Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

NicAnic

uwielbiam gotować..

Polecane posty

Gość gotuje bo lubię
ja tez lubie kapusniak,ale gotuje go niezdrowo,bo gotuje wywar na kosciach z zeberek i jarzynach.Jakos bez miesa mi nie smakuje:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje bo lubię
ja odkąd zaczęłam improwizować wpadam na całkiem niezłe pomysły.Poza tym szukam inspiracji w necie a potem sama modyfikuje pod rodzinkę. ?Nie mam problemu,o mojemu mezowi wszystko smakuje.czasem tylko mowi.ze dobre było ale zebym tego więcej nie gotowała;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gotuje bo lubie, przepis na babeczki sniadaniowe? teraz nie moge, ale postaram sie jak beda mogla. dlaczego mleko tylko 1,5% ?? co do cukinii, to uwielbiam w najprosszej postaci - plasterki (ale musi to byc mala cukinia wielkosci ogorka, bo te duze sa bez smaku) przysmazam na oliwie z maslem z dodatkiem soli i pieprzu. moze byc sama jako dodatek warzywny do posilku, albo na tej smaej patelni z delikatnym bialym filetem rybnym, lub krewetkami - wszystko zaleane odrobina smietany kremowki w ramach sosu i mozna sypna garsc kaparow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wywar z kosci wcale nie musi byc niezdrowy, byle nie za czesto i byle mieso bylo w miare zdrowe. no i nie musi byc tego duzo, byle dla smaku, jakies zeberko wedzone czy cus ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje bo lubię
podobno to 3,2 jest słabo przyswajalne.0% jest pozbawione tłuszczu a co za tym idzie nie przyswajamy witamin zawartych w mleku.Poza tym pesze jest to pasteryzowane na zimno niz na ciepło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kapuśniak też robię na żeberkach, nie wszystko da się zdrowo ugotować niestety :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje bo lubię
lepsze*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a tam, wy sie martwicie, ze kapusniak na zeberkach, a inni codziennie szamaja kostki rosolowe i inne wynalazki ;) naturalne jedzenie, to nic ze mieso z koscia i troche tluszczu, jest zdrowe! tylko wszystko w umiarkowanych ilosciach i mieso oraz tluszcz musza byc zbilansowane ogromem warzyw. a tego chyba w takim kapusniaku nie brakuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kapuśniak ze słodkiej kapusty: -kości z żeberek, ale może być inne - włoszczyzna - biała kapusta głowiasta, posiekana -natka pietruszki, świeża, posiekana dodawana na końcu jak ktoś lubi Kości gotuję w lekko osolonej wodzie, tak około pół h od zagotowania się wody, potem dodaję warzywa, gotuję kolejne pół h lub trochę dłużej, zależy od warzyw, dodaję też w tym czasie kapustę. Gotować do czasu zmięknięcia kapusty. Można dodać zasmażkę, ale ja nie dodaję, bo nie lubię. Doprawić solą, pieprzem (będzie leciutko ostra) i na koniec natkę pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co do tych procentow tluszczu w mleku, to ciekawe, dlaczego 3,2 jest zle przyswajalne... bo to i tam bardzo maly procent. co do 0% to wlasnie martwi mnie fakt, ze moje ulubione jogurty maja 0% (ulubione pod wzgledem smaku i jakosci) ... no ale moze wytworca z czasem przyjdzie po rozum do glowy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O i moje ulubione, choć nie jako danie obiadowe, ale na kanapki lub do naleśników. Mama przyniosła dwa lata temu przepis na domowy dżem dyniowo - jabłkowy z odrobiną aromatu pomarańczowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
super :) dynia to niesamowita kopalnia zdrowia :) ciagle sobie obiecuje, ze bede wiecej dyniowych rzeczy szamac, ale jakos mi nie wychodzi ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z tym, że dynię trzeba lubić, bo ma charakterystyczny smak. Ja, np. nie lubię kompotu z dyni, ale dżem już uwielbiam. W ogóle lubię domowe przetwory, wszelkie sałatki warzywne, pieczarki marynowane i w sosie pomidorowym, ogórki konserwowe z goździkiem, fasolki i inne cuda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robilam kiedys zupe z dyni na lekko slodko - z dzemem brzoskwiniowym :) wyszla pyszna , ale osobiscie nie przepadam za slodkim jedzeniem. przepis jest na blogu pt. "zielenina". dynia faktycznie ma smak taki jakby bez smaku ;) jak chyba z dyn najbardziej lubie makaronowa...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje bo lubię
próbowałąm robic zupe z dyni i jakos mi nie podeszła.Moze za duzo imbiru dodałam sama nie wiem.Kiedys ogladałam odcinek Ugotowanych i tam była podana zupa dyniowa z serem,wygladała smakowicie:) A tu program o mleku:) http://www.google.pl/search?q=wiem+co+jem+mleko&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje bo lubię
ogólnie bardzo polecam ten program:) Zaraz zajrze na blog Zielenina:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje bo lubię
a co powiecie o patelniach ceramicznych?CZtałam duzo dobrego na ten temat.Mam patelnie zepter,ale jedna to mało.Macie moze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ani ja :( do powazniejszych dan uzywam stalowej, do szybkich, w niezawysokiej temp. - teflonki ... ale jak sie skoncza, to juz nowych nie kupuje, przerzucam sie chyba tylko na stal :) ceramiczne faktycznie bardzo sobie chwala, ale ja chyba nawet na oczy nie widzialam jednego egzemplarza...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sarna s
patelnie ceramiczne super są :) nic się nie klei, podobnie jak do dobrej teflonowej. Dłuzej się nagrzewa i dłużej trzyma ciepło. Trzeba uważąć, bo jak zmniejszych gaz, to jeszcze chwilę utrzymuje temperaturę, dłuższej niz teflon ogólnie chwalę sobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
też używam teflonowej :) Teraz pochłonęłam sałatkę warzywną i pękam w szwach :p Czas na relaks, do jutra i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie jeździj codziennie na
Gotowane małże (mule) w białym winie, oliwie, bulionie rybnym, cebuli i pietruszce polane z roquefortem ze śmietaną i podawane z własnej roboty pieczywem czosnkowym. Na deser szybka tarta jabłkowa typu apfelwahe na wcześniej przygotowanym cieście własnej roboty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co preferujecie na podwieczorek ? oczywiście coś lekkiego, bo nie mam pomysłu..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×