Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werkaaaaaaaaaaaaaaaaa

Dziewczyny dajcie jakiś przepis na domową marynatę do udek.

Polecane posty

Gość werkaaaaaaaaaaaaaaaaa

Hej, nie chcę dodawać tych kupnych,a w necie nie mogę znaleźć nic ciekawego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
oliwa i sok z cytryny jako ciecz, w proporcjach powiedzmy 3/1. zamiast soku z cytryny moze byc ocet, jesli balsamiczny, to smak bedzie troche bardziej slodki. a z przypraw, to np. jesli lubisz pikantnie, mozesz dodac wiorki papryki, albo papryke ostra, czosnek i sol. jesli lubisz smaki ziolowe, takie bardziej swieze, to bazylia, oregano, estragon, albo pietruszka, koperek, czosnek, pieprz i sol. jesli lubisz smaki korzenne, bardziej egzotyczne, uzyj przypraw wystepujacych w mieszance curry lub gyros, pomijajac chemiczne ulepszacze w nich wystepujace :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
a juz najlatwiej bedzie, jak do tej oliwy z czyms kwasnym dodasz po prostu gotowa mieszanke ziolowa, np. ziola prowansalkie, albo ziola do drobiu. no i szczypte soli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość werkaaaaaaaaaaaaaaaaa
O.. właśnie, poszukam jakie zioła pasują do drobiu. Dziękuję za odpowiedź :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
"ziola do drobiu" to jest gotowa mieszanka marki kamis, takze nie musisz sie juz trudzic szukaniem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wolnowiszące
a po co marynowac udka??!! wystarczy je tylko dobrze doprawic przyprawami w proszku....po co ta marynata z oleju i octu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomponiki
octem przecieramy mięso przed zamarynowaniem do marynowania: miody, musztardy, oliwa jako nośnik przypraw, cytryna do drobiu niekoniecznie choć polecam faszerować nią pieczone kurczaki zachowają wtedy soczystość przyprawy... no to do smaku ale jesli pieczesz albo smażysz to zioła się spalą więc stosujemy tylko sproszkowane ja bym dała oliwę, przyprawę do kurczaka, pieprzu i czosnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
wolnowiszace, wszystko mozna marynowac, albo nie. od marynaty mieso lepiej przechodzi smakiem, niz bez. ja bym tez nie marynowala, ale dziewczyna chce, to niech sobie ma. marynata nadaje miesu ten przyszny smak, ktory niektorzy nadrabiaja glutamianem sodu pochodzacym z przypraw w stylu "przyprawa do kurczaka", czy "gyros' itd. jezeli tylko z wierzchu posypiesz przyprawami, to do srodka miesa az tak dobrze nie przejdzie, jak marynata na no.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sserert
24h przed: 3 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej, pieprz, 2 zgniecione ząbki czosnku, pokruszona kostka rosołowa, gałka muszk.,trochę soli,1/2 szk. oleju... i smarujemy solidnie. do lodówki na noc...... i pyszne. proste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Oferta firm
a po co ten olej?ja wkladam do rekawa i nie uzywam oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sserert
ja daje olej do marynaty. wychodzi taka pasta. no może 1/2 szk. to przesada, ale tak 2/3 to potrzeba. Wrzucam na blaszkę pod folię aluminiową 180stop. na 40 min., a potem bez folii i termoobieg ze 30 min. są bokie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
do marynaty naprawde nie potrzeba dodawac sztucznej chemicznej kostki rosolowej. przeciez widzisz chyba, ze autorka pyta jak samemu zrobic naturalna marynate, bo nie chce kupowac gotowaca w stylu kostka rosolowa. udka, z koscia i skora same wytwarzaja smak rosolu. gdziez ci ludzie maja glowe, gdziez pomyslunek :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sserert
nasze wspaniałe kurczaki są tak nafaszerowane chemią (kupujemy 3-mies. drób, gdzie w normalnych warunkach kurczak "na udka" musi rosnąc praktycznie 3 razy dłużej, aby miec poobne gabryty) że kostka rosołowa ..... ;) a właśnie tu pomyślunek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
ale dziewcze, co ma piernik do wiatraka??? ale skoro juz odwracasz kota ogonem, to i o tym mozemy porozmawiac: ja osobiscie tych chemiczncych kurczakow raczej nie jem, tylko kupuje zdrowe, ale nawet jak sie zdarzy kupic zwyczajnego, to po co jeszcze pogarszac jego sytuacje i smak sztuczna przyprawa, kiedy uzywajac przepraw naturalnych polepszamy smak i ZDROWOTNOSC tego nieszczesnego miesiwka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sserert
a vegeta? :) Cóż o vegecie? kota ogonem? :) drób jest najbardziej faszerowanym chemią mięsem i nawet tona ziółek z własnego ogródka nic na to nie zaradzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sserert
a cóż jedno do drugiego? Kurczaki to taki chemik, że kostka rosołowa już sprawy nie pogorszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
no coz o vegecie chcialas powiedziec? przeciez topik mial byc o naturalnej, domowej marynacie do miesa, zamiast chemicznych gotowcow ze sklepu typu kostka, vegeta i tego typu przyprawy, nieprawdaz? kicia, wszyscy wiemy jaki jest sklepowy drob i ze nic temu nie zaradzi, ale to nie znaczy, ze trzba do tego dowalic jeszcze wiecej chemii, nie wspominajac o byle jakim smaku tych chemicznych przypraw. a zreszta - jak lubisz, to uzywaj, ale nie zaslaniaj sie czyms kompletnie nie na temat :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia:
"Kurczaki to taki chemik, że kostka rosołowa już sprawy nie pogorszy" pogorszy. i jeszcze raz powtorze: autorka chce smaczna domowa marynate, a nie s kostki, co ma smak zupy z torebki albo jeszcze innego badziewia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lulka z B.
Jesli autorko lubisz potrawy o smaku curry polecam przyprawę kamisa do kurczaka :) tylko trzeba jej od serca dać na udka,oczosnkować udka czosnkie z praski-badz pokrojonym w plasterki,i polac oliwa piec do miękkosci,to jedno z ulubionych dan mojej mamy :) do tego najlepiej ryz i buraczki badz inna ostra surówka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×