Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klara12.34

Karmienie noworodka

Polecane posty

Gość Klara12.34

Moja córka mająca 2 tygodnie bardzo rzadko domaga się jedzenia więc sama ją budzę co kilka godz. Czy to właściwe? Czy powinnam ją karmić tylko wtedy gdy sama się tego domaga? Wspomnę że wtedy kiedy jej nie budziłam sama sygnalizuje, że jest głodna dopiero w godz popołudniowych ok 15. Proszę o pomoc

Gość kokolek
to znaczy ile razy je i co ile ?

Gość junn
piers czy mm?

Gość Klara12.34
Karmię ją piersią. Jadła 4-5 razy na dobę to trochę mało dlatego ja budzę tylko ona po ok 10 min jedzenia znowu usupia

Gość Klara12.34
Miało być usypia ;-)

Gość kokolek
to normalne taki maly dzidzius lubi spac ja bym raz poczekala az sama zacznie olakac ze jest glodna ja osobiscie sadze ze wybudzanie jest zbedne o ile dziecko przybiera na wadze i kupki sa normalne

Gość kokolek
mialo byc plakac :)

Gość junn
oj no to faktycznie rzadko jak na piersi jest. takie maluchy na piersi to częściej raczej wisza na piersi niż przesypiają karmienie. a jak wagowo? przybrała prawidłowo? a jak z żółtaczką, przechodziła?

ja bym budzila regularnie.. w nocy tez. bo dopoki 5 kg nie ma to nie powinno w nocy spac bez jedzenia dluzej niz 4h.. prawda? (z tego co czytalam)

Gość mamaaaaamama
Moja koleżanka z sali poporodowej miała taki sam problem z córeczką. Jeśli mała nie budziła się po 4 godzinach, ona sama ją wybudzała przewijaniem, smyraniem. Najważniejsze żeby córeczka przybywała na wadze i robiła normalne kupki.

Gość kokolek
Skiti wiesz co powinno do 4 godzin ale mi sie wydaje ze jesli jest wszystko ok to wybudzanie niema sensu dziecko ma swoj jakis rytm a ze jest glodne to raczej tego nie przespi :)

Gość Klara12.34
No właśnie nie wiem jak jest z przybieraniem na wadze. W tym tyg. mamy wizytę u neonatologa więc sprawa się wyjaśni. Kupki są normalne mimo wszystko trochę się martwię :-(

Gość junn
a jak z sikaniem? i ta żółtaczka bo nie napisałaś co z tym.

Gość Klara12.34
Żółtaczki nie miała

Gość Klara12.34
Sika jakieś 4 razy na dobę. Kupki są częstsze ok 6-8

Gość kokolek
ale ona tak od urodzenia czy ostanio?a co polozne mowily w szpitalu?

Gość junn
skoro nie miała to się przyjrzyj dziecku dokładnie bo może właśnie ma żółtaczkę i dlatego więcej śpi. Tylko 4 pieluszki przesikuje na dobę?

Gość Klara12.34
Od urodzenia tak ma. Położne kazały mi ją budzić. Robię to tylko ona szybko usypia więc na pewno się nie najada

Gość junn
"Jak dużo siusia noworodek W pierwszych dniach dziecko mało siusia. Sytuacja zmienia się od około trzeciej doby pieluszka jest moczona kilkanaście (do 20) razy dziennie! Gdy dziecko jest chore i ma gorączkę, może robić siusiu rzadziej. "

Gość junn
a i jeszcze znalazłam takie coś: "Jeśli siusiu jest mocno żółte, może to świadczyć o odwodnieniu." kolor jest ok? a położna środowiskowa u ciebie była?

Gość kokolek
wiesz co ja bym na twoim miejscu zrobila sobie jeden dzien w lozku z nia czyli ty i bobasek w lozku caly dzien z cyckiem na wierzchy i co jakis czas jej tego cycka podsuwac ale tak aby poczula zapach i zobaczyc jak reaguje chodzi mi oto zeby jej przypominac ale nie wybudzac calkowicie poprostu proponowac przez sen bo ja nie widze w tym rzadnego problemu i powodu do zmartwien a z tym calym wybudzanie to jakas paranoja w polsce