Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudik125

wyprawka dla dziecka??

Polecane posty

Gość klaudik125

Czy ktos moglby mi pomoc skompletowac cala wyprawke.. Bo w internecie poprostu jest tego tyle na blogach ze juz sama niewiem co..

Gość litości przestańcie zakładać
wciąż te same durne tematy!!!!!!!!! użyj wyszukiwarki, odrzuć to, co wyda ci się niepotrzebne albo na co cię nie stać i masz wyprawkę :O

Gość ja mniej wiecej korzystałam
z takiej : 1. WYPRAWKA UBRANIOWA W każdej podstawowej wyprawce noworodka powinny znaleźć się ubranka w rozmiarze 56 takie jak: koszulki niemowlęce bawełniane 3 4 szt zapinane kopertowo na napki lub wiązane za pomocą troczków. Koszulki polecane są na pierwsze tygodnie życia, kiedy pępuszek jest jeszcze niezagojony. body niemowlęce bawełniane 5 szt bez względu na porę roku kupujemy body zarówno z długim jak i krótkim rękawem lub na te ramiączkach. Body świetnie sprawdzają się przy codziennej pielęgnacji i zmianie pieluszek. kaftaniki bawełniane 5 szt zapinane na napki lub na guziczki, kopertowo lub tradycyjnie. Pamiętajmy, iż Maleństwo często ulewa i zmiana kaftaników odbywa się dość często. śpioszki bawełniane 5 szt najlepsze, gdy są rozpinane w kroku na napki, co zdecydowanie ułatwia sprawne i dość szybkie przewinięcie Maleństwa. pajacyki bawełniane 3 szt (śpiochy z rękawkami i nogawkami) bardzo lubiane i popularne wśród mam, idealne do spania. pajacyki welurowe lub polarkowe 2 szt kupowane opcjonalnie do pory roku, świetnie sprawdzają się jako ubranie wierzchnie na spacer skarpetki bawełniane 4 szt przydadzą się zarówno w miesiącach letnich, jako lekkie okrycie maleńkich stópek, ale także w porze chłodniejszej jako dodatkowa warstwa, zakładana na śpioszki, pajacyk lub rajstopki. Pamiętajmy, iż stópki noworodka wychładzają się bardzo szybko. sweterki 2 szt lub 2 cieplejsze bluzeczki z długim rękawkiem opcjonalnie do pory roku spodnie 1 szt - bawełniane, z miękką, rozciągliwą gumeczką, grubość opcjonalna do pory roku. półśpioszki 3 szt bardzo praktyczne ubranko dla początkujących mam, łatwe do założenia dziecku. rękawiczki bawełniane, tzw. drapki 2 szt chronią Maleństwo przed bolesnym zadrapaniem długimi paznokietkami czapeczki bawełniane 3 szt niezbędne do założenia dziecku po kąpieli lub na chłodniejszy dzień. Najlepiej, gdy są wiązane, gdyż nie zsuwają się Maleństwu. czapeczki na dwór 2 szt grubość dopasowana do pory roku kombinezon 1szt na sezon jesień, zima, wczesna wiosna 2. WYPRAWKA - AKCESORIA DO HIGIENY PIELĘGNACYJNEJ Sprzęty i akcesoria składające się na w/w wyprawkę to: pieluszki jednorazowe typu Pampers początkowo, zaraz po porodzie Maluszek zużywa ich dość dużo, bo około 10-12 dziennie pieluszki tetrowe ok 40-50 szt gdy rodzice decydują się na korzystanie z tzw. tetry, rezygnując tym samym z korzystania z pampersów majteczki ceratkowo-bawełniane jeśli zdecydujecie się na tetrę pieluszki flanelowe 5szt idealne po kąpieli, do położenia na przewijak, świetnie sprawdzają się także podczas wizyty u lekarza pieluszki tetrowe 10-15szt niezbędne w pierwszych miesiącach, gdy Maleństwo dużo ulewa, jako zabezpieczenie przed zabrudzeniem rożka, pościeli, ale także ubrań rodziców. Świetnie sprawdzają się także przy karmieniu. chusteczki nawilżane do pielęgnacji 2 opakowania ilość zużywanych chusteczek zmienia się, jednak będziecie potrzebować ich przez cały okres, do momentu, gdy Wasza Pociecha nie usiądzie na nocnik. kosmetyki przeciw odparzeniom używane przy każdej zmianie pieluszki Maluszka przewijak miękki na komodę (ceratkowy lub bawełniany) lub usztywniany zakładany na łóżeczko okrycia kąpielowe z kapturkiem 2 szt lepiej kupić takie o większych wymiarach, gdyż posłużą dziecku nieco dłużej wanienka do kąpieli lub regał kąpielowy (w zestawie wanienka, przewijak, liczne pojemniczki oraz praktyczne półeczki na akcesoria) mata antypoślizgowa do wanienki lub wkład gąbkowy myjki kąpielowe 2 szt waciki bawełniane do przemywania buzi i oczu dziecka nożyczki dla niemowląt lub cążki szczoteczka do włosów z miękkiego włosia niezwykle istotna zwłaszcza po kąpieli, ale także do delikatnego wyczesywania w przypadku ciemieniuchy termometr do mierzenia temperatury wody termometr do pomiaru temperatury ciała mydełko dziecięce lub kosmetyki do kąpieli oliwka dla niemowląt polecana zwłaszcza na początku, gdy skóra niemowlęcia jest często sucha i łuszczy się waciki do pielęgnacji uszu, idealnie sprawdzają się także przy pielęgnacji pępka aspirator do noska pojemnik na brudną bieliznę ważne jest by bieliznę niemowlęcą nie wkładać razem z brudną odzieżą dzieci starszych lub też dorosłych 3. WYPRAWKA - SEN DZIECKA Jak wiadomo przesypiamy 1/3 część naszego życia, a nasze nowonarodzone Maleństwa połowę swojego dzieciństwa, dlatego tak ważna jest dobra jakość produktów związanych ze spaniem. Aby zapewnić spokojny sen swojemu Dziecku, będziecie potrzebowali dla niego takich artykułów jak: łóżeczko powinno mieć regulowane dno, a także wyjmowane szczebelki, aby starsze dziecko mogło samo wejść i wyjść z łóżeczka. Coraz częściej rodzice decydują się na duże kosze wiklinowe na kółkach (wyglądem przypominające wózek, ale znacznie większe), które idealnie sprawdzają się przez pierwszy rok dziecka, gdyż można z nimi przemieszczać się po całym domu, dzięki czemu Maleństwo jest zawsze blisko nas. materac do łóżeczka najlepiej wybierać jak najbardziej twardy. Bardzo dużą popularnością i dobrymi opiniami wśród rodziców i pediatrów cieszą się te z dodatkiem kokosa oraz gryki. prześcieradło do łóżeczka 3szt frotte lub jearsey rożek niemowlęcy 2 szt niezbędny przez pierwsze miesiące Maleństwa. To właśnie w nim Twój Skarbek czuje się bezpiecznie i pewnie. kocyki 2 szt sprawdzają się zarówno w domu, ale także na spacerze w wózku czy też w samochodzie do przykrycia Maleństwa w foteliku komplet pościeli 2-3 szt w skład kompletu powinna wchodzić poszewka na podusię, poszwa na kołderkę, ochraniacz na szczebelki. Niezmiernie ważny jest ochraniacz, gdyż zabezpiecza delikatną główkę Maleństwa przed ewentualnym uderzeniem o szczebelki. niania elektroniczna coraz częściej używana i polecana przez rodziców, przydatna zwłaszcza w dużym domu lub piętrowym mieszkaniu. Dzięki niej rodzice na bieżąco będą mogli kontrolować swoje Maleństwo. monitor oddechu polecany zwłaszcza dla dzieci określanych jako wcześniaki, ale także świetnie sprawdza się u dzieci, którym zaleca się spanie na brzuszku 4. WYPRAWKA - KARMIENIE Podstawowa wyprawka z tej grupy, która będzie potrzebna w pierwszych miesiącach życia zróżnicowana jest ze względu na sposób karmienia niemowlęcia. Karmienie można podzielić na dwie grupy: karmienie naturalne oraz karmienie butelką. Produkty, których będziecie potrzebowali ze względu na rodzaj karmienia różnią się od siebie. Przy karmieniu naturalnym niezbędne są takie artykuły jak: poduszka do karmienia ułatwia prawidłowe ułożenie dziecka podczas karmienia, pozwala mamie na rozluźnienie ramion, pleców i karku. Poduszka idealnie sprawdza się także podczas nauki siadania Twojej Pociechy jako zabezpieczenie i asekuracja. laktator, odciągacz pokarmu kobiecy niezbędnik podczas całego okresu laktacyjnego. Potrzebny już nawet w szpitalu, kiedy zaczyna się nawał mleczny. Tutaj warto zainwestować i wybrać sprawdzony, a także polecany przez inne mamy laktator. Przy karmieniu butelką niezbędne są takie artykuły jak: butelki ze smoczkiem o małym przepływie 2-4 szt na początku wystarczą butelki o max pojemności 135 ml termoopakowanie na butelki do utrzymania właściwej temperatury przygotowanej mieszanki mlecznej podgrzewacz do pokarmu nieoceniony przy codziennym karmieniu. Kierując się zakupem, wybierajmy taki, w którym mieszczą się różne rodzaje butelek szczotki do czyszczenia butelek i smoczków niezmiernie ważne przy zachowaniu szczególnej higieny używanych zarówno butelek jak i smoczków sterylizator pozwoli na skuteczne i szybkie wysterylizowanie butelek oraz innych akcesoriów niemowlęcych 5. WYPRAWKA - PODRÓŻ NIEMOWLĘCIA Bez względu na to jak długi dystans będziecie pokonywać ze swoim dzieckiem poza domem, będziecie potrzebowali kilku niezbędników tj.: fotelik samochodowy tzw. kubełkowy, przeznaczony dla najmłodszych dzieci od niemowlęcia do ok 13 kg wagi. Najważniejszą rzeczą jest by był nowy atestowany, a jeśli używany, to tylko ze znajomego źródła. W przeciwnym razie nie będziemy mieli pewności czy nie był np. powypadkowy. wózek początkowo głęboki (tzw. gondolowy) lub też tzw. 3w1. Jeśli chodzi o wózek, to zdania są podzielone. Jedni rodzice są zwolennikami wózków gondolowych, a dopiero potem spacerowych, inni zaś od razu kupują wózki spacerowe jedynie z wkładką, która służy także jako nosidełko. pościel do wózka 2 szt ważne by była bawełniana, miła i przyjemna w dotyku śpiworek do wózka zwłaszcza na sezon, jesień, zima, wczesna wiosna. Z pewnością ogrzeje Twoje Maleństwo na spacerze nosidełko lub chusta bardzo popularne wśród aktywnych rodziców, którzy chętnie zabierają ze sobą swoje Maleństwa

Gość Ta lista jest sprzed 20 lat!!!
Nie wzoruj się na niej!!! Są tam dziesiątki zbędnych i niepraktycznych pozycji i jest bardzo nieprofesjonalnie napisana.

Gość nie wiem co na tej liscie
jest sprzed 20 lat bo jak patrzyłam na inne wyprawki to ilosciowo jest tego o wiele wiecej! porównywałam z innymi i praktycznie wszystko sie powtarzało.

DLA DZIECKA DO DOMU najlepiej przygotuj sobie kilka kompletow ubranek zebys nie musiala codziennie prac.np body plus pajacyk ewentualnie czapeczka( ja w domu juz nie wkladalam),mysle ze rozmiar 56 bo 5o to po tyg bedzie za male .skarpetki na raczki i nozki,pieluchy tetrowe ok 10 szt ( przydadza sie po kapieli i do podkladania pod buzie przy jedzeniu),nozyczki do paznokci ,szczoteczke do wloskow,kocyk lub rozek,olwke ale tylko wtedy jesli nie dajesz do kapieli natluszczajacych plynow np emolium,plyn do kapieli,do pepuszka ja uzywalam z apteki takie nasaczonespirytusem waciki ,oprocz tego wiadomo pieluchy rozm 1,2 ,chusteczki do pupki,lozeczko ,posciel chociaz ja bym nie inwestowala na twoim miejscu w jakies super komplety.i tak dziecko spi bez poduszki ,ja kolderka nie nakrywalam tylko spiworek do spania aby przyzwyczjac od malutkiego.moja corka ma pol roku i wkladam pizamke i wlasnie spiworek i nie boje sie ze w nocy koldre na glowe naciagnie.na spacer wloz na body pajacyk plus sweterk albo cienki kombinezon jesienia lub nakryj tylko czyms cienkim latem.przede wszystkim nie przegrzewac!!!dziecko ma miec tylko 1 warstwe ubran niz my!!! DO SZPITALA DLA DZIECKA 3 komplety ubranek takich jak pisalam do domu,3 pieluchy tetrowe,chusteczki.w warszawie nie kaza brac zadnych kosmetykow do szpitala,zreszta i tak dopiero na 2 dzien kapia,pieluchy ale tez nie ogromna paka bo w szpitalu malo dziecko zuzyje kupka dopiero na 2 dzien. DO SZPITALA DLA MAMY 1 koszula krotka na porod najlepiej taka ktora bez zalu wyrzucisz.3 koszule na kazdy dzien,skarpetki i szlafrok bo nawet jesli urodzisz latem to organizm jest zmeczony porodem i utrata krwi i jest zimno,majtki siateczkowe min 3 pary jak sie zabrudza wyrzucisz,podklady poprodowe tez min 2 paczki,woda do picia bo moga nie dac a nie wiadomo jak szybko urodzisz,gumka do wlosow,recznik najlepiej 2, mozesz wziasc szampon,jakies delikatne mydelko lub plyn do mycia dla kobiet po porodzie. oprocz tego butelke mozesz kupic ja mialam avent 125 ml ze smoczkiem 0.mam nadzieje ze pomoglam :)

Gość Pewnie dlatego, że
porównywałaś ją z innymi listami sprzed 15-20 lat.

Gość mlodamamuśka
to i ja sie dołaczam do pytania o wyprawkę i najlepiej jakby napisały cos mamy które maja juz to za soba bo one najlepiej wiedza co im było potrzebne a co nie?

Gość Flegusia76
Na pewno nie obędzie się bez wanienki, ja ogólnie z doświadczenia polecam regał kąpielowy, możesz go spokojnie postawić w pokoju. Jest dużo praktyczniejszy niż zwykła wanienka. W takim regale masz wanienkę, komodę na rzeczy, no i przewijak - dla mnie to było super wyjście. Zobacz chociażby ten: http://mebledladziecka.com.pl/regaly-do-pielegnacji-niemowlat/406-ella-komoda-kapielowa-regal-do-przewijania.html Teraz co prawda córcia już dawno z niego wyrosła, ale trzymam go dla drugiego dzidziusia. Kto wie, może kiedyś się jeszcze przyda... :)

Gość marczenta
Generalnie jest dosyć drogo - żeby wyjść na tym wszystkim przyzwoicie, potrzebne trochę czasu na szukanie. Jest taki sklep o nazwie mapetszop, pod adresem - http://www.mapetszop.pl rzucają czasami ciekawe promocje - można coś ustrzelić znacznie taniej.

Gość Pola1984
Ja polecam kompletowanie wyprawki w jednym sklepie. Można liczyć na fajny rabat. Odkładaliśmy z mężem co miesiąc pieniążki. Zdecydowałam się na zakupy w www.happymothers.org i nie żałuję. Produkty są z wyższej półki, ale ich wykonanie jest rewelacyjne. Polecam bardzo łóżeczka.

Gość onabezogona29
Rodziłam w lipcu, jak ktos potrzebuje się poradzić co i w jakich ilościach kupić to piszcie :)

Gość padłam
ja pierwszą wyprawkę zrobiłam wielką, rozmiar 62 jeśli o ciuszki chodzi, teraz jesteśmy na 68 i wiem co mi potrzebne, po 2 każdej kobiecie pasuje co innego, jedne nie używają przewijaka tego na łóżeczko i sobie chwalą a ja nie wyobrażam sobie zmiany pieluchy bez tego przewijaka,

Gość gość
Cześć dziewczyny, pewnie podobnie jak ja wiele z Was ma dylemat co dla naszego maleństwa wybrać i kupić na wyprawkę. Chciałam się z Wami podzielić fajnym sklepem w bardzo fajnych cenach. Polecam Wam kinderswiat.pl Może komuś się przyda - sprawdzone:) Joasia:)

Gość gość
Polecam niezbędne gadżety dla przedszkolaków w sklepie http://akpolbaby.pl/pl/ Mają fajne promocje cenowe i spory wybór artykułów dziecięcych, ale znajdzie się tez coś dla mam.

Gość gość
Najczęściej korzystam z oferty, którą znajdziesz tutaj www.CuddlyZOO.pl . Właśnie w tym sklepie internetowym nabyłam całe wyposażenie do łóżeczka mojego bobasa. Mają fajne i otulacze dla niemowląt , śpiworki i wiele przydatnych akcesoriów. Szybko realizują zamówienie, mają towar wysokiej jakości i można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. Sprawdziłam osobiście i polecam!

Gość gość
zajrzyj na stronę hurtowni http://www.aico.com.pl/ - tam jest bardzo duży wybór potrzebnych rzeczy dla noworodka. Zarówno do szpitala, jak i do domu. Zerknij bo są do tego świetne ceny.

Twój maluch podczas kąpieli chodzi po wannie, a Ty obawiasz się, że się pośliźnie. Zainwestuj w matę antypoślizgową z przyssawkami. Proponuję tę z firmy Canpol z kolorowymi kaczuszkami, która dostępna jest na stronie internetowej sklepu CoZaCena - http://www.cozacena.pl .

Gość gość
Nam się udało ostatnio kupić już wszystko, jako ostatni zamówiliśmy materacyk sensitive ms 11, z protektorem przeciwko roztoczom. I ma te takie wyjmowane wkłady do mrożenia w zamrażalniku

Gość gość
My w sporej mierze robiliśmy wyprawkę w internecie, na przykład materac na http://materacyk.pl/ zamawialiśmy :) sporo rzeczy też kupiła nam rodzina

Gość gość
Ja kupowałam potrzbene rzeczy dla dziecka i siebie tez w http://aico.com.pl/ - sa dobrej jakosci i sprawdzaja sie naprawde doskonale. Bardzo polecam te produkty!