Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawska Merry

odczyt USG :) ni jak do rzeczywistości

Polecane posty

Gość Ciekawska Merry

Witam, Nie chciałam zawalać forum ale na googlach nic nie znalazłam na swój temat dlatego założyłam wątek.. Otóż chodzi o to, że licząc od dnia poprzedniej miesiączki jestem równo w 7 tyg, wczoraj miałam robione USG na którym wyszedł pomiar CRL 12mm i wiek ciąży 7,5 tyg.USG pokazuje, że jest ona starsza o 5 dni... Co to może oznaczać?

Gość O_o 2525
To, że pomimo miesiączki byłaś już wczesniej w ciąż. Zdarza się.

Gość iwka847
to znaczy ze dziecko sie dobrze rozwija ja jestem w 24 tyg i tak kazda czesc ciala ma inna wielkosc wiec wyglada na starsze lub mlodsze to normalne ;)

Gość tak czasem bywa
Często się zdarza,że na USG ciąża wychodzi starsza lub młodsza niż z okresu. Niczym się nie przejmuj.

Gość Ciekawska Merry
Dziękuję, jestem już spokojniejsza :) Miłego dnia!

USG nie zawsze pokazuje szystko dokładnie więc ja bym sie nim nawet nie sugerowała! tak było u mnie i z wiekiem ciąży i z wagą dziecka. co do wieku to na początku pokazało mi że jestem w 8 tyg a w rzeczywistości byłam w 6 tyg bo tak wychodziło potem w nastepnych terminach porodu po obliczeniach. a wagę dziecka przed porodem pokazało mi że mam 4,1kg a mały ważył 3,5kg i niestety ale niepotrzebnie mnie nacięli tak strasznie dużo przez co potem bardzo cierpiałam. z kolei mojej bratowej na USG waga dziecka wyszła 3,2 kg a maluch ważył równiutkie 5 kg jak się urodził!! dodam, że przez to, że waga wyszła taka rodziła naturalnie! wyobrażacie sobie urodzić naturalnie dziecko ważące 5kg?! bratowa czuła, że coś jest nie tak bo nie mogła go urodzić i wręcz błagała o cesarke na sali porodowej ale ci jeszcze ją okrzyczeli że im głowę bzdurami zawraca. potem musięli ją przepraszać ale już było za późno bo bratową nieźle porozrywało, miała b. ciężki poród i teraz przez to już nie może mieć dzieci!!! także jak widać USG często sie myli... lekarze również...

Gość hm........../////////
usg nie jest waga,a jedynieszacunkowo mierzy)obwod glówki,brzuszka i dlugosc kosci udowej.na poczatku czesto jest tak,ze dziecko jest mniejsze/wieksze niz wynika z OM.ja akurat dokladnie wiedzialam keidy zaszlam w ciaze,a mimo to na poczatku zarodek byl o 6dni mlodszy niz w rzeczywistosci.ale na usg w 13tc wszystko sie wyrownalo i byl nawet o 2 dni starszy. a w kwestii tej wagi-mi lekarz zawsze mowil ze waga na usg moze byc mniejsza lub wieksza niz dziecko jakies +/-10%.no ale w zyciu nie slyszalam zeby ktos pomysli sie o 1,5kg.to chyba jakis slaby specjalista i beznadziejny sprzet.ja mialam cc i przed sama cc mialam usg i waga roznila sie o 80g.

Gość matka też polka
doktorowi też mam prawo zadrżeć ręka przy badaniu a różnica dni to dziesiąta mm na tym etapie ciąży

no tak, dokładnie -/+ 10% wagi. tez tak mi mowił lekarz. ale jak widac ponad 1,5 kg roznicy to nie 10% uwierz mi, na prawde tak bylo. a sprzet bratowa mowila ze podobno stary nie byl. co do specjalisty to nie wiem...

Gość hm........../////////
no to faktycznie,nieciekawie ze musiala rodzic 5kg dziecko sn :( ale pierwszy raz slysze,zeby komus az tak z waga dziecka sie pomylili. moze lekarz na odwal zmierzyl dziecko?