Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pittttoooowwwaaaaa

PROBLEM Z PITEM

Polecane posty

Gość pittttoooowwwaaaaa

pracowałam ujednego pracodawcy na umowe zlecenia przez pewna czesc roku, potem pracodawca zmienił nazwe firmy dostałam 2 pity gdzie koszty uzuskania przychodu wynosza łacznie 2800 zł w ustawie cos pisza o limicie 2002 zł ale jak sie ma kilka umów z tym samym pracodawcą lub lub z roznymi jak mam sie rozliczyc??? wpisac rzeczywiste koszty czy trzymac sie tego limitu??? jesli limitu to w picie 11 jest błąd ale księgowa z firmy powiedziała mi, ze tak ma byc i co mam zrobic\???? pomocy

Gość stonoga dwunoga
nie czepiać się księgowych. Koszty z um. zlec wynoszą 20%, limit nie dotyczy tych kosztów. WPisać tak jak księgowa podała.

Gość pittttoooowwwaaaaa
no tak na umowe zlecenie

umowa zlecenie - to działalność wykonywana osobiście i wpisujesz ją w picie 37 w pozycji 45 a koszty 46 w kwocie jaką masz na picie 11 ( nie ma tu limitów - koszty stanowią 20 %)

Gość pittttoooowwwaaaaa
no ok ale dzwoniłam własnie do urzedu skarbowego i powiedzieli mi ze mam sie trzymac limitu a do stosunku pracy jest inny limit jakies 1300 z hakiem

Gość pittttoooowwwaaaaa
własnie sama juz nie wiem co robic mam 2 pity oba na umowe zlecenie gdzie koszty wynoszą około 2800 a mii w urzedzie powiedzieli ze mam sie trzymac limity 2002 zł

Gość pittttoooowwwaaaaa
tak mówiłam, ze umowa zlecenia

Gość jdhjhfeufegfydgfdh
piszą Ci dziewczyny ze umowa zlecenie nie jest stosunkiem pracy a ty wyskakujesz z limitem kosztow dla stosunku pracy. Albo w urzędzie nie powiedziałaś że to były umowy zlecenia albo sama coś mieszasz.

2002 to koszty z tytułu więcej niż jednego stosunku pracy w tym samym czasie a ty ponadto napisałaś, że umowy się nie pokrywały :)

Gość pittttoooowwwaaaaa
no jaka prowokacja?? nie pokrywały sie moze tam w urzedzie zrozumieli ze sie pokrywają czyli nie ma na umowe zlecenia limitów? ok dzieki

Gość gabzzbhsbzxcbsabvbzxbz
Kwoty uzyskania przychodu według źródeł przychodu 111 zł 25 gr za miesiąc (w roku nie więcej niż 1 335 zł) jedno źródło przychodu W roku nie więcej niż 2005 zł 05 gr więcej niż jedno źródło przychodu w roku podatkowym 139 zł 06 gr miesięcznie (w roku nie więcej niż 1668 zł 72 gr praca poza miejscem zamieszkania bez podatku za rozłąkę W roku nie więcej niż 2 502 zł 56 gr praca poza miejscem zamieszkania z wielu źródeł bądź jeżeli mieszka poza miejscem zamieszkania. WYJĄTKIEM!!!! są tutaj stawki procentowe kosztów uzyskania dochodu dla pracujących na umowę o dzieło i zlecenie, które niezmiennie wynoszą 20 % i 50 % od przychodów potrąconych o podatek. 20 % obowiązuje, jeżeli jest to zwykła umowa o dzieło, 50 % kwoty uzyskania przychodu jeżeli podatnik pracuje na umowę o dzieło z przeniesieniem praw autorskich.

Gość pittttoooowwwaaaaa
no to jak mam to wreszcie rozliczyc??? bo juz nic nie wiem