Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość surowkowy potwor

*********** SUROWKI BEZ MAJONEZU *************

Polecane posty

Gość surowkowy potwor

Czesc dziewczyny 🖐️ zapraszam do wymiany przepisow na surowki ! pyszne, zdrowe, szybko sie je robi, sa dietetyczne :-) Bardzo prosze o przepisy BEZ MAJONEZU ! moje sprawdzone: 1.) zwykla z bialej kapusty szatkujemy kapuste, solimy, ugniatamy aby zmiekla i puscila troche soku, do tego marchewka, jablko, cebula, zielona pietruszka albo koperek, sok z cytryny, ew kilka kropel oliwy, przyprawy i duzoi pieprzu :-) 2.) najproszta z kiszonej kiszona kapuste szatkujemy, dodajem drobna strta marchewke, duzo startego jablka, drobnitko pokrojona cebule, do smaku iliwe i ew sok z cytryny, przypraw i znowu duzo pieprzu :-) Czekam na Wasze przepisy !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ewcia,,,*
świntucha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
bo duzo pipeprzu ? :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bardzo znany kucharz
te jabłka to pomyłka :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
mi smakuje z jablkami kazdy robi wg wlasnego uznania :-) dawaj lepszy przepis :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie dodawam jabułek
bo one zakwaszaja surowki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowa potworzyca
albo z tartego selera i marchewki, tez pyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja bardzo lubie
z czerwonej kapusty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
Czyzby nikt nie robil surowek ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja bardzo lubie
ja lubie surowki z majonezem , smietana, jogurtem, sosem salatkowym takich innych to jakos malo mam bo np kapusty kiszonej nie lubie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
to podaj jakies przepisy na takie ze smietana lub jogurtem ??? albo te jakie lubisz ? strasznie ciezko sie z Wami gada :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja bardzo lubie
ze smietana to robie np salate, mizerie, rzodkiewke, szczypiorek z jogurtem kapuste pekinska z sosem salatkowym tez kapuste pekinska, salate lodowa, salatke grecka z majonezem rzadko kiedy robie surówki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
no to rzeczwiscie sa super przepisy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja bardzo lubie
jeju nie sa super sa zwyczajne a jak chcesz czegos super to sama sobie poszukaj w google jest tego pelno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja bardzo lubie
no fakt super przepis to przepis na surówke z kiszonej kapusty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ciasny Wiesiek
Surówka holenderska 2-4 marchewki, 2 kalarepy, 1 ogórek, 4 pomidory, 1 pęczek rzodkiewek, łyżka zieleniny, 1 szklanka jogurtu, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, łyżka ketchupu, łyżka oleju Wszystkie jarzyny starannie umyć, marchewkę, kalarepę i ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jogurt lub śmietanę wymieszać z olejem, ketchupem i przyprawami. Jarzyny ułożyć w salaterce, polać sosem, posypać zieleniną, przybrać pomidorem. Surówka Polska z kapusty młodej 40 dag kapusty białej, cebula, ogórek, pół pęczka zielonego kopru, łyżeczka musztardy, 4 łyżki oleju lub pół szklanki śmietany, sól, pieprz Oczyszczoną z zewnętrznych, uszkodzonych liści kapustę poszatkować, lekko osolić, skropić kwasem cytrynowym. Cebulę i ogórek dość drobno pokroić, dodać do kapusty. Wsypać sporo posiekanego kopru, odrobinę pieprzu. Olej lub śmietanę wymieszać z musztardą, oblać surówkę, wymieszać. Surówka wieloowocowa z rumem 20 dag poziomek, 10 dag truskawek, 10 dag malin, 10 dag czarnych jagód, 5 dag konfitur wiśniowych, 8 dag cukru, cukier waniliowy 25 g rumu, 1 szklanka śmietany kremówki Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, włożyć do szklanych kompotierek lub szerokich kieliszków do szampana. Posypać cukrem i cukrem waniliowym, skropić rumem, obłożyć bitą śmietaną i udekorować konfiturami z wiśni. Surówka wykwintna 50 dag ogórków, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, 1 pomarańcza, 1/4 średniego melona, sok z 1/2 cytryny, cukier puder, sól, biały pieprz Ogórki umyć, obrać, przepołowić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Melon obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę lub wydrążyć łyżeczką kulki. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Ogórki i owoce przełożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać z oliwą i posypać orzechami. Surówka z buraczków 20 dag buraków, 10 dag jabłek, 1 łyżka startego chrzanu, 1/4 szklanki jogurtu, sok z cytryny, ocet, sól Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce, skrapiając sokiem z cytryny lub octem. Wymieszać z burakami, przyprawić do smaku.. 281.Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków 2-3 cebule, 2 kwaszone ogórki, łyżeczka musztardy, 2-3 łyżki oleju, sól, koperek Drobne cebule po obraniu i umyciu, kroić najpierw na połowy, a następnie każdą polówkę w poprzek, w cienkie krążki. Tak rozdrobnioną zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie (nie dłużej niż minutę) i po osączeniu wykładać do salaterki. Obrany ogórek kroić w cienkie krążki i łączyć z cebulą. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz olejem wymieszanym z musztardą, posypać koprem. Surówka z cykorii 1 4 cykorie, 2 owoce kiwi, 8 dag orzechów włoskich, 2 pojemniki jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. Cykorię oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy grubo posiekać. Jogurt przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Cykorię polać jogurtem i ułożyć na niej półplasterki kiwi. Surówkę posypać orzechami. Surówka z cykorii 2 2-3 cykorie, 1 kwaszony ogórek, 1 kwaśne jabłko, sól, cukier, 1 marchewka, 1/2 butelki śmietany, zielenina Cykorie oczyścić, odciąć piętkę, oddzielić liście, starannie opłukać, osączyć z wody, pokroić w kawałki o długości 1-2 cm i wymieszać ze śmietaną. Ogórek obrać, pokroić w paski. Jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć. Marchew wymyć, oskrobać, opłukać, rozdrobnić. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną. Surówka z kabaczka 30 dag kabaczka, 10 dag białych porzeczek, 4 łyżki posiekanego kopru, ocet, sól, pieprz, 1/2 szklanki jogurtu Kabaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć, usuwając nasiona razem z luźnym miąższem. Porzeczki umyć, przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z jogurtem. Przyprawić do smaku octem, solą i pieprzem, wymieszać z posiekanym koperkiem. Kabaczek pokroić lub zetrzeć na tarce. Wymieszać z przygotowanym sosem. Wyłożyć na salaterkę. Można dodać drobno posiekanego czosnku. Podawać do mięs, ryb i jaj. Surówka z kalarepy 3-4 szt. kalarepy, 2 jabłka, 1 kwaszony ogórek, 4 łyżki oleju, 1/2 butelki jogurtu lub kefiru, sól, cukier, zielenina Kalarepę i jabłka wymyć, obrać, opłukać, rozdrobnić i połączyć szybko z pozostałymi składnikami. Ogórek obrać i pokroić w paski, wymieszać z surówką, doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Surówka z kapusty 40 dag kapusty, 15 dag pomidorów, 2 jaja gotowane na twardo, 100 ml śmietany, zielenina, sól, pieprz, sok z cytryny Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z jajami, połączyć z kapustą, śmietaną i zieleniną. Surówka z marchwi i jabłek 3 marchewki, 3-4 kwaśne jabłka, sok z cytryny, sól, cukier Marchew wymyć dokładnie, jabłka umyć i obrać, usunąć pestki. Marchew i jabłka utrzeć grubo na tarce lub cieniutko posiekać. Na salaterce posolić, doprawić cukrem, skropić cytryną, wymieszać. Surówka z marchwi i ogórka 2 marchewki, cebula, 3 ogórki kiszone, jabłko, pęczek siekanego koperku pół żółtej papryki, 2 łyżki oliwy, kilka listków sałaty do ozdoby Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki, jabłko i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z ogórków odcisnąć sok. Warzywa wymieszać, dodać oliwę i koperek. Doprawić. Surówkę można podawać w przeciętych wzdłuż i wydrążonych ogórkach albo na liściach sałaty. Surówka z marchwi i selera 4 marchewki, 1 seler, 3 łyżki oleju sojowego lub oliwy, sok z cytryny, pęczek pietruszki, sól, pieprz Warzywa wypłukać, obrać, utrzeć na tarce lub drobno posiekać. Do oliwy dodać sok z cytryny, dodać do utartej marchwi i selera, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Surówka z marchwi z chrzanem 40 dag marchwi, 100 ml śmietany, 15 dag jabłek, 4 dag chrzanu, zielenina, sól, sok z cytryny Marchew umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, połączyć z marchewką, śmietaną, chrzanem i posiekaną zieleniną, doprawić. Surówka z melona z poziomkami 40 dag melona, 20 dag poziomek, 1 1/3 szklanki śmietanki, cukier Melon umyć obrać i pokrajać w dość drobne kawałki. Poziomki przebrać, odrzucając mało dojrzałe, opłukać, sączyć, usunąć szypułki. Ułożyć je w piramidkę na środku okrągłego, szklanego półmiska obłożyć kawałkami melona, posypać cukrem i polać śmietaną. Surówka z papryki po amatorsku 40 dag papryki, 100 ml śmietany, 25 dag bananów, 4 dag rodzynków, sól, pieprz, sok z cytryny Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Banany umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, rozdrobnić, włożyć do miksera, wlać śmietanę, włączyć mikser na 30 sek. Potem wymieszać z papryką, opłukanymi rodzynkami, doprawić. Surówka z patisonów 2 młode patisony (30-40 dag), 2 pomidory, 1 cebula (10 dag), 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki soku z cytryny, cukier i sól, Cebulę obrać, pokroic w kostkę. Pomidory umyć, osączyć i pokroić w ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z cytryny, posolić i posłodzić. Warzywa polać sosem i jeszcze raz wymieszać. Surówka z płatków owsianych i truskawek 5 dag płatków owsianych, 20 dag truskawek, 3 dag orzechów włoskich, 1/2 szklanki miodu, sok z cytryny, śmietana do dekoracji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
czy salata plus jogurt to caly pezepis? rzodkiewka plus jogurt to tez caly przepis ?? dodajesz czefos jeszce? czy jesz sam zielony szczypior polany jogurtem ??? dlatego pytam o przepisy japierdole :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
Wiesiek ! wielkie dzieki ! :-D to rozumiem :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
surowka z bananow i papryki mnie rozwalila :-) nigd ynie slyszalam oi takim polaczeniu :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość surowkowy potwor
marchew z chrzanem tez brzmi dobrze.... akurat mam w domu swiezy korzen chrzanu :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×