Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniela z bieli

Trudne pytanie dotyczące Żydów!!!

Polecane posty

Gość aniela z bieli

Od dawna jestem zainteresowana kulturą i tradycją żydowską i sporo wiem, ale jednej rzeczy nie mogę zgłębić. Chodzi mi o to, w jaki sposób Żydzie się rozpoznają? Dziś rzadko można ich spotkać jako ortodoksów, a jednak oni się odnajdują. Znam pary małżeńskie, które też są Żydami, ci ludzie przecież kiedyś byli dla siebie obcy, a jednak się związali. Czy świadczą o tym cechy zewnętrzne czy może coś zupełni innego? Bardzo proszę o kulturalne wypowiedzi i szacunek względem siebie.

uwierzyłaś Gazecie Wyborczej że Żydzi są takimi samymi Polakami jak katolicy? :D

Gość aniela z bieli
No własnie ale po czym oni sie poznają? Są zamkniętym środowiskiem.

Gość Baron Justin de Vcipeval
ja wielokrotnie "robilem" za zyda. zydzi (i w polsce i zagranica) mysleli ze jestem jednym z nich a ja nie dementowalem. w ten sposob dowiedzialem sie wiele (niekoniecznie milych) rzeczy. faktem jest, ze wyglad mam semicki a gadanie z zydami pozwolilo mi na poznanie kultury zydowskiej na tyle, ze moge teraz udawac bez problemu jesli trzeba by bylo.

Gość aniela z bieli
Mam do Ciebie pytanie bardzo ważne , czy możemy porozmawiać poza forum?

Gość Chamowaty Traktorzysta
patrza sobie w majtki. jak masz uciety kawalek kutasa to wszystko jasne

Nie możemy. Wyczuwam, że chcesz mnie wykorzystać seksualnie.

Gość wuj
aniela co to za glupie pytanie, po prostu mowia sobie ze są Żydami, nie wpadlas na to?

glupie podszywy... jak chcesz pogadac to rzuc jakies namiary

Gość aniela z bieli
Nie sądzę,że sobie to mówią. A skąd mają wiedzieć,że druga strona jest Żydem?

Gość aniela z bieli
podam gg 40007935 zapukaj do mnie czekam .

Gość aniela z bieli
jestem mokra, zapukaj i wejdź...

Gość popielata myszka
moja znajoma pracowala u Zydów w Stanch, bardzo duzo mi opowiadała o nich (ortodyksyjni Zydzi ), wiem duzo ciekawostek dot, ich zycia

Zazwyczaj poznaja sie przypadkiem i pochodzenie wychodzi "w praniu", ale tez podczas wizyt w synagodze, w zrzeszeniach Zydowskich, na specjalnych forach temu poswieconych

Gość aniela z bieli
Czy jesli należe do stowarzyszenia i na mojej scianie f sa kartki szabatowe od Żydów to czy mogę być postrzegana za Żydówkę?

Gość odświerzam temat
często Żydzi poznaja sie po nazwiskach

Gość vdfgsedfgdf
Odnawiam temat. Piszcie,po czym i w jaki sposób poznają się Żydzi? To jest szalenie ciekawy temat. Wielu Żydów dziś nosi polskie nazwiska i chodzi normalnie do Koscioła , ma ochrzone nawet dzieci , ale z krwi są nadal Żydami. Chrzest niby wyklucza Żydostwo, ale więzy krwi i tak pozostają.

Gość vdfgsedfgdf
Odnawiam temat. Piszcie,po czym i w jaki sposób poznają się Żydzi? To jest szalenie ciekawy temat. Wielu Żydów dziś nosi polskie nazwiska i chodzi normalnie do Koscioła , ma ochrzone nawet dzieci , ale z krwi są nadal Żydami. Chrzest niby wyklucza Żydostwo, ale więzy krwi i tak pozostają.

bycie Żydem to nie jest wyznanie :) to przynależność do narodu . w jaki sposób chrzest może sprawić ,ze przestajesz być obywtelem swojego państwa ?:)

Gość ythtryryretye
A czy często się zdarzają małżeństwa Polka- Żyd? Czy osoba, która urodziła się w POlsce, ma polskie nazwisko jest Żydem czy nie? Czy krew decyduje o byciu Żydem?

Gość oni są kosmitami
mają w oczach specjalny skaner i swoich widzą z taką fioletową poświatą

Gość allium, tobie to się już
całkiem od nauki religii we łbie poyebało. Głupia pało kobieta u Żydów znaczy tyle samo co u Arabów, czyli nic, gówno, młoda walnięta w łeb wariatko.

Gość to prawda..
Żyd z matki tylko wśród skrajnych ortodoksów się liczy

może i ty powinnaś sie czegoś pouczyć ? :) jak pojęcia nie masz o temacie to sobie daruj nic nie wnoszace do sprawy uwagi . Żydem stajesz się z urodzenia tylko przez matkę .Ojciec mozę być każdej innej narodowości .

Gość masz rację alium
ale nie do końca :) "Prawo izraelskie uznaje za żyda każdą osobę, której matka, babka, prababka, bądź praprababka wyznawały religie mojżeszową; jak również osobę, która przeszła na judaizm zgodnie z zasadami obowiązującymi w państwie izraelskim, pod warunkiem jednak, że osoba ta nie przeszła nigdy z judaizmu na inne wyznanie, w takim bowiem przypadku dla Państwa Izrael przestaje ona automatycznie być żydem. Pierwszy spośród trzech powyższych warunków stanowi talmudyczną definicję osoby, „która jest żydem. Definicja ta stosowana jest przez żydowskich ortodoksów. Zarówno Talmud, jak i późniejsze prawo rabiniczne dopuszczają również sytuację, w której goj przechodząc na judaizm może stać się żydem (podobnie jak może się nim stać tyle że w inny „sposób nieżydowski niewolnik przechodząc na własność żyda) pod warunkiem, że nastąpiło to w zgodzie z obowiązującymi zasadami, a zmiana wyznania odbyła się pod nadzorem rabina. „Obowiązujące zasady to w przypadku kobiety przechodzącej na judaizm „oczyszczająca kąpiel nagiej kandydatki odbywająca się pod nadzorem trzech rabinów. O rytuale tym, dobrze znanym większości czytelników prasy hebrajskiej, rzadko kiedy mówi się czy pisze w anglojęzycznych mediach. Mam nadzieję, że niniejsza książka stanie się początkiem procesu objaśniania pewnych zjawisk i nadrabiania zaległości w tej dziedzinie. Istnieje jeszcze jeden ważny powód, dla którego należy w sposób formalny zdefiniować, kto jest, a kto nie jest żydem. Państwo izraelskie, działając oficjalnie na rzecz żydów, dyskryminuje obywateli pochodzenia nieżydowskiego w wielu dziedzinach życia; trzy z nich uważam za najważniejsze: prawo do zamieszkania, prawo do pracy i zasadę równości wobec prawa. Dyskryminacja, jeśli chodzi o prawo do zamieszkania, wynika z faktu, iż 92 procent terytorium Izraela znajduje się w rękach państwa i jest administrowane przez Izraelskie Władze Ziemskie w oparciu o wytyczne Żydowskiego Funduszu Narodowego, organizacji afiliowanej przy Światowej Organizacji Syjonistycznej. Uchwalone przez ŻFN przepisy odmawiają prawa do zamieszkania, otwarcia firmy, a często prawa do pracy wszystkim nie-żydom tylko dlatego, że nie są żydami, podczas gdy żydom wolno zamieszkiwać, otwierać firmy i pracować w dowolnym miejscu na obszarze Izraela. Gdyby w jakimś państwie prawo dyskryminowało w podobny sposób żydów, okrzyczano by je natychmiast, całkiem zresztą słusznie, antysemickim i domagano się w licznych protestach jego zmiany. Kiedy jednak problem dotyczy Izraela i dyskryminującej „ideologii żydowskiej, albo się go zbywa milczeniem, albo uczenie usprawiedliwia, rzadko kiedy ujawniając prawdę" a więc wystarczy przejśc na judaizm i juz cię zunaja za swoją, geny nie mają znaczenia, to tak jak wśród muzułmanów

nie wymądrzaj sie allium, bo pytanie dotyczące tej kwestii, jest bardzo trudne i wymaga znajomości prawa halachicznego, o którym pewno,żeś nawet nie słyszała.

to wszystko prawda , ja tylko odnioslam ise do bycia Żydem z krwi , z urodzenia .