Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PolkaiiiiiA

Macie jakis pomysł w tej sytuacji?

Polecane posty

Gość PolkaiiiiiA

MUsze napisac prace maturalna na temat '' Szczęscie -dar niebios czy wunik starania człowieka?odnies sie do literatury roznych epok ' JAkie utwory wybrac ? bo nie mam pojecia , temat jest tak ogólny , ze chyba kazdy mozna .. ?

Gość PolkaiiiiiA
up

Gość PolkaiiiiiA
ale nie ma w mitach greckich nic o szczesciu jako darze z niebios jest tylko o przeznaczeniu i o fatum

Gość PolkaiiiiiA
up

dopiero zaczelas pisac prace na polak? nie dziwie sie, ze teraz niby wyksztalcenie srednie, a tlumoki jakich malo... tylko zeby zdac, ambitna jestes

Gość nawet nie otwieram
Tojak to kurwa dwa gygodnie do matury a ty nawet bibliografii nie masz? :O

Gość dziś na pomarańczowo
jak to w mitologii nie ma nic o szczęściu? a bogowie, którzy rządzili i lepiej było im nie podpadać? czyż szczęście, pomyślność ludzi nie zależało od ich woli? czemu wy jesteście tacy leniwi, czemu nie chcecie myśleć? i jeszcze takie coś pcha się na studia, a potem żąda wspaniałej pracy za grubą kasę, bo ma wyższe wykształcenie :/

Gość PolkaiiiiiA
up

Gość PolkaiiiiiA
a czy ja k.. powiedzialam ze pisze ta prace sobie idioci ?

Gość nawet nie otwieram
Dobrze, fakt faktem, że kimkolwiek jest osoba której piszesz to gratulacje dla niej :O A Biblia? Jak Bóg miał wpływ na losy człowieka( co za tym idzie na jego szczęście). Myślę, że mity to dobry wybór, wszak Bogowie w niebiosach mieli wpływ na losy śmiertelników( np. Afrodyta uszczęsliwiła Pigmaliona, Syzyf miał dostęp do niebios, to że został ukarany) Poszukaj jeszcze w literaturze średniowecza, bo nie bardzo pamiętam wszystkie utwory) motyw z niebiosami mającymi udział w szczęściu. A teraz przeciwstawnie- utwory, gdzie człowiek decyduje o szczęściu. To może być ciężej, poszukaj w słowniku terminów literackich, zaznajom się z utworami które mówią o ludziach, którzy walczą o swój los( literatura wojenna?) Ciężko mi powiedzieć, maturę mam za sobą. Postaw hipotezę, przykłady przeciwstawne a na końcu konkluzja i wytłumaczenie.