Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malkas

odchudzanie bez przerwy

Polecane posty

Gość malkas

Witajcie, chciałam się doradzić w pewnej sprawie. Otóż w ubiegłym roku miałam pewien przykry incydent, zakończony pobytem w szpitalu. Podczas tego pobytu, ze względu na ciągłe kroplówki i inne takie, schudłam aż 7 kg. A że zawsze byłam troszkę grubsza (nie jakoś super gruba, ale też nie szczupła), to bardzo się ucieszyłam i starałam się pilnować tej wagi. Zaczełam więc stosować takie główne zalecenia pierwszej fazy diety Dukana (niezbyt ściśle, nie tak rygorystycznie - raczej wybiórczo) i przez pewien czas, kosztem wielkich wyrzeczeń nawet mi się to udawało. Ale przyszła jesień i apetyt się trochę wzmógł. Kiedy waga podskoczyła, szybko starałam się ją zbić stosując już I fazę Dukana dokładnie według jej zaleceń. Ale waga spadała albo bardzo, bardzo powoli, albo wcale. Niedawno udało mi się w końcu zrzucić dzięki Dukanowi 2 kg, ale teraz waga znowu stanęła, a ja już czuję, że nie dam rady dłużej pociągnąć diet. Czuję, że mój organizm jest już wykończony ograniczeniami. I kurcze, no, też bym chciała zjeść z czystym sumieniem kawałek placka, napić się gorącej czekolady, czy skusić się na jakiś słodycz, bez patrzenia z przestrachem na wagę... Co robić?

Gość 32896478396547896728
a ćwiczonka są ?

Gość Odchudzaczka890
Proponuję nie stosować żadnej konkretnej diety tylko zmienić nawyki żywieniowe czyli ograniczyć lub wykluczyć makarony, ryż biały, jasne pieczywo, słodycze, kaloryczne produkty. Na google czy w każdej innej wyszukiwarce możesz wpisać nazwę produktu i kcal / indeks glikemiczny ( im mniejszy tym więcej możesz tego zjeść). Do tego dołącz ćwiczenia, chociaż pół godzinki dziennie ( możesz ćwiczyć w domu). Licz kalorie np max 1200-1300 plus ćwiczenia. Nie jedz po 18-19 ( najlepiej nie jedz 4 godziny przed snem). Konkretne diety nie są za fajne bo szybko się nudzą, kusi Cie ciacho? zjedz ale jeden mały kawałek , raz na jakiś czas. Powodzenia :)

Gość malkas
Problem w tym, że ja nie jem nawet 1000 kcal dzienie. może tak z 800... i to w dodatku najczęściej tak, że jem wielkie śniadanie, a potem już nic do końca dnia. Wiem, tutaj zmiana nawyków wydaje się radą oczywistą...tylko że boję się przytycia.

Gość malkas
a co do pieczywa, ryżu i makaronów, to absolutnie tego nie jadam. jem to, co jest dozwolone w I fazie Dukana. I nie mam pojęcia, jak wrócić do jakiejś normalnej, zdrowszej diety, kiedy nauczyłam swój organizm tego, że dostarczam mu mniej więcej tylko 800 kcal dziennie...

Gość malkas
I jak przestawić organizm z jednego wielkiego posiłku na kilka małych? bo to wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje...

Gość lilijanka
a ten pobyt w szpitalu , byl po jakiejs diecie? tzn zwiazany z dieta?

Gość dukan jest niezdrowy
przy nim trzeba dużo pić wody najlepiej niegazowane i nisko sodowej min 2 litry :( od kroplówek zawsze się chudnie nawet jak człowiek nie ma za bardzo z czego to ta waga poleci , nie wiem może się odwadnia też .najlepiej chyba liczyć te kalorie czyli trzymać dietę 1000 kcal nie mniej i się ruszać, to na pewno nie odbije się na zdrowiu

Gość malkas
nie, nie. przed szpitalem nie stosowałam żadnych diet. Napisałam o nim dlatego, że będąc tam byłam praktycznie na sześciodniowej głodówce (tzn. na samych kroplówkach)

Gość lilijanka
myslaalm ze przesadzials z jakas rygorystyczna dieta i wylądowałaś w szpitalu

Gość podchodzisz niewłaściwie
zbyt restrykcyjnie. Pamiętaj, że odchudzanie to długotrwały proces (jeżeli masz dużą nadwagę) i wymaga tego abyś się w nim nie męczyła, a przede wszystkim dostarczała wszystkie potrzebne substancje odżywcze i to w odpowiednich ilościach (oblicz sobie PPM to podstawa, jak będziesz jadła mniej kalorii to organizm będzie spowalniać, może dlatego twoja waga stoi w miejscu). Nie neguj pieczywa czy makaronu (oczywiście nie mówimy tu o ogromnych dawkach). Grahamka z szynką drobiową to bardzo dobry posiłek na przykład. Ugotowany makaron ma 120 kcal w 100 gramach czyli tyle co jogurt. Jedź 5 posiłków dziennie, najlepiej co 3 godziny (bywa różnie, ale grunt, żeby nie było zbyt dużych przerw na przykład 7 godzin, a potem 2 godziny i 2 godziny). Koniecznie śniadanie, a ostatni posiłek tak koło 18-20 (4 godziny przed snem). Te wszystkie chęci na placki czy czekoladę będą coraz mniejsze wraz ze zmienianiem nawyków i wprowadzaniem zdrowej diety, aż sama będziesz wybierała co chcesz jeść i w jakich ilościach. Co do dukana to nie jest to dobra dieta, owszem chudnie się, ale podobne efekty będziesz miała po prostu zwiększając ilość białka w diecie (kurczak, indyk, chude ryby, wołowina). A tak poza tym pamiętaj, że to nie jest jakiś obóz szkoleniowy, zjedz czasami coś słodkiego albo co lubisz, nawet w ciągu dnia, ale pilnuj kalorii. Unikaj jednak zupek chińskich, bo zawierają glutaminian, który bardzo pobudza łaknienie i na samej zupce się nie skończy. No i ćwiczenia, ale nie na zasadzie, ćwiczę godzinę spalę 100 kalorii. Nie o to w nich chodzi, ale o przyspieszenie metabolizmu i kształtowanie sylwetki

Ja z takim nastawieniem schudłem 20 kilogramów w niecałe 2 miesiące (od końca lutego, ale przyznam, że ten szybki spadek to wynik sporej nadwagi). Tak czy inaczej są efekty.

Oprócz tego jest jeszcze coś takiego jak dieta skokowa. Załóżmy, że 3 dni jesteś na diecie czyli mało kalorii (PPM), a 4 dnia jesz normalnie, czy dzienne zapotrzebowanie energetyczne. I znowu dieta. Podobno pomaga, bo organizm nie czuje się zagrożony, widzi, że ma stały dostęp do pożywienia.

No i jeszcze woda. Pij co najmniej 2-3 litry dziennie . To chyba już wszystko. Życzę ci zdrowego i jak najszybszego osiągnięcia wymarzonej wagi

Gość alex2712
Mój sposób na odchudzanie jest taki (schudłam 20 kg w 7 tyg., a się nie głodziłam). 1. Nie jem po 18.00; 2. Zmieniłam nawyki żywieniowe. Jem: Produkty mleczne niskotłuszczowe - np: twaróg chudy, serek wiejski 3%, mleko 0%, płatki z mlekiem, kasza manna na mleku 0%, jogurty naturalne, kefir, maślankę itp. jajka Owoce i warzywa (dużo kiwi - bomba witaminowa! i mikroelementowa), kapusta, papryka, kalafior, brukselki itp. Mięso wołowe, drób bez skóry pieczony i gotowany, ryby gotowane na parze. Brązowy ryż Nie jem: chleba, słodyczy, ziemniaków, ryżu białego, wieprzowiny, smażonego, żółtego sera, majonezu, masła. ... No trzeba patrzeć co ma ile kalorii, ale też i dużo białka a mało tłuszczu. Okresowo z przerwami jem tabletki drożdżowe. Jak jest impreza to warto jednak zjeść kawałek ciasta, ale żeby od razu nie rzucać się na wszystko bez opamiętania :)