Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

d762

Stała wydzielina a śluz z podniecenia

Polecane posty

Może mi któraś wytłumaczyć jak to jest.. Bo zawsze po @ mam biały śluz, nierozciągliwy i nieprzejrzysty. Już od około 6 dc. Całe cykle mają 30-36 dni, więc na owulacje trochę za wcześnie. Wykonałam test ze szklanką wody i okazało się że jest to 'niby' stała wydzielina. Tak więc są to dni nie płodne gdyby obserwować śluz. Ale przecież w trakcie stosunku z podniecenia wytwarzają się duże ilości przezroczyste właśnie śluzu podobnego wyglądem do tego płodnego. Moje pytanie: nawet jeśli przed stosunkiem jest biały śluz-czyli ta wydzielina stała która rzekomo utrudnia plemnikom przemieszczanie, to przecież w czasie stosunku jak jest wytworzony ten śluz z podniecenia to on przecież sprzyja przemieszczaniu plemników? Dobrze rozumuje? Czy to tylko na zewnątrz jest tak ślisko z podniecenia, a w środku nie, tam jest cały czas ta stała wydzielina?

Dziękuję, to z tej strony już rozumiem:) A jak ma się to właśnie do samej drogi plemnika? Gdzieś czytałam że biały śluz ma kwaśne ph i wtedy zabija on plemniki (dni niepłodne) zaś płodny śluz pozwala na ich przeżycie do kilku dni. Więc w momencie stosunku np z prezerwatywą nie ma teoret.szans na zapłodnienie. A np przy pettingu, czy dobrze rozumiem że ten biały śluz będzie utrudniał drogę plemnikom a przezroczysty ułatwiał?

Gość si bą si bą
Nie za bardzo Cię rozumiem... Rozumiesz, że śluz nie jest ani płodny ani niepłodny? Po prostu w okresie okołoowulacyjnym wiekszosc kobiet ma śluz porównywany czasami do bialka kurzego, taki ciągnący się, zas w innych momentach cyklu sluz jest gęsty, biały, lepki. Cały proces tworzu całość są dni płodne jest śluz "płodny", nie ma dni płodnych sluz jest gęsty, nie może dojść do zapłodnienia...Ale nie kazda kobieta ma typowy "płodny" śluz, są takie, które mają go mniej i np bliżej szyjki macicy a nie zuwazają tego na bieliźnie...W żadnym wypadki obserwacja sluzu nie może byc metodą antykoncepcyjna...

Gość hgjjuf
A jak sie robi test ze szklanka???

Teraz rozumiem. Moja pytanie powstało po przeczytaniu tego artykułu: http://agnieszka.com.pl/antykoncepcja_metoda_billingsow.htm Cyt.: "Cechy śluzu - w zależności od fazy cyklu miesiączkowego Okres niepłodności przedowulacyjnej W okresie bezpośrednio po miesiączce możemy mieć do czynienia z następującymi objawami - typami wydzielania śluzu: Typ suchy - brak wydzieliny śluzowej - po miesiączce występuje przez kilka dni suchość w obrębie zewnętrznych narządów płciowych i przedsionka pochwy. Po dniach suchych zaczyna się pojawiać śluz mętny, białawy, lepki, przylepny, klaczkujący. Typ wilgotny - po miesiączce występuje przez kilka dni skąpa, lepka, gęsta wydzielina. Typ 1 i 2 wskazuje, że dni podczas których występują wymienione objawy są niepłodne. Kobieta może współżyć płciowo "bezpiecznie". " Zdaję sobie sprawę że w dzisiejszych czasach metoda kalendarzyka jest zawodna, ale mam nieregularne cykle, więc szukam w jaki sposób mogę orientacyjnie chociaż określić swój dzień owulacji. Stosowałam już testy owulacyjne - wg nich przez cały cykl miałam identyczny wynik - negatywny. Mikroskop owulacyjny - też ciągle to samo. Po przeczytaniu tego artykułu miałam nadzieję że ten śluz może się sprawdzi..

"U kobiety może również wystąpić stała wydzielina (c), która jest zwykle biała i nierozciągliwa. Zawiera ona głównie złuszczone nabłonki. Dlatego jej grudka wrzucona do szklanki wody natychmiast się rozpływa powodując zmętnienie wody. Za pomocą testu szklanki wody można odróżnić stałą wydzielinę od śluzu szyjkowego, który czasem wygląda bardzo podobnie. Grudka śluzu, w przeciwieństwie do stałej wydzieliny, unosi się w wodzie. Obecność śluzu jest objawem płodności. Natomiast stała wydzielina, suchość i brak objawów płodności po miesiączce świadczą o trwaniu okresu niepłodności. "