Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irritissmo

Spóźnianie się na spotkania przez szefa który zatrzymuje mnie dłużej w pracy

Polecane posty

Gość irritissmo

Zastanawiam się czy to problem odosobniony. Mianowicie kończę teoretycznie pracę o 17:00, więc umawiam się czasem ze znajomymi np na 18:00, bo tyle powinno mi zająć dojechanie. Ale czasami (a pech chce, że często kiedy się z kimś umówię), szef po prostu zatrzymuje mnie dłużej w pracy. Kiedy mówię mu, że mam umówione spotkanie i głupio mi się spóźniać, że ludzie się na mnie obrażają, to szef na to, że każdy powinien zrozumieć, że w obecnych czasach praca jest najważniejsza i nie można stawiać zajęć czasu wolnego ponad pracą. To życie trzeba dostosować do pracy a nie odwrotnie. W sumie chyba jedyne rozwiązanie, to nie umawiać się ze znajomymi bezpośrednio po pracy, tylko np zawsze dopiero na 19:00 i najczęściej tą godzinę zmarnować :/ A jak ktoś spóźnia się na spotkanie z wami, bo szef go zatrzymał dłużej w pracy to podchodzicie do tego ze zrozumieniem czy nie jest to dla was żadne wytłumaczenie?

Gość Karrinaaaa
U mnie w pracy szefowa celowo przed zakonczeniem potrafi przyniesc rzeczy kktorych opracowanie zajmuje 2-3 godziny i musi to byc zrobione "na dzis"

Gość irritissmo
---> Karrinaaaa Zdarzało się, że byłaś tego dnia umówiona na jakieś spotkanie? Jak na to zareagowały osoby, z którymi byłaś umówiona?

Gość Karrinaaaa
Tak zdarzalo dlatego w tygodniu z nikim sie juz nie umawiam. A jak mogly zareagowac? rozczarowaniem albo zrozumieniem, zalezy od osoby

Gość irritissmo
Tak...gorzej, jak ja mogę się umawiać tylko w tygodniu...

Gość Karrinaaaa
no to ja juz ci nic nie poradze:) mowie ci tylko jak jest u mnie. Jezeli u ciebie jest tak czasami to sie ciesz, bo u mnie prawie codziennie.

Gość Karrinaaaa
U nas laski normalnie siedza w robocie do 19-20, nie mowiac juz o podlym traktowaniu ze strony szefowej

Gość irritissmo
A czym się zajmuje wasza firma jeśli mogę zapytać? To firma prywatna?

Gość Karrinaaaa
tak to prywatna firma produkcyjna, ja praca biurowa, na produkcji nie pytaj

W mojej poprzedniej pracy byla to norma. Z tym, ze z powodu szefa musialam odwolywac nie tylko kolezenskie spotkania, a wyjazdy, wakacje z kupionymi biletami i wizyty lekarskie

Gość Karrinaaaa
no ja od 2 lat nie bylam na urlopie, w tym roku szefowa mi powiedziala, zebym tez sie nie nastrajala

Gość irritissmo
---> Karrinaaaa Pomijając, że to niezgodne z kodeksem pracy, bo rekompensatę pieniężna pracodawca może zamiast urlopu wypłacić tylko wtedy, kiedy wykorzystanie urlopu w naturze jest niemożliwe (czyli, kiedy pracownik już odchodzi z firmy i nie zdąży już wykorzystać urlopu) ale czy szefowa wypłaca Ci rekompensatę pieniężną za utracony przysługujący Ci urlop?

Gość irritissmo
---> Calluna79 Czyli szef był wielce miłościwie wam panującym panem i władcą?

Gość irritissmo
A jak zapytać któregokolwiek szefa, to odpowie, że to pracownicy obecnie są nie do zniesienia. Hmm może po prostu starają się jakoś przetrwać i to dlatego? Swoją drogą ciekawe co nieznośnego robią pracownicy...

Gość Karrinaaaa
tak otrzmywalam rekompensate, ale u nas kodeks pracy to abstrakcja

O tak, w dodatku ciagle przekonywal mnie, ze prosba, by choc w jednym dniu w tygodniu nie bylo nadgodzin, aby mozna bylo cokolwiek zaplanowac, jest niestosowna :) Byl? O ile wiem, jest :D