Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mrówka2012

Związki zawodowe ALMA Częstochowa

Polecane posty

Gość Mrówka2012

Witam

Gość kapelusnik 02
no i dobrze, pokażcie tym wyzyskiwaczom jak należy traktować pracowników, jak czytam ile zarabiacie to słabo się robi takie towary, takie ceny w tej Almie, Pracownicy zawsze uśmiechnięci, pomocni, na poziomie (przynajmniej u mnie w w-wie) a takie nędzne pieniądze zarabiacie, musicie się zrzeszyć, gratuluję odwagi, życzę powodzenia

Gość Mrówka2012
Witam Zapraszam, wzywam, proszę, nazwijcie to jak chcecie. Załóżmy związki zawodowe w Delikatesach Alma w Częstochowie. Uważacie, że oferowanie nam pensji w wysokości netto razem z premią w granicach 1100 1200 to fair. Jest adekwatne do wkładu naszej pracy? Pamiętacie, jak kiedyś było w Biedronce, jak tam wyzyskiwali ludzi. Poszukajcie w internecie, co dały im związki zawodowe. Wywalczyły bardzo dużo. Najniższa pensja dla pracownika nowo przyjętego to 1870 zł brutto plus 300 zł premii. Ponadto, w efekcie wypracowanego zysku w 2011 roku, każdy pracownik otrzyma w kwietniu br. ekstra premię w wysokości około 1.300 zł brutto. Zastanówcie się czy my nie zasługujemy na podobne wynagrodzenie? Nie dyskutujmy w szatniach przed pracą, jak my to mało zarabiamy, tylko coś z tym zróbmy Jeśli czekacie, że przyjedzie prezes z Krakowa i powie DRODZY PRACOWNICY WYPRACOWALIŚMY XXX ZYSKU PODZIELĘ SIĘ Z WAMI!!!! To się nie doczekacie. Wynagrodzenie dla szarego pracownika: 0d 1450 do 1550 brutto. W zależności kogo się lubi bardziej, a kogo mniej. Czy ten co ma 1450 pracuje mniej lub gorzej od tego co ma 1550? Dlaczego niektórzy mają 1450 a nie 1500, czyli nie mają nawet najniższej krajowej i mami nas się opowieściami, że mamy przecież premie. Przecież najniższe wynagrodzenie w Polsce od 1-go stycznia tego roku nie może być niższe niż 1.500 zł brutto. Czy taki stan rzeczy jest zgodny z prawem? Gdy będą związki zawodowe wszyscy będziemy mieli prawo do wglądu w pensje wszystkich, całej kadry zarządzającej, dowiemy się wtedy na czyje pensje i premie tak naprawdę pracujemy. Fundusz socjalny. Czy wiecie, że pracodawca zatrudniający ponad 20 pracowników ma obowiązek utworzyć go i z tych pieniędzy możemy korzystać my. Zapomogi w trudnych sytuacja życiowych, dofinansowanie wczasów, kolonii, paczki świąteczne dla dzieci i przede wszystkich bony na Święta. Robią nam łaskę,że dostaniemy 15 % upustu na zakupy przedświąteczne, a my się głupio cieszymy. Nie potraficie liczyć: Jak zrobicie zakupy za 100 zł to zaoszczędzicie na tej stówce zaledwie 15 zł. Zaoszczędzicie??? no to pojęcie jest względne. Robiąc zakupy w innej sieciówce też wydacie 85 zł za to co w Almie za 100 zł, bo tu ceny są przecież kosmicznie wysokie, więc żadna łaska. Wiecie, że fundusz ten można zlikwidować tylko wtedy kiedy taka jest wola pracowników i ich przedstawiciel wyrazi na to zgodę. Czy ktoś z Was upoważniał kogokolwiek to wyrażenia takiej zgody. Jeśli nie to gdzie jest nasz fundusz socjalny? Kto z niego korzysta? Gdy będziemy mieli związki zawodowe, żadna złotówka z tego funduszu nie zostanie wydana bez zgody naszego przedstawiciela związkowego, który będzie musiał uzgadniać to z nami. Premie. Żałosne 10 % dla kasjerek, a dla działów 15 % i ciągła niepewność, czy ją dostane, bo może źle spojrzeliście na kierownictwo. Czy wiecie, że pozbawienie nas premii musi zostać udokumentowane pisemnie z podaniem konkretnych powodów, a związki zawodowe mają prawo do żądanie dodatkowych wyjaśnień powodów takich decyzji? Tajemniczy klient. Czy wiecie, że jeśli zostaliście opisani pozytywnie przez niego to powinniście mieć prawo do extra premii w wysokości 500 zł niezależnie od innych składników wynagrodzenia. Tak to działa w innych sieciówkach. Dlaczego to działa tylko w jedną stronę i jak zdarzy się wpadka to premia jest zabrana. Jeśli chcemy coś zmienić i wyegzekwować nasze prawa, to jedyną nadzieją są związki zawodowe. Nie liczmy na naszych kierowników, to przecież oni tylko chodzą i obserwują szukając pretekstu do zabraniam nam tych marnych procentów premii. Nie wiem czy wiecie, ale w niektórych sieciówkach jest tak, że premia zabrana pracownikowi przechodzi na kierownika (!!!) więc mają motywację. Nie wiem, jak jest u nas. Wysyłam ten list do 19 osób, które mają konto na nk.pl. Aby dotrzeć do pozostałych z tą informacją liczę na Was. Prześlijcie tą wiadomość dalej do tych, którzy też pracują z Almie a nie mają takich kont. Potrzebujemy zebrać przynajmniej 10 osób, by utworzyć komitet założycielski., Nie bójcie się Dyrekcja nikogo nie będzie mogła zwolnić, bo będziecie chronieni. Zachęcam Was do wrzucenia w Google haseł o związkach zawodowych, a przekonacie się sami, że dla pracownika to same korzyści, a dla Pracodawcy to przysłowiowy wrzód na tyłku, bo od chwili zgłoszenia zawiązania związku nie mogą zrobić nic bez naszej zgody. Związki zawodowe chroni prawo, a pracodawca nie tylko musi się liczyć ze zdaniem związków ale wręcz musi realizować postulaty tych związków. Nie mogą zabrać premii, zwolnić itd., a przede wszystkim będą musieli się z nami liczyć. MIEJCIE ŚWIADOMOŚĆ : TO MY PRACUJEMY NA ZYSKI CAŁEJ FRMY „ALMA I POWINIEN NALEŻEĆ SIĘ NAM UDZIAŁ W TYCH ZYSKACH, JAK MA TO MIEJSCE W NIEMAL WSZYSTKICH FIRMACH W POLSCE. Zakładam konto mail do zgłoszeń osób chętnych do wstąpienia do związków zawodowych: zz.alma@o2.pl zapraszam też do anonimowej dyskusji na forum kafeterii: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5184851

Gość Mrówka2012
Niestety mój wpis jest kasowany, myślę, że to nam nie przeszkodzi

Gość OBączek0
Witam, dzięki za informacje i w pełni popieram ten pomysł. Polecam ciekawy artykuł http://praca.wp.pl/title,Pracownicy-przestrzegaja-przed-Tesco-Kauflandem-Biedronka-i-OBI,wid,14394851,wiadomosc.html Może rzeczywiście to byłoby dobre rozwiązanie, wreszcie by nas szanowali. Czytam o tych związkach i rzeczywiście dla pracowników to fajna sprawa, ale czy nam na to pozwolą, pewnie już dostają gorączki, że coś się szykuje. Trzymam kciuki i jestem ZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :)

Gość jajajajajaaaaaaaaaaaaaa
tmat na czasie powiedzcie prosze ile zarabia pracownik szeregowy w sklepie na kasie jutro ide na rozmowe wlasnie w krk to alma ma zwiazki zawodowe?

w sklepie alma - oczywiscie

Gość OBączek0
W Częstochowie dają na kasie 1450 zł brutto podstawowej plus 10% premii. na działach mają ciut więcej 1450 brutto plus 15 % premii, ale nie ciesz się cały miesiąc robią wszystko by Ci ja odebrać i jak tylko im się uda dostajesz gołą podstawową

Gość OBączek0
związków oczywiście nie mamy ponoć coś się święci znalazł się ktoś odważny ale czy uda się tej osobie zebrać te 10 osób, wątpię u nas same narzekacze, nie skore do walki, ale zobaczymy, dobrze by było :)

a jakie praktyki stosuja by odebrac premie? wiesz jestem fizjoterapeuta mialam etat w szpitali - piatek swiatek za 1050 netto bez premi po 6 latach studiow

Gość OBączek0
jak coś nie tak napisze Tajemniczy klient o stanowisku pracy to masz po premii, jak pójdziesz na L-4, albo przyjedzie ktoś z szefostwa z Krakowa coś się nie spodoba, coś źle ułożone, wyeksponowane. Jak to się mówi jak chcesz uderzyć psa to i kij się znajdzie. Jedyny plus to oczywiście stała umowa o pracę, pewna praca, ale jak idziesz na kasjerkę, to z tego co wiem, muszą one dokładać ze swoich pieniędzy, jak zdarzy im się jakieś manko. Ogólnie współpracownicy ok w miarę zgrany zespół. Kierownictwo niektóre też całkiem do pogadania, idą na ustępstwa z grafikami. Marnie płacą to fakt i boli, zero socjalki i bonów na święta, choć sami drukują bony almowskie, ale niestety nie dla nas. Na przetrwanie, dopóki nie znajdziesz czegoś konkretnego może być.

Gość Edmonton
Do roboty, a nie zakładać związki zawodowe. Wszyscy narzekają, a żyjemy w kraju kryzysu. Ja po 5-ciu latach studiów zarabiam 1.320 zł a jakaś kobitka za ladą po podstawówce chce zarabiać jak minister. Każdemu wg wiedzy i predyspozycji. Cieszcie się kobitki, że w ogól macie pracę a nie myślcie o głupotach ze związkami zawodowymi. Potem będziecie nas społeczeństwo straszyć strajkami. Do roboty lenie.

Gość Eliza222
Rok temu w Almie w Lublinie chciałyśmy założyć także związki. Wszystkich niepokornych 13-cie osób centrala Almy wywaliła na zbity pysk. Teraz jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku. Puknijcie się w głowę głupie - chcecie walczyć z kapitalistami? Prędzej w sierpniu tego roku spadnie śnieg jak wam pozwolą założyć związki zawodowe.

Gość Wyrobniczka Almy
Wreszcie ktoś się znalazł odważny. Może wreszcie ktoś zadba o nasze interesy a także o interesy klientów. Czas wreszcie skończyć z wyzyskiem pracownika i z "tuningowaniem" produktów spożywczych. My pracujemy za marne grosze a klient kupuje przeterminowane i w różny sposób uszlachetniane czyli "tuningowane" produkty, od których powinien zachorować. Brawo jestem z wami i czekam na zaproszenie do członkostwa w związkach.

Gość KHG-876
Dobierzcie się wreszcie tym wyzyskiwaczom z KRAKOWSKIEGO KREDENSU i całych tych DELI katnie mówiąc PARSZYTE sów do tyłków. Harowałam jak głupi wół, a gdy maszynka do badania banknotów "przepuściła" fałszywkę to musiałam dopłacić, bo miałam być lepsza od urządzenia. Zwolniłam się z tego chorego marketu. Teraz pracuję w Liedlu i wreszcie wiem co to szacunek do drugiej osoby.

Gość Niusia1987
Bardzo bym chciała żeby się wam udało. Trzymam za was kciuki. Może wy będziecie pierwsi a reszta dołączy do was. Jestem z wami. Wyzyskiwana ze śmierdzącego KRAKOWSKIEGO KREDENSU

Gość :)brynda
brak slow na te alme teraz to sie tam dzieje....

Gość Mrówka2012
mamy gotowy projekt statutu założycielskiego, musieliśmy chwilę poczekać, bo zaczęły się te chore zwolnienia, szkoda dziewczyn, aż 9 ich poleciało, przy 10 byłoby zwolnienie grupowe więc skończyli na 9. Tak to im nic nie da, musieliby nas wszystkich zwolnić jednego dnia, by wykosić zapisane osoby. Szkoda, że nie udało nam się wcześniej zebrać, moglibyśmy stanąć w obronie zwalnianych. Rozumiem każdy się boi o pracę, ale nie damy się :)

Gość Katamaran667
zwalniają dziewczyny? kurcze, co za firma.. jednak, nie uwierzycie, znalazłam pozytywne opinie o pracy tam, niewiele, ale zawsze jakieś. może tutaj też ktoś się dołączy do związków zawodowych? http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,56

Gość nowa pracownica alma czest
czy mam się bać? jutro zaczynam pracę w almie. byłam nastawiona na plus bo w końcu stala praca po tylu poszukiwaniach,nie mogę sobie pozwolić na leżenie w domu. może jak będę sumiennie pracować i wykonywac swoje obowiązki to dam radę> ? na kogo mam tam uwarzać??? nie powiem na jaki dział idę bo zaraz będzie wiadomo że to ja a nie chcę zaczynać pierwszego dnia od brudu

Gość Alma Częstochowa
I co z tymi związkami zawodowymi? Pracuję w Almie Cz-wa i uważam, że trzeba cos zrobic w sprawie naszych pensji i tego co sie tam dzieje...

Gość rybus
To co się dzieje w tym miejscu to nie można inaczej nazwać jak b......To nie jest praca ale obóz pracy za marne pieniądze.

Gość gość
No faktycznie związki zawodowe by sie przydały w alma, bo nie tylko w czestochowie tak źle, jak piszą na http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,211492 w Rybniku jest bardzo podobnie..

Gość gość
Witam, przepraszam że podpinam się pod Wasz temat, ale to co dzieje się w Almie to jakas tragedia. Od 2 miesięcy jestem pracownikiem owej placówki a konkretnie Almy 24 w Katowicach. Na szczęście dziś kończe z nimi współpracę. Po krótce wygląda to tak że dyrektor przyjmuje max zleceń, my siedzimy w pracy po 10-12 h za jakieś marne pieniądze, z czego jeszcze musimy płacić z własnej kieszeni za straty (szynki, sery i coś co rozwalimy). Byłam wielce zaskoczona jak kierowniczka kazała mi kupić jogurt za 1,20 zł, bo przecież sklep splajtuje. Do tego reszta pracowników jest równiez traktowana jak śmiec***Przed świętami każdy może wybrac sobie jeden dzień w który chce mieć wolne, zasada jest prosta ten co pracuje w wigilie ma wolnego sylwestra. Ale nie u nas ! Mój chłopak idzie i wigilie i w sylwetra, a kierownik jeszcze mu bezczelnie powie "bo jesteś chłopakiem i dlatego idziesz w oba święta". Dlatego walczcie o swoje prawa ! nie dajcie się wyzyskiwać ! Pozdrawiam z Katowic

Gość gość
k******o k******o mycie kielbas wedlin i brak szacunku dla pracownika

Gość gość
alma warszawa sprzedaja stary towar smierdzacy i trujacy to samo dotyczy sklepow krakowski kredens ceny z kosmosu a szynka z sokolowa kaszanka z olewnika oszustwo.

Gość gość lekceważony klient
dlatego też obsługa klienta na najgorszym poziomie w GEEsach było lepiej!!!!!

Gość gość
Ja trocje z innej beczki. Na prace ogolnie nie narzekam, pracuje tam od ponad roku, ale najgorsze jest patrzenie na klientow ktorzy robia tam zakupy i myslae ze kupuja zdrowe produkty i do tego po okazyjnych cenach...