Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ptyzia

antykoncepcja po ślubie

Polecane posty

Witajcie, niedługo wychodzę za mąż i ze względu na to, że bierzemy ślub kościelny, zaprzestaliśmy uprawiać seks jakieś 3 miesiące przed naszym weselem. Ale zastanawiam się właśnie nad tym jak katoliczki zabezpieczają się przed ciążą po ślubie ? U mnie jest niestety tak że nie mogę stosować NMPR i mam dość duży problem co robić, a nie chcę mieć dziecka od razu po ślubie. Może coś podpowiecie, opowiecie jak to jest u was mężatek - katoliczek?

Gość i myślisz że będziesz jakaś
czyściejsza,nieskazitelna nie uprawiając sexu przez 3 mies?? Ale ty masz pomysły!!I tak i tak jesteś już brudna bo uprawiałaś sex.To ci nic nie pomoże!!

Gość ales ty jestesss
glupia jak but:O

Umiesz czytac ze zrozumieniem? pytam o metody antykoncepcji po slubie a nie o opinie na temat mojej czystosci.

Gość ales ty jestesss
chyba gumki i tabletki ewentulanie jakas spirala albo stosunek przwerywany chodz to zadna metoda ostania opcja nie uprawiax sexu:D a ty co bys chciala??????????:O

pytam o to jak praktykujące katoliczki zapobiegają ciąży w przypadku gdy nie mogą stosowac NMPR !!!

Gość ales ty jestesss
wyzej ci napisalam jak:O:D

Gość \kuma kumataaa
cos malo kumata jestes autorko

Innych opcji nie ma jak napisała ales ty jestesss. Najprostszym po katolicku nie uprawiać sexu bo kościół zabrania przecież stosowania zabezpieczeń skoro nie chcesz dziecka.

Gość ehhhh1
Zgadzam się z i 'myśłisz że będziesz jakaś' Najlepeij nie uprawiaj seksu

Gość ehhhh1
Zgadzam się z i 'myśłisz że będziesz jakaś' Najlepeij nie uprawiaj seksu

Gość a dlaczego
nie mozesz stosowac NMPR???

Gość Skoro
niedługo wychodzisz za mąż to napewno chodziłaś na nauki przed-małżeńskie, tam mówią o metodach jakie może stosować katoliczka, nie wspominali czasem o metodzie klendarzyka małżeńskiego ?

Ale ona z niewyjaśnionych przyczyn nie może stosować kalendarzyka!!

Gość ona65441646452
Kobieto, ale Ty jesteś żałosna.... Uprawiałaś seks przed ślubem i jakoś nie miałaś problemu z tym ani z zabezpieczeniem, bierzesz ślub kościelny i nagle robisz z siebie wielką katoliczkę.... Nie wierzę, że można być taką idiotką!

Gość lIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
o matko co tak na nia najezdzacie?:O grzeszyla przed slubem, ale chce sie zmienic, to sie chwali, zawziete malpy tu siedza same :O autorko nie wiem jak inaczej mozesz uniknac ciazy, czemu NMPR odpadaja?

Gość ona65441646452
bo to się nazywa HIPOKRYZJA!

Gość miśkalka
jak ja byłam akurat na naukach to mówiono nam żeby kalendarzyka nie stosować bo jest zawodny, tylko tłumaczono nam metody objawowo-termiczne. Także mówiono nam o wszelkich wspomagaczach typu cyklotest, Ladycomp które można stosować. Ja stosuję te metody od ponad 4 lat i nie jest to jakoś specjalnie trudne. Właśnie dlaczego nie możesz stosować metod naturalnych?

Gość edabrowsa1983
stosujemy teraz z mężem objawowo - termiczną, plus zalecenia od lekazra,a le my staramy sie o dziecko. chociaz zdecydowalismy sie uzywac NMPR do konca, nie chcemy hormonów ani gumek itp.

Autorka nie jest przecież katoliczką. :o Nie mylcie kalendarzyka z NMPR. 🖐️ Według kościoła nie ma kobiet, które nie mogą korzystać z NMPR. Jak mają chorobę związaną z hormonami to hormonami leczyć się nie mogą. :classic_cool: :D

Gość shocked.
Pójdź do giną lepiej. Nie przejmuj sie , na kafe to tylko żałośni ludzie siedzą. Ja tu bardzo rzadko przebywam. Nie jestes zalosna. Kazdy uprawia seks, nawet księża. To nic zlego. Tu na kafe nikt nie jest obiektywny wiec Autorko niej to na uwadze! tu zle ludzie głównie doradzają z tego boj widze

Gość bialamasajka
Ja stosuję nmpr. Używam cyclotestu więc jest prościej. Ale jeśli nie możesz to nie będę Cię namawiać, bo nie znam przyczyny. Niestety nie ma innych metod dozwolonych przez kościół

typowy polski katolicyzm - przed slubem sex- potem niby ze swieta - K K dopuszcza tylko nmpr - wiec bedziesz miala 10 dzieci . W jakim celu ten slub koscielny skoro ,nie przestrzegasz zasad bycia katoliczk . Popros ginekologa o spirale , lub tabletki i nie rob scen .

Gość Sikoreczka z pudełeczka
katoliczka trzyma cnote do slubu. Ty nie jestes autorko katoliczka jesli nie przestrzegasz zasad katollicyzmu. Mamy XXI wiek idz do gina to Ci do radzi najlepiej jak się zamęczyc skoro taka religijna jestes. Nie chcesz antykoncepcji to jej nie stosuj. I pewnie wpadniesz szybko

Gość Sikoreczka z pudełeczka
jak mona byc tak mlodym i tak glupim. Zeby w tych czasach nie chciec sie zabezpieczac no ja pitole. Religia zakazuje anty. wiec albo przerywany albo zero seksu. Albo zrob z siebie krowe i płódź dzieci i niech Twoj Bog je ma w opiece kiedy nie bedziemiala im co do gęby wsadzic

Gość kjbdcvkjbv
Przerywany też jest grzechem :D

jeśli jesteś katoliczką to tylko naturalne planowanie rodziny inne zabezpieczania są grzechem ale skoro i tak już współżyłaś to te 3 miesiące nic ci nie da wstrzymaj sie po spowiedzi do dnia ślubu