Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cogito_ergo sum

szkarlatyna

Polecane posty

Gość cogito_ergo sum

jak wyglądały u waszych dzieci objawy? chodzi mi zwłaszcza o umiejscowienie wysypki.

Gość mama sama w domu...
mój synek zachorował jak miał 1,5 roczku wysypka była na klatce piersiowej, brzuchu i nóżkach miał gorączkę. Dostał antybiotyk i lek do rozrabiana jako osłonowy do antybiotyku.

Gość cogito_ergo sum
up?

ale wysypka to dość późny objaw szkarlatyny na początku jest wysoka gorączka tak nawet do 40 stopni i taki charakterystyczny biały trójkąt wokół ust i nosa przy reszcie buzi czerwonej a najbardziej charakterystyczny jest mocno malinowy w kolorze język jeśli pierwszym objawem jest wysypka to na 90% nie szkarlatyna a ta wysypka na zdjęciu to już jakieś strupki są bardziej na pozostałość po ospie mi to wygląda albo uczulenie lepiej idz z tym do pediatry

hmmm z tym trójkątem na buzi to mogłam coś pomieszać bo równie dobrze może być na odwrót czerwony trójkąt przy bladej buzi nie pamiętam już za dokładnie bo dość dawno temu się szkarlatyną interesowałam bo u nas w mieście jakieś pół roku temu epidemia normalnie tego świństwa była i nas na szczęście ominęła bo leczy się to kupe czasu

Gość a ja ci powiem że
Patrzę na to foto..jeśłi ta wysypka swędzi to jest to raczej uczulenie a nie szkarlatyna

Takie strupki mają mieli moi po ospie wlaśnie. Moze to byla ospa? Też mieli przy niej wysoką gorączkę i kaszel bo powiklaniem bylo zapalenie pluc.

Gość a ja ci powiem że
A czy te ciemne punkty to sa strupki czy to jakies znamiona ?

Gość cogito_ergo sum
te ciemne to ślady po ospie właśnie, wy scherkocki ;) chodzi o to, że moja mała nie dawała ich smarować pudrem, więc w akcie desperacji wymazaliśmy ją całę wacikiem z pudrodermem. i pod ta paszką wylazło coś takiego - myślicie, że to może być z przesuszenia skóry?? smaruję teraz emolium i jest lepiej... a o szkarlatynę pytam, bo się jej boję...

Gość cogito_ergo sum
scherlocki miało być :D

Gość a ja ci powiem że
to pod pachą ? w takim razie to uczulenie . Miałam identyczne po lekach ...było szorstkie i suche jakbym tarką przejechała po skórze . Twoje dziecko brało jakis antybiotyk?

Gość cogito_ergo sum
nie, tylko ospę miała...

Gość cogito_ergo sum
dzięki za odzew w ogóle :) spróbuję, a jutro pogadam z doktorem ;)

Tez takie mialam i mlodzi też tylko na dloniach i nas pieklo strasznie. Dermatolog stwierdzila ze alergia i kazala cetaphilem smarować no i zniknęlo. Przejdź się do dermatologa ewentualnie jak masz dobrego to do pediatry a jak nie to nawilżaj to miejsce jakims balsamem aptecznym emolium, alerco czy cetaphil.

Gość mama sama w domu...
nie nie wyglądało jak to

Gość gość
Witam u mojego dziecka we wtorek stwierdzono szkarlatynę Stan podgorączkowy który minął po 1 dniu i wysypka najpierw twarz później brzuszek, nogi....Ogólne zachowanie nie odbiega od normy bawi się jak zdrowe dziecko. Lekarka stwierdziła "zawalone" gardło ale czy przy nim dziecko może przełykać? Moje dziecko je normalnie. ZOstał mu przepisany Amotaks i Clemastinum. Jutro poniedziałek więc przejdę się z nim do lekarza bo Pani doktor nawet nie kazała na wizytę kontrolną przychodzić ale nie powiedziała ile czasu mamy zostać w domu ;/ Lato fajna pogoda a dziecko musi się kisić w domu, pytanie tylko jak długo i czy to na pewno ta choroba ;/

Gość gość
zrób ASO bedziesz miała pewność ż eto szkarlatyna zresztą takie badanie i tak powinno się zrobić po tej chorobie

Gość gość
Czy ASO to badanie krwi? Lekarka nawet nie kazala przyjsc na kontrole co dla mnie jest absurdem! Dwuletnie dziecko w lecie chore :( Bylismy u niej we wtorek ale jak pójdę jutro to chyba dziecku nic sie nie stanie? Wysypka z policzkow zniknela z reszty ciala powoli blednie, do przychodni bisko wiec nie zrobie mu tym chyba krzywdy?

Gość gość
U mojego dziecka ostatnio lekarz stwierdził szkarlatyne. Ale po kilku dniach cos mi nie pasowalo i zrobiłam taki szybki wymaz z gardla na paciorkowca. Okazalo sie że go nie ma. Kolejny lekarz stwierdził ze to tylko lekka infekcja a wysypka jest alerigczna. Jesli ktos ma wątpliwości czy to napewno szkarlatyna to polecam te wymazy. Wynik jest w 10 minut a koszt to 20 zl.

Gość Nika gość
Mój syn miał stwierdzoną anginę, a potem dostał wysyłki na rączkach i miał bardzo czerwoną buzię i język, okazało się, że to szarlatana. Potem mu zeszła skóra z tych miejsc, gdzie miał tą wysypkę