawdę...

Gość hoggacia
Co 3 h mniej wiecej jest dobrze. nie boj nic on juz tam zje ile mu potrzeba. nie zebym ja sie nza jakis wzor miala,ale prawie 9kg to moja corka miala w wieku zdaje sie 10mcy.

Gość Nie zamartwiaj się
Rzecz jasna morfologię i badanie moczu możesz zrobić, bo to nigdy nie zaszkodzi, ale nie martw się. Moja mała urodziła dość drobna 3170g. I nagle od poczatku przybierała jak burza, po 1200g miesięcznie. Jako, ze też rosła niesamowicie (jej brat też tak miał) to się nie martwiłam. I nagle niespodzianka. Ma 6 miesięcy, rośnie nadal wiele, bo od urodzenia urosła już ponad 20 cm, a przybrała przez ostatnie 3 tygodnie 250g. Lekarka powiedziała, że to naturalne, że po tamtym przybieraniu dużym teraz wystopowała tak nagle i że to dobrze. Dziecko jest pogodne, energiczne, spokojne, głośno się śmieje, pięknie śpi, ma rozszerzoną dietę - je dwa posiłki bezmleczne.

Gość StasiowaMama
przez pare nocy nie karmilam, ale byl bardzo niespokojny i budzil sie co godzine. moze to w koncu zeby ida? ale z kolei po dziaslach nic nie widac poki co. jeszcze wczoraj dodatkowo tesciowa mnie dobila bo stwierdzila, ze Stasiowi "pyzy" schudly.... pochlastac sie mozna.. do Eternal : nie karmie go za czesto, bo jak juz pisalam staram sie odstepy zachowywac 3-4 godzinne. mleka przez caly dzien zjada jakies 270 -300 ml no i obiadki ktore sama gotuje,tojakies 200ml plus kasza na mleku modyf. robir mu na 90ml i sloiczek lub poldeserku albo owocow

Gość to moja ma 13 miesiecy
i wazy ok 10kg i wszystko ok

Gość StasiowaMama
hoggacia a ile wazylo Twoje dzieciatko przy urodzeniu?

Gość Nie zamartwiaj się
Poza tym, czytam, ze karmisz go w nocy. Dzieci mają różne potrzeby. Może nie warto go już dokarmiać w nocy 2-3 razy!!!!! Moja nie je w nocy w ogóle. Je 210 mleka ok. 21.00, a później tyle samo mleka o 8.00 rano

Gość hoggacia
Przy urodzeniu miala parametry 3950g 52cm. Teraz w wieku 13 mcy 10kilo prawie i 80cm

Gość hoggacia
Jak sie mniej wiecej stosujesz co schematow.zywoenia,a dziecko ma dobry humor i zdrowo wyglada,to wszystko robisz dobrze. Badanie kwi juz zrobilas ,wiec bedziesz miec pewnosc -bo na bank wyjdzie poprawnie wszystko -i nic sie nie przejmuj

Gość StasiowaMama
ale moj Stas na noc zjada 150ml... i w nocy sie budzi z placzem zazwyczaj, probowalam wtedy dawac pic ale wody nie chce a soki i herbatki w nocy to raczej slaby pomysl, bo mija godzina albo nawet pol i znow jest krzyk:)

Gość StasiowaMama
ale ja go nie karmie w nocy 2-3 razy tylko o 2-3 godzinie:) tyle razy to ja go karmilam jak karmilam piersia:)

Gość Nie zamartwiaj się
A mały je 150 mleka na noc bo tyle chce?? czy tyle mu dajesz?? Poza tym piszesz, że dajesz kaszkę. Może spróbuj dawać kaszkę na noc. Zagęszczone spowoduje, że dziecko będzie dłużej spać bez głodu. Jeśli mały nie chce jeść łyżeczką na noc. To zrób dużo rzadszą, a więcej i daj z butelki. Moja je 210 mleka rano, później owoce, 180 mleka, obiadek i na noc 210. Jada jak na tak małe dziecko rzadko, ale i tak robiłam wszystko, żeby nie jadała rzadziej, bo ona lubi raz a dobrze, domagając się dużej porcji. Obecnie waży 8250g i mierzy 73 cm. Parametry urodzeniowe to 3170 g i 52 cm.

Gość Nie zamartwiaj się
Ok, to dobrze, ze o godz 2-3, a nie dwa trzy razy:)źle Cię zrozumiałam. Mój starszy synek też jadał w nocy długo, poprostu "przesuwał" godzinę na coraz bardziej ranną:) Miał 9 miesięcy jak jeszcze dawałam mu mleko o 5 rano. A córcia nie je w nocy odkąd miała 3, 5 miesiąca.

Gość StasiowaMama
tyle je bo tyle zjada robilam 180 ale zawsze zostawial... moze teraz znow sprobuje tyle robic? od jakiegos czasu w srodku dnia nie daje juz wcale mleka bo nie chcial. jego jedzenie mniej wiecej wyglada tak: 6-8 (roznie) 120 czasem ale rzadko 150, potem gdzies kolo 10-11 jakas kaszka na mm z polowa sloiczka owocow, albo caly sloiczek tyle ze juzz bez kaszki, o 14 -15 obiad kolo17-18 jakis deserek no i 20-21 mleko 120-150 roznie..po 21 zazwyczaj pada nam juz...no i w nocy 120. jak dobrze mu sie spi tzn. bez wiekszych przerw w nocy to je 0 7. jak szaleje to spi do 8 i je o 9... tak to wlasnie z moim Staskiem jest. teraz gotuje sie wlasnie zupka i bedzie jadl za jakies pol godziny, bo wlasnie sie obudzil :D

Gość StasiowaMama
nie wiem czy w miarę jasno opisalam jego jadlospis:) troche sie spieszylam

Gość StasiowaMama
dodam jeszcze ze kazde mleko mu zageszczam kaszka bo juz sie tak przyzwyczail imleka bez kaszki smakowej nie ruszy chocby nie wiem co:)

Gość stasiowa moja corka
14 m i wazy 8 kg lekarz nic nam nie mowi rozwija sie prawidlowo a zaznacze z jest z waga ponizej siatki ale ja jestem niska i drobna i nic na to nie mowi taka uroda i juz i 74cm wzrost ma